ROMANIA                                                   

JUDETUL MURES                                                                          

CONSILIUL MUNICIPAL TÎRGU-MUREŞ

 

 

H O T Ă R Â R E A Nr. 133
din 24.05.2001

privind  modificarea  şi completarea Hotărârii nr.173 /2000 referitoare la stabilirea unor măsuri pe linia bunei gospodăriri, păstrarea curăţeniei, respectarea normelor de igienă şi înfrumuseţarea municipiului Tîrgu Mureş

 

 

                        Consiliul local municipal Tîrgu Mureş, întrunit în şedinţa ordinară de lucru,

                        Având în vederea prevederile art.38 alin.2, lit f şi r din Legea nr. 215/2001, ale Legii nr.32/1968 privind constatarea şi semnarea contravenţiilor, cu modificările aprobate prin O.G. nr.12/1994 şi ale Legii nr.10/1982 cu privire la obligaţiile agenţilor economici, instituţiilor, şi ale cetăţenilor pentru buna gospodărire, întreţinere şi curăţenie a localităţilor urbane şi rurale, păstrarea ordinii şi disciplinei publice,

                        Văzând Expunerea de motive nr.1939 din 28.05.2001 prezentată de Direcţia Tehnică şi Administrarea Patrimoniului, privind  modificarea şi completarea Hotărârii nr.173 /2000 referitoare la stabilirea unor măsuri pe linia bunei gospodăriri, păstrarea curăţeniei, respectarea normelor de igienă şi înfrumuseţarea Municipiului Tîrgu Mureş şi avizul favorabil al comisiilor de specialitate,

                        În temeiul prevederilor art.46 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală,

 

h o t ă r ă ş t e

 

                        Art.1.- Se aprobă republicarea Hotărârii nr.173 din 30 noiembrie 2000, conform modificărilor aduse prin prezenta hotărâre.

                        Art.2.- Se aprobă modificarea şi/sau completarea unor articole din cadrul Hotărârii nr.173 din 30.11.2000 a Consiliului Municipal Tg.-Mureş, după cum urmează:

 

                        CAP.I. DISPOZITII GENERALE

 

                        Art.1.- Locuitorii municipiului au obligaţia de a asigura curăţenia şi buna gospodărie a imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, precum şi a zonelor aferente acestora: curţi, grădini, trotuare, zone verzi, străzi, alei, etc., precum şi a gardurilor, porţilor şi faţadelor clădirilor pe care le folosesc cu orice titlu - proprietari, administratori sau chiriaşi.

                        Regiile autonome, societăţile comerciale şi instituţiile publice vor desemna în termen de 10 zile de la intarea în vigoare a prezentei hotărâri, persoanele care răspund de curăţenia şi buna gospodărie a imobilelor administrate de acestea.

                        Prin administrarea directă a unor imobile, în sensul prezentei hotărâri se înţelege şi administrarea în calitate de chiriaşi a unor spaţii din administrarea SC Locativ SA sau a altor unităţi care deţin spaţii folosite ca sedii, incinte, spaţii de producţie, depozite, comerţ, etc.

                        Proprietarii, administratorii şi chiriaşii imobilelor precum şi persoanele desemnate conform prevederilor aliniatelor precedente răspund de repararea sau refacerea gardurilor şi a faţadelor clădirilor, respectând regulile de urbanism stabilite de Arhitectul Şef al Primăriei Municipiului Tg.-Mureş, în baza H.C.L. nr.204/28.10.1999.

                        Art.2.- Proprietarii, administratorii şi chiriaşii imobilelor precum şi persoanele desemnate conform art.1 de conducere a regiilor autonome, societăţilor comerciale şi instituţiilor publice au obligaţia să asigure desfundarea podeţelor, curăţirea şanţurilor, taluzelor, a trotuarelor, străzilor nemodernizate, parcurilor şi zonelor verzi din dreptul imobilelor în care locuiesc, îşi au sediul sau pe care le administrează direct.

                        În cazul imobilelor locuite de mai mulţi locatari principali, se va întocmi un tabel privind repartizarea pe săptămâni sau luni a acestora pentru a răspunde de exercitarea obligaţiilor ce le revin prin prezenta hotărâre. Tabelul se afişează la loc vizibil de către preşedintele sau administratorul Asociaţiei de locatari/proprietari, respectiv de către locatarul principal care conduce cartea de imobil.

