ROMÂNIA                                                                                                    

JUDEŢUL MUREŞ                                                                                        

CONSILIUL MUNICIPAL TÎRGU MUREŞ

 

 

HOTĂRÂREA NR. 101

     Din  04 iunie 2002

         privind aprobarea modificării şi completării

 

 

 “Regulamentului privind avizarea şi montarea contoarelor principale de energie termică pentru încălzire şi pentru apă caldă de consum la nivel de branşament, scară sau bloc, a contoarelor secundare de apă caldă de consum din apartamente şi spaţii cu altă destinaţie decât locuinţă şi defalcarea consumurilor de apă pe baza indicaţiilor contoarelor”

 

 

                        Consiliul Local Municipal Tîrgu Mureş, întrunit în şedinţă extraordinară de lucru,

                        În temeiul prevederilor Ordinului nr. 29/N/1993 al M.L.P.-D.A.P.L.. ca aplicare a H.G.R. nr. 348/1993 Normativul cadru, privind contorizarea apei şi a energiei termice la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici, HGR nr. 425/1994, Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, Legea nr. 11/1994, Ordinului 136/2000 pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de măsurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului LO-2000, coroborat cu HGR nr. 318/1998-privind aprobarea instrucţiunilor de metrologie legală, Legea nr. 114/1996 cu modificările şi completările ulterioare şi Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 114/1996,

                        Văzând Expunerea de motive nr._____ din ______2002 prezentată de Direcţia Tehnică şi Administrarea Patrimoniului, privind aprobarea modificării şi completării “Regulamentului privind avizarea şi montarea contoarelor principale de energie termică pentru încălzire şi pentru apă caldă de consum la nivel de branşament, scară sau bloc, a contoarelor secundare de apă caldă de consum din apartamente şi spaţii cu altă destinaţie decât locuinţă şi defalcarea consumurilor de apă pe baza indicaţiilor contoarelor”

                        În baza prevederilor art. 38, lit.”g”, “h” şi “i”, şi a art.46 din Legea nr.215/2001, privind administraţia publică locală,

 

h o t ă r ă ş t e :

 

            Art.1. Se aprobă modificarea şi completarea “Regulamentului privind avizarea şi montarea contoarelor principale de energie termică pentru încălzire şi pentru apă caldă de consum la nivel de branşament, scară sau bloc, a contoarelor secundare de apă caldă de consum din apartamente şi spaţii cu altă destinaţie decât locuinţă şi defalcarea consumurilor de apă pe baza indicaţiilor contoarelor”- cuprins în Anexa 1, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.2.   Cu aprobarea prezentei hotărâri se revocă HCLM nr. 98/26 aprilie 2001.

Art.3. Cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei Hotărâri se încredinţează Executivul Consiliului Local Municipal prin Direcţia Tehnică şi Administrarea Patrimoniului conducerea SC Energomur SA şi Asociaţiile de proprietari (locatari) din municipiul Tîrgu-Mureş.

 

 

 

            Contrasemnează,

Secretar Consiliul Local Municipal                                      Preşedinte de şedinţă

Cioban Maria                                                             ing. Amza Constantin

 

 

 

 

 

 

 

 

 Anexa nr.2

 

 

 

Regulament privind avizarea si montarea contoarelor  principale de energie termică pentru încălzire şi pentru apă caldă de consum la nivel de branşament, scară sau bloc, a contoarelor secundare de apă caldă de consum din apartamente si spaţii cu altă destinaţie decât locuinţă şi modul de defalcare a consumurilor pe baza indicatiei contoarelor

 

 

Cap. I. Prevederi generale. Domeniul de aplicare

 

1.1 Prevederile prezentului Regulament se referă la:

 

A). Contoarele principale de energie termică pentru încălzire şi pentru apă caldă de consum, contoarele principale de debit pentru apă caldă de consum, montate la nivel de branşament pentru agenţi economici/instituţii publice şi la nivel de branşament de scară sau bloc la imobilele de locuit cu mai multe apartamente şi cuprinde :

a) proiectarea, avizarea, montarea si receptia instalaţiilor de contorizare principală;

b) asigurarea surselor de finanţare pentru realizarea instalaţiilor de contorizare principală;

c) citirea contoarelor principale şi modul de defalcare al consumurilor pe baza indicaţiei acestora;

d) responsabilităţile si relaţiile parţilor.

 

Notă. În prezentul Regulament, dacă nu se specifică altfel, prin "contorizare principală",respectiv“contoare principale“ sau” instalalaţii de contorizare principală" se înţelege ansamblul aparaturii de contorizare a energiei termice pentru încălzire şi pentru apă caldă de consum precum şi a debitului de apă caldă de consum, iar prin "contorizare principală a energiei termice", respectiv "contoare principale" sau "instalaţii de contorizare a energiei termice",  se înţelege ansamblul aparaturii de contorizare a energiei termice pentru încălzire şi pentru apă caldă de consum, montate la nivel de branşament, scară sau bloc.

 

B). Contoarele secundare de debit pentru apă caldă de consum din apartamentele de locuit din bloc sau spaţii cu altă destinaţie decât locuinţă şi cuprinde :

a) proiectarea, avizarea, montarea si receptia instalaţiilor de contorizare secundară în imobilele cu mai multe locuinţe şi cu agenţi economici /instituţii publice în apartamente sau în spaţii cu altă destinaţie decât locuinţă, având un singur branşament comun de apă caldă de consum;

b) citirea contoarelor secundare şi modul de defalcare a consumurilor de apă caldă de consum şi a energiei termice aferente acesteia, pe baza indicaţiei contoarelor;

c) responsabilităţile si relaţiile parţilor.

 

Notă. În prezentul Regulament prin "contorizare secundară",“instalaţii de contorizare secundară“ sau”contoare secundare" se înţelege aparatura şi ansamblul elementelor ce compun instalaţia de contorizare a debitului de apă caldă de consum, instalate la consumatorii finali, în interiorul locuinţei (apartamentului) sau a spaţiilor cu altă destinaţie decât locuinţă.

 

1.2. Prezentul Regulament se aplică pe raza municipiului Tîrgu Mureş.

 

Cap. II. Proiectarea, avizarea, montarea si recepţia instalaţiilor de contorizare principală

 

2.1. Contoarele principale de energie termică şi de apă caldă de consum se montează pe branşamentul ce alimentează agentul economic/instituţia publică şi pe branşamentul scării sau blocului de locuinţe, putând consitui limita de separaţie între reţelele de distribuţie ale furnizorului (SC Energomur SA Tîrgu Mureş) şi instalaţiile de utilizare, proprietatea consumatorilor (agent economic/instituţie publică, asociaţie de proprietari/locatari), caz în care, delimitarea instalaţiilor se stabileşte prin contractul de furnizare sau prin actul adiţional la acesta, cu respectarea reglementărilor în vigoare.

 

2.2. (1) În cazul agenţilor economici/instituţiilor publice având branşamente separate, montarea contoarelor principale de energie termică şi de apă caldă de consum, se realizează din fondurile proprii ale acestora, conform reglementărilor (HGR nr. 348/1993), cu respectarea următoarelor:

          a) La cererea consumatorului se obţine avizul de principiu de la furnizor;

          b) Proiectarea instalaţiilor de contorizare principală se efectuează de către furnizor sau de către o firmă de proiectare specializată, cu respectarea reglementărilor în vigoare, specifice domeniului (HGR nr. 348/1993, HGR nr. 425/1994, Codul de măsurare a energiei termice aprobat prin ordin ANRE) şi a legislaţiei metrologice în vigoare (OG nr. 20/1992, Legea nr. 11/1994, HGR nr. 318/1998, Listele oficiale (LO) şi reglementările BRML).

          -La alegerea contoarelor principale de energie termică şi de apă caldă de consum sau a componentelor ce alcătuiesc instalaţia de măsurare, se va avea în vedere obligativitatea existenţei certificatului de aprobare de model, valabil, emis de BRML şi certificatului de agrement tehnic acordat de MLPTL (numai pentru contoarele de energie termică), respectându-se prevederile din documentaţia de aprobare de model, încadrarea în gama de tipodimensiuni existente şi în clasa de exactitate  (clasa metrologică) prescrisă.

          -Pentru contoarele principale de energie termică "Codul de măsurare ANRE" prevede clasa 2 de exactitate, conform SREN nr. 1434-1/1998, respectiv clasa 4 conform OIML R75-1988.

          -În cazul contoarelor principale de apă caldă de consum, clasa metrologică minim admisă este clasa "B".

 

          c) În cazul întocmirii proiectului de către o firmă de proiectare specializată, proiectul, împreună cu documentaţia de montaj se prezintă de către consumator sau de proiectant, furnizorului, pentru verificare şi emiterea avizului definitiv.

 

          d) Montarea instalaţiilor de contorizare principală se realizează de către furnizor sau de firme de montaj atestate de Biroul Român de Metrologie Legală, cu respectarea proiectului avizat şi a reglementărilor în domeniu.

 

          e) Avizarea proiectelor de către furnizor se face gratuit, în termen de 10 zile de la depunerea documentaţiei.

 

          (2)- Agenţilor economici şi instituţiilor publice alimentate prin branşamente separate le reveneau obligaţia de a se dota cu contoare principale de energie termică şi apă caldă de consum până la data de 31 martie 2000 (conform HCLM nr. 245/23.12.1999). Această prevedere se menţine.

 

2.3. (1) Conform reglementărilor în vigoare, realizarea instalaţiilor de contorizare principală pentru energia termică şi apa caldă de consum, livrate populaţiei, cade în sarcina furnizorului şi se realizează în etape, în baza unor programe întocmite de furnizor şi aprobate de Consiliul Local.

 

          (2) Sursele de finanţare pentru procurarea şi montarea contoarelor principale la populaţie sunt cele prevăzute de HGR nr. 348/1993 (art.6) şi în Ordinul comun MLP-DAPL nr. 29/N/1993 (art. 2.1.2.) şi anume: sursele proprii ale  furnizorului, alocaţii de la bugetul local, transferuri de la bugetul de stat, surse avansate de abonaţi (consumatori) pentru montarea contoarelor în devans faţă de programul stabilit, credite bancare, alte surse.

 

          (3) În cazul procurării şi montării  contoarelor principale de energie termică şi de apă caldă de consum pentru populaţie, respectiv la asociaţiile de proprietari/locatari pe cheltuiala acestora, contravaloarea contoarelor şi a montajului se va plăti de către furnizor, prin deducerea de la obligaţia de plată a serviciilor prestate, în rate egale, în cel mult un an de la recepţia lucrărilor.

 

2.4. (1) Furnizorul întocmeşte proiecte pentru realizarea instalaţiei de contorizare principală la populaţie, fără a percepe contravaloarea proiectării.

 

(2) Furnizorul asigură procurarea aparaturii şi montajul pentru instalarea de contoare principale la populaţie, pe cheltuiala acesteia din urmă, conform art. 2.3., al.(3) de mai sus.

 

          (3) Condiţiile de plată (avans, rate etc), clauzele şi obligaţiile părţilor,se stabilesc prin contract.

 

2.5. În cazul contorizării principale la populaţie, respectiv la asociaţiile de proprietari/locatari pe cheltuiala acestora, realizată de firme de proiectare şi/sau de montaj, altele decât furnizorul, se vor îndeplini cerinţele prevăzute la art. 2.2., pct.(1), lit. a), b), c), d) şi e).

 

2.6. (1) Recepţia lucrărilor de montaj a contoarelor principale se face de reprezentanţii furnizorului, proiectantului şi ai consumatorului (agentul economic/instituţia publică, asociaţia de proprietari/locatari), cu respectarea reglementărilor în vigoare.

 

          (2) Data recepţiei se comunică părţilor de către executantul lucrării, cu cel puţin 2 zile lucrătoare înaintea datei recepţiei.

 

          (3) Confirmarea recepţiei se atestă prin încheierea "procesului vebal de recepţie pentru punerea în funcţiune".

 

2.7. După recepţia de punere în funcţiune a contoarelor principale, se încheie un nou contract de furnizare sau un act adiţional la contractul existent, în care se stabilesc, după caz, noi clauze, şi/sau noi obligaţii ale părţilor.

 

2.8. Instalaţia de contorizare principală se preia în exploatare de către furnizor de la data semnării "procesului verbal de recepţie pentru punerea în funcţiune".

 

2.9.(1) Citirea indicaţiilor contoarelor principale se va face :

          a) la data semnării "procesului verbal de recepţie pentru punerea în funcţiune" a instalaţiei de contorizare;

          b) la demontarea şi remontarea contorului, în cazul verificării metrologice şi în cazul montării unui nou contor;

          c) periodic, lunar, la data stabilită de furnizor prin programul anual de citire comunicat consumatorului .

 

          (2) Citirea şi înregistrarea indicaţiilor contoarelor principale se vor face în comun de către reprezentantul furnizorului şi al consumatorului (agent economic/instituţie publică, asociaţie de proprietari/locatari).

 

2.10. (1) Facturarea consumurilor pe baza indicaţiilor contoarelor principale se face lunar, astfel: energia termică pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum de către furnizorul acestor utilităţi, respectiv de SC Energomur SA ; apa rece pentru prepararea apei calde de consum de către furnizorul de apă rece, respectiv RA Aquaserv.

 

          (2) În factură sau în anexa la aceasta se vor înscrie indexul vechi şi indexul nou al contorului corespunzător cantităţilor de  energie termică pentru încălzire şi separat pentru apă caldă de consum şi respectiv cantităţii de apă caldă de consum ce se facturează ca apă rece de către RA Aqauserv.

 

          (3) În cazul în care nu există contor principal de energie termică pentru apa caldă de consum, se vor consemna valoarea temperaturii apei calde la limita de separare a proprietăţii şi a temperaturii apei reci, ca medie a valorilor orare, pe baza cărora s-a facturat energia termică încorporată într-un metru cub de apă .

 

2.11. (1) Până la dotarea cu contoare principale de energie termică şi apă caldă de consum la nivel de branşament, scară sau bloc, determinarea consumurilor, defalcarea pe destinaţii şi pe consumatori, precum şi facturarea acestora se va face conform reglementărilor în vigoare (Ordinul comun MLP-DAPL nr. 29/N/1993, Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 114/1996 etc).

          - Şi în acest caz, facturarea utilităţilor (energie termică şi apă ) se va face de către furnizorii indicaţi la art. 2.10., al. (1).