                        La imobilele ocupate la parter de instituţii, agenţi economici, regii autonome, societăţi comerciale sau unităţi ale acestora, obligaţia de a asigura curăţenia porţiunii de trotuar şi stradă nemodernizată din dreptul faţadei imobilului o au responsabilii ce-şi desfăşoară activitatea în aceste imobile.

                        Curăţenia pe carosabilul străzilor modernizate din municipiu se execută de către Agenţii economici abilitaţi cu lucrările de salubritate în baza unor contracte de prestări - servicii încheiate anual cu Primăria municipiului Tg.-Mureş.

                        Art.3.- Curăţenia trotuarelor şi a străzilor în zonele dens circulate se execută în tot cursul anului numai între orele 21,00 - 06,00. Persoanele autorizate a desfăşura activităţi ori comerţ stradal, chioşcuri, tonete, terase, etc., au obligaţia de a menţine în permanenţă curăţenia în zona lor de activitate.

                        Art.4. - Agenţii economici abilitaţi cu lucrările de salubritate în colaborare cu Direcţia Tehnică şi Administrarea Patrimoniului şi Arhitectul Şef din aparatul Primăriei Municipiului Tg.-Mureş vor stabili până la data de 15 noiembrie a fiecărui an, obiectivele şi lucrările ce se vor executa în fiecare cartier şi stradă, a mijloacelor financiare şi materiale necesare, a termenelor de execuţie, a agenţilor economici şi persoanelor ce răspund, acordându-se prioritate activităţilor de salubritate, întreţinere şi modernizarea pieţelor, străzilor şi a celorlalte artere de circulaţie, a podurilor, podeţelor şi trotuarelor, a locurilor de agrement, a parcurilor şi zonelor verzi.

                        Direcţia Tehnică şi Administrarea Patrimoniului va urmări încheierea până la 15 decembrie a fiecărui an a contractelor cu agenţii economici şi instituţiile din municipiu privind prestările de serviciu pentru executarea lucrărilor de salubritate, urmărindu-se totodată conducerea zilnică a evidenţei lucrărilor realizate.

                        Art.5. - Comisia de specialitate a Consiliului Municipal privind organizarea şi dezvoltarea urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumetelor istorice şi de arhitectură va analiza trimestrial stadiul şi calitatea lucrărilor cuprinse în programul pentru anul în curs pe linia bunei gospodăriri a municipiului.

                        CAP.II. NORME PRIVIND SALUBRITATEA ŞI MENŢINEREA                                ESTETICII LOCALTĂŢILOR, OCROTIREA SĂNĂTĂŢII ŞI                                ÎNTREŢINEREA LINIŞTII PUBLICE

 

                        Art.6. - Este interzisă măturarea sau aruncarea gunoiului de pe trotuare în rigole, şanţuri, taluze şi pe partea carosabilă a arterelor de circulaţie.

                        Art.7. - Gunoiul menajer din curţile cetăţenilor precum şi cel provenit din curăţirea trotuarelor trebuie colectat şi depozitat în recipienţi metalici, din material plastic, închişi etanş şi întreţinuţi în bună stare de folosinţă.

                        Dotarea agenţilor economici, a instituţiilor şi a persoanelor juridice cu europubele este obligatorie cu începere de la data de 01 septembrie 1998, pentru precolectarea gunoiului menajer.

                        Recipienţii de gunoi se păstrează în incinta curţilor sau imobilelor şi sunt aduşi lângă poartă, respectiv lângă ieşirea din imobil numai cu 8 ore, înaintea termenului cuprins în programul de colectare a gunoiului menajer de către agenţii economici abilitaţi cu lucrări de salubritate.

                        Art.8. - Gunoiul menajer din blocurile de locuinţe, se depozitează în locurile special amenajate, în incinta boxelor, în europubele, de unde se ridică de către agenţii economici abilitaţi cu lucrări de salubritate, conform graficului din anexa la contractul de prestări - servicii.

                        Obligaţia procurării pubelelor şi înlocuirea celor uzate revin Asociaţiilor de locatari/proprietari.

                        Responsabilii ori persoanele angajate de Asociaţiile de locatari/proprietari pentru salubritate, au obligaţia de a asigura menţinerea curăţeniei în preajma şi la locul de păstrare a containerelor pentru gunoi care trebuie spălate şi dezinfectate săptămânal prin grija prestatorului de serviciu.