 

          (2) La defalcarea şi facturarea consumurilor aferente apei calde de consum (energie termică şi cantitate de apă) în condiţiile alinatului (1) de mai sus, se vor lua în considerare indicaţiile contoarelor secundare de apă caldă montate în apartamente şi spaţii cu altă destinaţie decât locuinţă, conform prezentului Regulament.

 

          (3) În lipsa contorizării principale la consumatori (blocuri/scări) în factura emisă de furnizor sau în anexă la aceasta se vor înscrie principalele date pe baza cărora s-au determinat şi defalcat consumurile de energie termică (pentru încălzire şi apă caldă de consum ) şi de apă caldă: suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de  încălzire a consumatorului (puncte de consum), randamentul centralei termice, pierderile în reţelele de distribuţie, temperaturile apei calde de consum la limita de separare a proprietăţii şi a apei reci, ca medie a valorilor orare.

 

2.12. În cazul în care în centrala termică sau în punctul termic sunt montate contoare de energie termică sau contoare pentru apă caldă de consum, indicaţiile acestora vor fi lute în consideraţie la defalcarea şi facturarea consumurilor, procedându-se conform reglementărilor în vigoare.

 

2.13. Întrucât, în prezent, majoritatea contoarelor principale pentru apa caldă de consum montate pe branşamente, integrează numai debitul de apă, în scopul stabilirii unor costuri unitare pentru energia termică încorporată în apa caldă şi facturarea unor consumuri efective, este necesar ca furnizorul să monteze contoare de energie termică pentru apa caldă de consum livrată de fiecare centrală termică şi punct termic.

 

 

Cap. III. Avizarea, montarea si recepţia contoarelor secundare

 

3.1 a) Locuinţele şi spaţiile cu altă destinaţie făcând parte dintr-un imobil cu un singur branşament comun de apă caldă de consum, pot fi dotate cu contoare secundare de apă caldă de consum în vederea defalcării individuale a consumului pe baza înregistrării acestora.

 

b) În cazul apartamentelor de locuit sau spaţiilor cu altă destinaţie care, din construcţie, sunt alimentate cu apă caldă de consum prin mai multe tronsoane, fiecare punct de racord va fi dotat cu un contor propriu.

 

c) Dotarea cu contoare secundare a apartamentelor de locuit sau spaţiilor cu altă destinaţie, precum si cheltuielile ulterioare legate de citirea, întreţinerea si verificarea metrologică obligatorie a acestora, vor fi suportate de către proprietarul locuinţei (apartamentului) sau spaţiului cu altă destinaţie.

 

d) Asociaţiile de proprietari (locatari) vor aviza favorabil solicitările de contorizare secundară ale proprietarilor de apartamente, ale agenţilor economici/instituţii publice din apartamente şi din spaţiile comerciale de la parterul blocurilor, alimentate prin branşamente comune .

 

e) În cazul imobilelor cu mai multe apartamente, neconstituite în asociaţii de proprietari (locatari), avizul privind contorizarea secundară va fi dat de către titularul “Fişei de evidenţă” (persoana care reprezintă imobilul în relaţiile cu furnizorul), pe baza acordului scris a 75 % din colocatarii imobilului.

 

3.2. (1). Contoarele secundare pot fi montate numai de firme atestate în acest sens de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML).

 

(2).Firmelor montatoare a contoarelor de apă le revin următoarele obligaţii:

a) să aibă competenţă tehnică atestată de către organele abilitate de BRML;

b) să sigileze montajele executate, cu sigiliul propriu;

c) să răspundă pentru montajele efectuate şi sigilate cu sigiliul propriu;

d) să asigure garanţia lucrărilor efectuate şi servicii de post-garanţie, precum şi verificarea metrologică periodică, aceasta din urmă în cazul în care firma montatoare efectuează şi citirea contoarelor;

e) să anunţe în prealabil, telefonic, dispeceratul furnizorului de apă caldă de consum, iar prin afişare la intrare în bloc/scară, locatarii, privind închiderea robineţilor principali de apă la imobilele la care urmează să se monteze contoare secundare.

f) să nu efectueze montări de contoare secundare în perioada sezonului rece cu temperaturi exterioare sub minus cinci grade Celsius, dacă pentru aceasta, oprirea apei necesită manevrarea robineţilor din căminele exterioare ale contoarelor de apă de pe branşament.

 

(3). Pentru a demonstra competenţa tehnică în faţa organelor BRML, respectiv pentru a obţine atestatul în calitate de montator, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii :

a) să fie juridic identificabil, având declarată activitatea de montare în statut sau în autorizaţia de funcţionare după caz, în funcţie de temeiul legal al constituirii agentului economic

b) să fie împuternicit sau agreat de producătorul sau importatorul contoarelor de apă

 

(4). Pentru montatorii existenţi la data emiterii prezentei hotărâri, atestarea se va obţine în termen de 3 luni de la aprobarea prezentei hotărâri.

 

3.3. (1).Montarea contoarelor secundare se va face în baza contractului încheiat între firma montatoare şi beneficiarul contoarelor, contracte în care trebuie să se facă  referiri la : garanţii de bună execuţie, servicii post-garanţie, scadenţa verificării metrologice a contoarelor.

 

(2). Montajul se face pe bază de proiect tehnic tipizat pe tip de apartament şi contor pentru locuinţe iar, pentru spaţii cu altă destinaţie, pe bază de proiect tehnic. Aceste proiecte vor fi avizate de furnizorul de apă caldă de consum – SC Energomur SA - şi vor fi întocmite de proiectanţi de specialitate, respectându-se “Cerinţele minimale pentru acordarea avizului de montare a contoarelor secundare de apă caldă de consum“, cuprinse în Anexa nr.2A la prezentul “Regulament “.

 

(3). Avizul se solicită de la furnizor, înainte de a executa lucrarea , de către firma montatoare.

 

(4). Furnizorul acordă avizul fără plată, în termen de 3 zile lucrătoare de la data depunerii spre avizare a proiectului tehnic.

 

(5). Beneficiarul instalaţiei contoarelor secundare are dreptul de a alege firma montatoare, ţinând cont de urmatoarele criterii de agreere: calitatea de agent economic atestat conform art. 3.2. de mai sus, experienţa în lucrări similare, bonitate financiară, garanţia acordată, asigurarea cu personal de specialitate.

 

(6). În acest sens, la cererea beneficiarului, firmele vor prezenta date care să ateste conformarea la criteriile de mai sus.

 

3.4 Se vor monta numai contoare care au aprobare de model (RO) eliberată de Biroul Român de Metrologie Legală şi buletin de verificare metrologică iniţială.

 

3.5 (a) Clasa metrologică a contoarelor secundare se recomandă să fie aceeaşi cu cea a contorului principal.

 

(b) Contoarele secundare vor avea clasa metrologică minim “ B”.

 

(c) Pentru contoarele secundare montate înaintea intrării în vigoare a prezentului regulament, prevederile aliniatului (b) din prezentul articol se vor aplica din momentul în care aceste contoare vor fi schimbate din diferite motive (de exemplu distrugere, declararea mijlocului de măsurare respins la verificarea metrologică, etc.).

 

3.6 (a) Soluţiile de montaj ale contoarelor secundare trebuie să asigure o pierdere de presiune minimă şi trebuie să fie în conformitate cu “Cerinţele minimale pentru acordarea avizului de montare a contoarelor secundare de apă caldă de consum în apartamente” (Anexa nr.2A la prezentul “Regulament”).

 

(b)- Montajele executate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament se vor conforma prevederilor de la capitolul “Dispoziţii finale.”

-   Excepţie fac soluţiile de sigilare care trebuiau să fie refăcute conform “Cerinţelor minimale pentru acordarea avizului de montare a contoarelor secundare de apă caldă de consum în apartamente” – Anexa 2A, prin grija firmei montatoare, până la data de 30.06.2000 (6 luni de la aprobarea  “Regulamentului” aprobat prin HCLM 245/23.12.1999), termen care se menţine.

 

3.7 (a) Înregistrările contoarelor secundare vor fi luate în considerare de căte asociaţia de proprietari/locatari (administrator) pentru defalcarea consumurilor comune, numai după recepţia lucrărilor de montaj şi întocmirea procesului verbal de recepţie semnat de toţi membrii comisiei (conform literei b) de mai jos).

 

(b) Recepţia lucrărilor de montaj va fi efectuată de către o comisie formată din reprezentanţii beneficiarului, executantului, asociaţiei de locatari/proprietari şi furnizorului de apă care a avizat proiectul de montaj.

 

(c) Data recepţiei va fi anunţată de către executantul lucrărilor, părţilor participante la recepţie, acestea având obligaţia de a desemna şi trimite reprezentanţii săi.

 

 (d) Recepţiile se vor efectua la sfârşit de lună, pentru facturarea consumului de apă contorizat începând cu luna următoare.

 

(e) Procesul verbal de recepţie întocmit de executant, va fi semnat de membrii comisiei de recepţie .

 

3.8 Proprietarul apartamentului de locuit sau a spaţiului cu altă destinaţie contorizat secundar, după recepţia lucrărilor, trebuie să deţină o documentaţie justificatoare, conţinând cel puţin urmatoarele acte :

-         Contractul între beneficiar şi executantul lucrărilor de montaj;

-         Proiectul de montaj cu avizul furnizorului;

-         Procesul verbal de recepţie a lucrărilor;

-  Buletinele de verificare metrologică valabile ale contoarelor          deţinute.

 

3.9. a)Contoarele secundare deţinute de proprietarii locuinţelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie se supun reglementărilor metrologice ale Biroului Roman de Metrologie Legala (BRML) şi vor fi supuse verificărilor metrologice periodice conform Listei Oficiale emise de BRML pe cheltuiala proprietarului, iar în cazul verificării făcute la cererea Asociaţiei de proprietari/locatari, aceasta va trebui să suporte cheltuielile ocazionate de verificare dacă se dovedeşte că aparatul înregistrează corect (se încadrează în normele metrologice); dacă se dovedeşte că aparatul nu înregistrează corect, cheltuiala va fi suportată de proprietar.

 

b) În perioada de garanţie, contoarele secundare respinse la verificarea metrologică vor fi reparate de firma montatoare, pe cheltuiala acesteia.

 

 

 

 

 

Cap. IV. Citirea contoarelor secundare şi defalcarea consumurilor de apă caldă de consum

 

          Citirea indicaţiilor contoarelor secundare şi înregistrarea valorilor acestora

 

4.1 Cantităţile de apă caldă de consum înregistrate de contoarele secundare montate pe cheltuiala proprietarilor vor fi luate în considerare obligatoriu la defalcarea consumurilor comune de apă caldă de consum.

 

4.2 Înregistrările contoarelor secundare care, în momentul citirii acestora sau la verificările efectuate au sigiliul rupt, au verificarea metrologică expirată, nu prezintă o stare normală de funcţionare, sau a căror montaje nu corespund proiectului şi/sau a prezentului Regulament, chiar la un singur contor, nu vor fi luate în considerare, cantitatea de apă repartizată în aceste cazuri pe apartament sau spaţiu cu altă destinaţie se va stabili la nivel de “consum necontorizat” sau la o valoare stabilită de asociaţia de proprietari (la imobilele total contorizate secundar).

 

4.3 (a) În vederea defalcării consumurilor comune de apă caldă de consum pe baza înregistrărilor contoarelor secundare, acestea vor fi citite cu o periodicitate conformă cu periodicitatea citirii contoarelor principale sau, după caz, cu periodicitatea citirii contoarelor care au stat la baza întocmirii facturilor emise de furnizor (în lipsa contoarelor principale de scară sau bloc).

 

(b) Pentru reducerea diferenţelor între cantităţile de apă indicate de contorul principal sau de contorul pe baza căruia s-a întocmit factura, şi cantităţile de apă caldă de consum indicate de contoarele secundare, intervalul de timp între citirea celor două categorii de contoare va fi de maxim 2 zile, iar citirile se vor face obligatoriu pentru aceeaşi perioadă de timp (30 de zile, 31 de zile).

 

(c) Data citirii contoarelor secundare se stabileşte printr-o convenţie între asociaţia de proprietari/locatari şi firma care efectuează citirea. Convenţia va avea la bază graficele anuale de citire ale contoarelor principale de branşament, comunicate de furnizor.

 

(d) Citirea contoarelor secundare va fi efectuată contra cost, de către firma care a realizat montajul sau de altă firmă atestată ca montator, în prezenţa beneficiarului şi delegatului asociaţiei de proprietari /locatari.

 

(e) Citirea contoarelor secundare va fi efectuată de către o singură firmă pe ansamblul blocului sau scării. În acest sens, firmele cititoare vor redistribui contractele, astfel încât pe o scară (bloc) să rămână o singură firmă cititoare, de regulă firma care deţine majoritatea abonaţilor. Redistribuirea se va face fără perceperea de taxe, la iniţiativa şi coordonarea asociaţiei de proprietari /locatari.

 

(f) Firmele care efectuează citirea contoarelor secundare pe bază de contract vor fi atestate ca montatoare şi vor asigura service-ul post-garanţie şi verificarea metrologică periodică contra cost.

 

(g) Citirea contoarelor secundare poate fi făcută şi de asociaţia de proprietari/locatari prin personal competent, asociaţiei revenindu-i responsabilităţile firmei cititoare, mai puţin atestarea ca montator. În acest caz, asociaţia de proprietari /locatari va încheia un contract de prestări servicii cu o firmă atestată ca montatoare, pentru asigurarea post-service-ului şi verificarea metrologică.

 

(h) Costul citirilor contoarelor secundare va fi suportat de proprietarul contoarelor secundare.

 

 (i) Rezultatul citirilor contoarelor secundare va fi consemnat în “Fişa de citire a contorului” şi va fi comunicat asociaţiei de locatari (proprietari) de către firma care execută citirea cu două zile lucrătoare înainte de finele lunii pentru perioada anterioară de citire.

 

(j) Fişele de citire ale contoarelor secundare se vor păstra la firmele care efectuează citirile, modelul acestora fiind prezentat în Anexa nr.2B la prezentul Regulament.

 

(k) În cazul în care citirea contoarelor secundare se efectuează de către asociaţia de proprietari /locatari, consemnarea datelor în “Fişa de citire a contorului” (conform Anexei nr. 2B) şi păstrarea fişelor se vor face de către asociaţie.

 

(l) Cu ocazia efectuării citirilor contoarelor secundare se vor verifica şi starea de funcţionare a contorului, starea sigiliilor, îndeplinirea condiţiilor conform Anexei nr.2A şi valabilitatea ultimei verificări metrologice.

Neconformităţile sesizate vor fi consemnate în “Fişa de citire a contorului”. În cazul care citirea se face de către o firmă, neconformităţile vor fi comunicate asociaţiei de proprietari /locatari odată cu transmiterea “ Fişei de citire”.

 

(m)- La data scadentă de verificare periodică a contoarelor secundare sau în apropierea acestei date, respectiv în avans, firma cititoare sau după caz firma cu care asociaţia de proprietari are contract de prestări servicii, va proceda la demontarea, verificarea metrologică şi remontarea contoarelor, costul operaţiilor fiind suportat de către proprietarul/locatarul locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie.

 

- Responsabilitatea efectuării verificării metrologice periodice a contoarelor secundare revine proprietarului/locatarului locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie.

 

(n) În perioada lipsei contorului secundar, consumul de apă se va stabili astfel : fără consum, în cazul în care racordurile au fost blindate şi sigilate; consum la nivelul apartamentelor neconotrizate în luna respectivă sau la valoarea medie a consumului realizat în perioadele anterioare (la imobilele total contorizate) stabilit de către asociaţia de proprietari aplicat numărului de zile în care lipseşte contorul, în cazul în care circuitele de apă au fost întregite pe perioada lipsei contoarelor, chiar a unui singur contor.

 

(o) Înregistrarea cu rea credinţă în “Fişa de citire” a unor valori false se consideră fals în acte şi va fi sancţionată conform legislaţiei în vigoare.

 

(p) Este interzisă ruperea sigiliilor, intervenţii pe traseul de apă caldă de consum în vederea folosirii acesteia fără a fi trecută prin contor, sau orice acţiune de folosire frauduloasă a contoarelor, caz în care, concomitent cu neluarea în considerare a înregistrărilor contoarelor se vor sesiza organele în drept, aplicându-se totodată prevederile Cap.V.

 

4.4. a) Agenţiilor economici/instituţii publice din apartamentele şi spaţiile comerciale de la parterul blocurilor, fără branşamente proprii, le reveneau obligaţia de a se dota cu contoare secundare, până la data 30.06.2000, conform “Regulamentului” aprobat prin HCLM nr.245/23.12.1999. Această prevedere se menţine.

 

b) - Cantităţile de apă caldă înregistrate de contoarele secundare ale agenţilor economici/instituţiilor publice din imobile de locuit, vor fi consemnate într-un “Proces-verbal” încheiat între Asociaţia de proprietari/locatari şi reprezentantul agentului economic care se transmite furnizorului, în vederea facturării separate de către furnizorul de apă rece (RA Aquaserv).

 

- În conformitate cu legislaţia în vigoare (O.G. nr. 32/2002), în cazul agenţilor economici/instituţii publice, alimentate cu apă din branşamentul comun al blocului/scării, după expirarea contractelor de furnizare a apei reci existente, dar nu mai târziu de 5.03.2004, facturarea de către RA Aquaserv a apei reci pentru apă caldă de consum se va face prin asociaţia de proprietari/locatari, caz în care, între asociaţie şi agenţii economici/instituţii publice, se vor încheia convenţii privind relaţiile între părţi (ex: stabilirea consumului de apă caldă de consum după contoarele secundare sau în lipsa acestora conform normativelor; stabilirea modului de plata a consumurilor, etc).

 

          Facturarea şi defalcarea individuală a consumurilor

 

4.5.- La  imobilele dotate cu contor principal de energie termică pentru apa caldă de consum sau contor principal de debit pentru apa caldă de consum (la nivel de bloc sau scară), determinarea consumurilor şi facturarea pe puncte de consum (scară, bloc) a apei calde de consum şi a energiei termice  aferente şi defalcarea individuală a acestor consumuri se vor face astfel:

          a)- Cantităţile de apă caldă de consum, determinate pe baza indicaţiei contoarelor principale se repartizează pe puncte de consum (scară, bloc) de către furnizor – SC Energomur SA- , iar facturarea acestor consumuri se face de către furnizorul de apă – RA Aquaserv – sub denumirea de “apă rece pentru prepararea apei calde de consum”.

          - Energia termică aferentă apei calde de consum se determină pe baza indicaţiei contorului de energie termică, iar în lipsa acestuia conform reglementărilor în domeniu (Ordinul MLP-DAPL nr.29/N/1993) şi se repartizează (facturează) pe puncte de consum de către furnizor – SC Energomur SA.

 

          b)- Pentru perioada în care contorul principal a fost defect sau a fost demontat din instalaţie pentru verificarea metrologică sau înlocuire, consumul de apă caldă se va determina pe baza mediei zilnice a consumului corespunzător unei perioade similare în care contorul a funcţionat normal (conform Ordinului MLP-DAPL nr. 29/N/1993, art.3.2.)

          c)- Asociaţiile de proprietari/locatari îşi pot elabora o metodologie proprie de defalcare a consumurilor de apă caldă de consum şi a energiei termice aferente, pe baza înregistrărilor contoarelor secundare montate în apartamentele de locuit şi spaţii cu altă destinaţie, cu respectarea reglementărilor în vigoare, metodologie aprobată de adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari.

          - În lipsa unei metodologii  proprii, pentru defalcarea consumurilor individuale de apă caldă de consum şi a energiei termice aferente, se recomandă următoarea metodologie, ce va fi aprobată de adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari:

 

          1. a). Dacă toate apartamentele de locuit şi spaţiile cu altă destinaţie ale imobilului (bloc/scară) nu au contoare secundare de apă caldă, defalcarea consumului determinat după indicaţia contorului principal, se va face pe baza numărului de persoane din apartament/spaţiu.

 

b).  În cazul agenţilor economici/instituţii din apartamente sau de la parterul blocurilor, până la contorizarea secundară a acestora, cu termen final 31.03.2000 (conform HCLM nr. 189/30.09.1999- prevedere care se menţine), se vor aplica prevederile Ordinului MLP-DAPL nr. 29/N/1993 sau cantităţile de apă din breviarele de calcul depuse de agenţii economici la încheierea contractului de furnizare.

 

c). Energia termică aferentă apei calde de consum măsurată de contorul principal de energie termică, iar în lipsa acestuia determinată de către furnizor conform Ordinului MLP-DAPL nr.29/N/1993, se defalcă pe consumatorii finali (apartament/spaţiu) proporţional cu cantitatea de apă caldă repartizată fiecărui consumator.

 

          2. a) În cazul în care toate apartamentele de locuit şi spaţiile cu altă destinaţie ale  imobilului (bloc/scară) sunt dotate cu contoare secundare de apă caldă, consumurile individuale se vor stabili pe baza cantităţilor înregistrate de aceste contoare, la care se adaugă diferenţa (cu plus sau minus) dintre consumul înregistrat de contorul principal şi suma înregistrărilor contoarelor secundare, defalcat pe consumatori  proporţional cu consumul fiecăruia indicat de contorele secundare. 

 

b) În cazurile de avarie (pierderi de apă în instalaţiile comune ale imobilului), defalcarea diferenţei între indicaţiile contorului principal şi suma indicaţiilor contoarelor secundare se face proporţional cu cota parte indiviză din proprietatea comună, aceasta din urmă se stabileşte conform reglementărilor în vigoare (Legea nr.114/1996 cu modificările şi completările ulterioare şi Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 114/1996).

 

c) Energia termică aferentă apei calde de consum măsurată de contorul principal de energie termică, iar în lipsa acestuia determinată de furnizor conform Ordinului MLP-DAPL nr. 29/N/1993, se defalcă pe consumatorii finali (apartament/spaţiu) proporţional cu cantitatea de apă caldă repartizată fiecărui consumator.

 

          3. În cazul în care numai o parte a apartamentelor de locuit sau spaţiilor ocupate de agenţii economici/instituţii publice dintr-un imobil (bloc/scară) sunt dotate cu contoare secundare de apă caldă, consumurile individuale se vor stabili astfel:

 

a) după cantităţile înregistrate de contoarele secundare - la apartamentele de locuit şi spaţiile cu altă destinaţie care sunt dotate cu astfel de contoare;

 

b) diferenţa între cantitatea de apă înregistrată de contorul principal, de scară sau bloc şi suma consumurilor de apă caldă din apartamentele şi spaţiile dotate cu contoare secundare, se împarte consumatorilor necontorizaţi, proporţional cu numărul de persoane pentru locuinţe şi proporţional cu cotele de consum stabilite pentru spaţiile cu altă destinaţie (conform Ordinului MLP-DAPL nr. 29/N/1993).

 

c) În cazul sesizării repartiţiei unor consumuri de apă caldă considerate mari şi nejustificate de către consumatorii necontorizaţi (repartiţie efectuată conform literei b) de mai sus), asociaţia de proprietari/locatari va verifica aceste cazuri, putând stabili valori mai reduse pentru astfel de consumuri, în cazuri temeinic justificate (lipsa pierderilor de apă în apartamente, starea corespunzătoare a instalaţiilor interioare de apă etc.), luând în considerare prevederile Ordinului MLP-DAPL nr.29/N/1993, precum şi a consumurilor înregistrate în perioadele anterioare.

 

- Orientativ se pot adopta baremuri de până la 6 mc apă/lună/persoană.                   Hotărârea în astfel de situaţii, precum şi stabilirea consumului de apă caldă repartizat revine comitetului executiv al asociaţiei de proprietari/locatari , cu acordul majorităţii proprietarilor/locatarilor din imobilul respectiv (bloc/scară).

          În această situaţie, cota parte suplimentară de apă ce rezultă din reconsiderarea consumurilor repartizate apartamentelor fără contoare secundare, se defalcă consumatorilor contorizaţi proporţional cu consumul fiecăruia.

 

- Proprietarii apartamentelor necontorizate care au reclamat consumuri mari de apă repartizate conform prevederilor lit.b) de mai sus, vor permite accesul în apartamente a reprezentanţilor asociaţiei de proprietari /locatari pentru verificarea instalaţiilor interioare. Refuzul accesului în locuinţă sau constatarea de defecţiuni la instalaţiile interioare de utilizare a apei (scurgeri, neetanşeităţi etc), va determina neacceptarea sesizării privind consumul de apă repartizat.

 

 d) În cazurile de avarii în care se constată pierderi de apă în instalaţiile comune ale imobilului (scurgeri accidentale în subsolul clădirii, scurgeri accidentale la conducta principală a imobilului sau spargeri la ţevile din instalaţiile interioare comune etc), se vor lua de îndată măsuri pentru remedierea acestora, de către personalul responsabil al Asociaţiei de proprietari/locatari (administrator).

 

- Valoarea acestor pierderi se constituie în cheltuială comună pentru toţi consumatorii (contorizaţi şi necontorizaţi), se scade din consumul înregistrat de contorul principal, iar cantitatea astfel rezultată (reprezentând valoarea corectată a înregistrării contorului principal) se repartizează conform prevederilor lit. a), b) şi c) de mai sus. Pierderile de apă se repartizează proporţional cu cota parte indiviză din părţile comune a fiecărui apartament/spaţiu.

 

4.6. La imobilele care nu au contor principal de energie termică pentru apă caldă de consum şi nici contor principal de debit pentru apa caldă de consum (la nivel de scară sau bloc), determinarea consumurilor şi facturarea pe puncte de consum (scara, bloc) a apei calde de consum şi a energiei termice aferente şi defalcarea individuală a acestor consumuri se va face după următoarea procedură :

 

(1). Determinarea consumurilor de apă caldă şi repartizarea pe puncte de consum se face de către furnizor- SC Energomur SA- la nivel de centrală termică/punct termic, fapt pentru care asociaţiile de proprietari/locatari prin administratorii acestora, vor transmite furnizorului situaţia consumurilor măsurate de contoarele secundare cumulat pe puncte de consum (scară sau bloc şi separat pentru agenţii economici/instituţii publice), precum şi numărul de persoane din apartamentele necontorizate, conform Anexei nr.2C la prezentul Regulament. Aceste situaţii vor fi înregistrate la furnizor până în penultima zi lucrătoare din luna pentru care se face facturarea. Situaţiile neînregistrate până la data sus menţionată nu vor fi luate în calcul, caz în care, furnizorul va repartiza şi factura cantitatea de apă caldă de consum şi respectiv energia termică aferentă pe puncte de consum conform Ordinului MLP-DAPL nr. 29/N/1999, respectiv după numărul total de persoane din imobil (scară, bloc) comunicat prin ultima înştiinţare a asociaţiei de proprietari/locatari în cazul apartamentelor de locuit şi proporţional cu cotele de consum stabilite în regim pauşal pentru agenţii economici/instituţiile publice.

 

(2). Cantitatea de apă caldă de consum ce se facturează de către furnizor, se determină şi se repartizează de către acesta pe puncte de consum (scară sau bloc) şi agenţi economici/instituţii publice, alimentate de la aceeaşi centrală termică/punct termic, astfel:

 

a)- din consumul înregistrat de contorul de apă rece pentru prepararea apei calde de consum existent în centrala termică/punct termic se scad :

·        consumul de apă caldă înregistrat de contoarele principale existente la punctele de consum contorizate (scară, bloc şi agenţi economici/instituţii publice cu branşamente separate) aflate în evidenţa furnizorului, consum determinat pe baza citirii contoarelor principale conform prezentului Regulament;

·        consumul propriu al centralei termice/punctului termic determinat de furnizor (apa de adaos în circuitul de încălzire, consumul intern al centralei termice/punctului termic);

·        pierderile de apă caldă de consum din reţeaua de distribuţie a furnizorului, stabilite de către acesta;

·        cantitatea de apă caldă de consum ce revine agenţilor economici/instituţiilor publice, determinată conform baremurilor stabilite prin Ordinul MLP-DAPL nr. 29/N/1993;

·        cantitatea de apă caldă de consum înregistrată de contoarele secundare montate în apartamentele de locuit sau spaţii cu altă destinaţie, inclusiv la agenţii economici/intituţii publice, contoare a căror citire şi înregistrare se face conform prezentului Regulament.

 

b) diferenţa de consum rezultată se repartizează consumatorilor necontorizaţi secundar, astfel: la agenţii economici/instituţii publice şi spaţii cu altă destinaţie decât locuinţă, conform baremurilor reglementate (Ordin MLP-DAPL nr. 29/N/1993), iar cea ce rezultă se repartizează proporţional cu numărul de persoane pe puncte de consum (scară, bloc), apartamentelor de locuit, nu mai mult însă de 6 m3/ persoană şi lună, rezultând astfel un consum unic de apă caldă pe persoană pentru apartamentele de locuit necontorizate secundar, alimentate de la aceeaşi centrală termică/punct termic.

 

(3). Energia termică aferentă apei calde de consum, facturată de furnizor, se determină şi se repartizează pe puncte de consum (scară, bloc) şi la agenţii economici/instituţii publice de către furnizor, corespunzător cantităţii de apă caldă repartizată acestora şi a energie termice încorporată într-un m3 apă, aceasta din urmă determinată pe baza temperaturii medii orare a apei calde furnizate şi a apei reci, corespunzător perioadei de facturare, conform reglementărilor.

 

(4). Asociaţiile de proprietari/locatari îşi pot elabora o metodologie proprie de defalcare a consumurilor de apă caldă şi de energie termică aferentă pe baza înregistrărilor contoarelor secundare montate în apartamente şi spaţii cu altă destinaţie, cu respectarea reglementărilor în vigoare, metodologie aprobată de adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari.

          - În lispa unei metodologii proprii, consumurile comune de apă caldă şi energie termică aferentă acestora, repartizate de furnizor pe punte de consum (scară, bloc) se vor defalca de către asociaţia de proprietari/locatari după următoarea metodologie, ce va fi aprobată de adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari :

 

a) la apartamentele de locuit dotate cu contoare secundare, apa caldă de consum se repartizează conform cantităţilor înregistrate de aceste contoare;

 

b) în cazul agenţilor economici, apa caldă se repartizează conform cantităţilor înregistrate de contoarele secundare, iar în lipsa acestora conform baremurilor prevăzute în Ordinul MLP-DAPL nr. 29/N/1993 şi indicate în factura emisă de furnizor;

 

c) la apartamentele de locuit fără contoare secundare, cantitatea de apă caldă de consum se determină de furnizor, conform pct. 2 lit. b) de mai sus, (proporţional cu numărul de persoane din apartament).

 

d) Energia termică aferentă apei calde de consum, ce se repartizează apartamentelor  de locuit din imobil (scară, bloc) şi agenţilor economici/instituţii publice, se stabileşte astfel:

          - se determină mai întâi “consumul unitar de energie termică” reprezentând energia termică încorporată într-un m3 de apă caldă de consum, pri împărţirea cantităţii de energie termică repartizată (facturată) de furnizor la cantitatea de apă caldă repartizată;

          - pentru toţi consumatorii finali (apartamente de locuit, spaţii cu altă destinaţie, agenţi economici/instituţii publice), cu sau fără contoare secundare de apă caldă, enegia termică aferentă se stabileşte prin înmulţirea cantităţii de apă caldă de consum repartizată conform pct. 4 lit.a), b) şi c) de mai sus cu “consumul unitar de energie termică”.

 

          Alte reglementări

 

4.7. Nivelul pierderilor de apă caldă de consum din instalaţiile comune ale clădirii poate fi evaluat comparând consumul din luna în care a apărut defecţiunea cu o medie a consumurilor pe trei luni anterioare sau prin calcule tehnice valabile.

- Rezultatul estimării/calculului pierderilor de apă în astfel de cazuri se va consemna într-un proces-verbal şi va fi adus la cunoştinţa locatarilor de către administrator, odată cu  întocmirea situaţiilor de plată.

 

4.8. Conform reglementărilor, asociaţia de proprietari/locatari, prin reprezentanţii săi, are obligaţia să verifice periodic instalaţiile comune şi să ia măsuri imediate de remediere a eventualelor defecţiuni apărute.

- De asemenea, conform prevederilor legale asociaţia de proprietari/locatari prin reprezentanţii săi are dreptul şi obligaţia să verifice starea tehnică a instalaţiilor de utilizare din apartamente şi spaţii cu altă destinaţie, inclusiv a instalaţiilor de contorizare secundară.

 

4.9. (a) În cazul în care în imobil nu sunt pierderi de apă în instalţiile comune (în subsoluri, în reţeaua interioară comună) dar contorul principal de apă caldă de consum indică un consum peste media normală de consum, şi sunt diferenţe mari între indicaţia contorului principal şi suma indicaţiilor conotarelor secundare sau rezultă valori mari ale consumurilor de apă repartizate apartamentelor/spaţiilor fără contoare secundare, se verifică instalaţiile de utilizare din apartamente şi spaţiile cu altă destinaţie, inclusiv instalaţiile de contorizare secundară. Dacă nu se constată pierderi sau alte neconformităţi, asociaţia de proprietari solicită furnizorului prin comandă, verificarea metrologică a contorului principal de pe branşament, cu regularizarea consumului în funcţie de rezultatul verificării metrologice.

 

(b) Dacă în urma verificării contorului principal acesta a fost admis la verificarea metrologică, costul verificării se suportă de către asociaţia de proprietari/locatari, iar diferenţa de consum se va repartiza, după caz, conform art. 4.5. pct. 1., pct. 2. sau pct. 3 lit. (b), (c).

 

4.10. - Pentru imobilele neconstituite în asociaţii de proprietari (locatari), titularul “Fişei de evidenţă” (persoana ce reprezintă imobilul în relaţiile cu furnizorii) va respecta defalcarea consumurilor conform prezentului regulament.

- Modul de defalcare va fi acceptat de 75% din locatarii imobilului ,  pe baza unui proces verbal.

 

4.11. În cazul în care într-un apartament cu mai multe contoare secundare de apă caldă există unele contoare ale căror înregistrare nu poate fi luată în considerare din anumite motive, consumul locuinţei respective va fi stabilit la fel ca la apartamentul necontorizat, iar în cazul în care tot imobilul este contorizat secundar, valoarea consumului se va stabili de asociaţia de proprietari (locatari), ţinând cont de consumul mediu din perioadele anterioare.

 

4.12. Asociaţiei de proprietari /locatari, îi revin următoarele obligaţii:

(a) - să stabilească delegat competent pentru citirea contoarelor principale, împreună cu reprezentantul furnizorului şi încheierea procesului verbal.

(b) - să participe prin reprezentantul desemnat de asociaţie la recepţia lucrărilor de montare şi/sau remontare a contoarelor de apă, precum şi la citirea contoarelor secundare din apartamentele de locuit sau alte spaţii.

(c) - verifice starea instalaţiilor interioare, de utilizare a apei, funcţionarea contoarelor, precum şi consumurile înregistrate, îndeosebi cele foarte mici.

(d) - stabilească şi să supună aprobării adunării generale metodologia de repartiţie a cheltuielilor de întreţinere.

(e) - să afişeze la loc vizibil metodologia de repartiţie a cheltuielilor de întreţinere.

(f) - să afişeze toate datele care au stat la baza determinării cheltuielilor lunare ale fiecărui proprietar (locatar) : costurile unitare ale utilităţilor şi serviciilor (apă, canal, energie termică/ mc apă caldă, energie termică/ mp suprafaţă încălzită, energie electrică, gaze naturale); cantităţile de apă rece şi caldă consumată (mc); numărul de persoane din locuinţă; cheltuielile repartizate pe persoane (gaze naturale, energie electrică, transport gunoi menajer, salarii personal, cheltuieli gospodăreşti, lift); adaosurile la consumurile de apă rece şi/sau caldă datorită pierderilor din instalţiile comune, precum şi  datorită diferenţelor între indicaţia contorului principal şi a contoarelor secundare; cheltuielile repartizate pe locuinţă (desfundare canal, salarii administraţie, fond de reparaţie); cheltuielile cu fondul de rulment; penalizarile datorită întârzierilor; alte cheltuieli nominalizate şi cuantificate pe persoană sau pe apartament.

(g) – să analizeze cauzele care conduc la diferenţe între indicaţiile contorului principal de pe branşament şi contoarele secundare sau valori mari ale consumurilor de  apă repartizate apartamentelor/spaţiilor care nu au contoare secundare, şi să adopte măsurile în consecinţă.

(h) – să soluţioneze şi să dea răspuns sesizărilor şi reclamaţiilor membrilor asociaţiei de proprietari/locatari la termenele şi conform reglementărilor în vigoare.

 

Cap.V.  Sancţiuni

 

 

4.1. Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă următoarele fapte dacă nu au fost săvârşite astfel încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni :

 a) Cu amendă de la 2.000.000 la 5.000.000 lei pentru nerespectarea de către preşedintele Asociaţiei de proprietari/locatari a prevederilor art. 3.1. lit. d), art. 4.8.  şi art. 4.12.

 

b) Cu amendă de la 1.000.000 la 5.000.000 lei pentru nerespectarea de către administratorul Asociaţiei de proprietari/locatari a prevederilor art. 3.7. lit. a), b) şi c), art. 4.1., art. 4.2., art. 4.3. lit d), g), k), l) şi n ), art. 4.5. pct. 3. lit. d), art. 4.7., art. 4.9. lit. a) şi b), art. 4.11., art. 6.1., art. 6.2. şi art. 6.4. sau a nerespectării procedurii de calcul şi defalcare a cheltuielilor, aprobată de adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari.

 

c) Cu amendă de la 1.000.000 la 5.000.000 lei, pentru titularul “Fişei de evidenţă” pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 3.1 lit. e), art. 3.7. lit. a), art. 4.1., art. 4.2., art. 4.9. lit. a),b), art. 4.10. şi art. 4.11., sau nerespectarea procedurii de calcul şi defalcare a cheltuielilor.

 

d) Cu amendă de la 500.000 la 1.000.000 lei pentru nerespectarea de către proprietarul apartamentului sau spaţiului cu altă destinaţie  (persoană fizică sau juridică), a prevederilor art. 3.8. , art. 3.9. lit. a), art. 4.2., art. 4.3. lit. p) şi art. 6.3.

 

e) Cu amendă de la 3.000.000 la 10.000.000 lei pentru nerespectarea de către firma montatoare a prevederior art. 2.2. lit. d), art. 2.5.,  art. 3.2. al. 1, 2 şi 4, art. 3.3. al. 1,2,3, şi 6, art. 3.4., art. 3.5. lit. b) şi c), art. 3.6., art. 3.7. lit. b) şi c), art. 3.9. lit. b) şi art. 6.2.

 

 

f) Cu amendă de la 2.000.000 la 5.000.000 lei, pentru unităţile care efectuează citirea contoarele secundare (firma cititoare sau asociaţia de proprietari) pentru nerespectarea prevederilor art. 4.2., art. 4.3. lit. a),b),c), f), i), j), l), m) şi o).

 

g) Cu amendă de la 3.000.000 la 10.000.000 lei pentru nerespectarea de către agentul economic sau proprietarul spaţiului cu altă destinaţie decât locuinţă a prevederilor art. 4.4. lit. a), precum şi a agentului economic ce-şi desfăşoară activitatea în curţi comune cu locatarii, după expirarea termenului limită de dotare cu contoare secundare, respectiv 31.05.2001 (termen stabilit prin HCLM 35/2001 şi care se menţine).

 

h) Cu amendă de la 1.000.000 la 2.000.000 lei pentru nerespectarea de către proprietarii de garaje a prevederior art. 6.5., sau pentru nesigilare până la contorizare.

 

i) Cu amendă de la 3.000.000 la 5.000.000 lei, pentru furnizorul de utilităţi pentru nerespectarea prevederilor art. 2.2.  lit. e), art. 2.4. al. 1, art. 2.10. al. 2) şi 3), art. 2.11., art. 3.3. al. 4), art. 3.7. lit c), art. 4.5. lit. a) şi b), art. 4.6. al. 1, 2 şi 3 şi art. 6.7.

 

 

5.2. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru contravenţiile de mai sus se face de către personalul împuternicit în acest scop de Primarul municipiului Tîrgu Mureş.

 

5.3. Dispoziţiile referitoare la contravenţiile prevăzute la art. 4.1. se completează cu prevederile Ordonanţei 2/2001 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor.

 

5.4. Împotriva procesului–verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal de contravenţie, ce va fi depusă la Primăria municipiului Tîrgu Mureş şi care se soluţionează şi se dă răspuns în termen de 30 zile.

 

 

 

 

 

 Cap.VI.  Dispozitii finale

 

 

6.1. Asociaţiile de locatari nu vor lua în considerare contoarele secundare montate după data intrarii în vigoare a prezentului regulament a căror regim de montare nu îndeplineşte prevederile acestuia.

 

6.2. În cazul contoarelor secundare instalate până la data de 23.12.1999

(data emiterii “Regulamentului” aprobat prin HCLM 245/1999), termenul de realizare  a recepţiilor tehnice (art. 3.7.) şi de aducere a montajelor în concordanţă cu prevederile regulamentului (art. 3.6.), ambele în sarcina firmei montatoare, a fost 30.06.2000, dată după care asociaţiile de proprietari (locatari) nu trebuiau să ia în considerare consumurile înregistrate de contoarele individuale nerecepţionate conform regulamentului, şi/sau a montajelor neconforme cu prevederile acestuia.

 

6.3. Titularii de contoare secundare din apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decăt locuinţă au obligaţia să contorizeze toate punctele de consum din afara apartamentului (ex. garaje) deţinute în acelaşi imobil.

 

6.4. Pentru punctele de consum comune (ex.pivniţe, spălătorii, casa scării, etc) este obligatorie contorizarea sau sigilarea până la contorizarea acestora.

 

6.5.Toţi posesorii de garaje (inclusiv cei care nu au montate contoare de apă în apartament) sunt obligaţi să contorizeze consumul de apă la garaje, termenul limită stabilit în “ Regulamentul “ aprobat prin HCLM 245/1999 fiind 30.05.2001, termen care se menţine. Până la contorizare punctul de consum va fi sigilat de  către o firmă montatoare atestată.

 

*? 6.6. Firmelor montatoare care în termen de 90 de zile de la aprobarea prezentului regulament nu şi-au îndeplinit obligaţiile privind montarea contoarelor secundare (art.3.6., art. 3.7., art. 6.2.) şi au fost sancţionate, li se suspendă dreptul de a executa lucrări de montare a contoarelor secundare în apartamente sau spaţii cu altă destinaţie.

 

6.7. După verificarea metrologică a contoarelor principale de branşament, indiferent de modalităţile de verificare (iniţială, periodică, la cerere), furnizorul va preda consumatorului (asociaţiei de proprietari/locatari, agent economic/instituţie publică) un  exemplar (copie) din buletinul de verificare metrologică, cel târziu pânâ la data citirii contorului principal din luna în care s-a făcut verificarea.

 

6.8. Anexele 2A, 2B şi 2C fac parte integrantă din prezentul “Regulament”.