Boxele de gunoi şi pubelele sunt întreţinute în aceleaşi condiţii ca şi la aliniatul precedent de către Asociaţiile de locatari/proprietari.

                        Art.9. - Măturătorii de la agenţii economici abilitaţi cu lucrări de salubritate, au obligaţia de a depozita gunoiul stradal colectat în urma curăţirii străzilor şi trotuarelor numai în locurile stabilite de conducerea agenţilor economici abilitaţi cu lucrări de salubritate, care are obligaţia de a lua măsuri pentru ridicarea acestuia în maximum 8 ore de la colectare.

                        Art.10. - Este interzisă amestecarea cu gunoi menajer ori depozitarea în locurile destinate acestuia, a resturilor rezultate din demolări sau ca urmare a executării unor lucrări de construcţie, cât şi a gunoiului de grajd. Aceste resturi se vor transporta de către cei în cauză în locurile prevăzute de Direcţia Tehnică şi Adminstrarea Patrimoniului.

                        Art.11. - Este interzisă colectarea şi stocarea temporară a gunoiului menajer depozitat în locurile amenajate la blocurile de locuinţe sau în incinta instituţiilor publice, precum şi  transportarea de resturi menajere din aceste locuri fără autorizaţie.

                        Art.12. - Persoanele încredinţate de regiile autonome şi societăţile comerciale cu probleme de salubritate precum şi a persoanelor fizice vor transporta gunoiul cu mijloace de transport închise sau cu plasă de protecţie şi vor depozita gunoiul şi alte reziduri industriale numai la rampa de gunoi a municipiului.

                        Se interzice accesul persoanelor neautorizate şi aducerea la păşunat a turmelor sau  cirezilor de animale pe rampa de gunoi.

                        Persoanele fizice şi juridice au obligaţia să încheie contract pentru transportul deşeurilor menajere cu firma de salubrizare, sau contract de depozitare cu administratorul rampei de deşeuri.

                        Se interzice depozitarea necontrolată a deşeurilor pe rampa de gunoi, cât şi lăsarea nesupravegheată a rampei de gunoi.

                        Este interzisă crearea şi întreţinerea unor platforme clandestine de depozitare a gunoiului menajer, de grajd, a resturilor provenite din demolări de construcţii. Persoanelor contraveniente li se vor imputa de asemenea: ocuparea domeniului public, contravaloarea transportului resturilor la rampă, taxa de depozitare.

                        Art.13. - Se interzice arderea pe teritoriul municipiului a oricăror deşeuri şi reziduri rămase din procesul de producţie precum şi a deşeurilor provenite din gospodăriile cetăţeneşti şi din unităţile social - administrative.

                        Art.14. - Agenţii economici abilitaţi cu lucrări de salubritate au obligaţia de a ridica la observare sau de îndată după anunţare, cadavrele de animale mici (câini, pisici, păsări) de pe căile de circulaţie şi din zona apelor curgătoare aflate în raza lor de activitate.

                        Cadavrele umane a căror prezenţă este sesizată la poliţie de către cetăţenii municipiului vor fi ridicate şi transportate de către o firmă specializată, în baza unui contract încheiat între Primărie şi societate.

                        Art.15. - Persoanele încredinţate cu asigurarea curăţeniei în spitale, policlinici, dispensare ori alte unităţi sanitare au obligaţia să distrugă prin ardere resturile provenite din activităţile acestor unităţi. Arderea se va efectua în crematoriile unităţilor sanitare sau la locul indicat de Direcţia Tehnică şi Administrarea Patrimoniului.

                        Art.16. - Persoanele care construiesc, repară sau demolează construcţii de orice fel, sunt obligate să asigure în permanenţă curăţenia pe şantier şi în zona aferentă acestuia.

                        Depozitarea materialelor de construcţii sau a celor rezultate din demolări şi repararea  oricăror utilaje de construcţie pe trotuare sau pe partea carosabilă a arterelor de circulaţie se face numai în baza autorizaţiei prealabile elaborată de Serviciul tehnico-edilitar şi rutier şi cu achitarea taxelor legale.

                        Este interzisă depozitarea în jurul centralelor termice a materialelor de construcţii sau a celor rezultate din reparare instalaţiilor termice.

                        Art.17. - Proprietarii, administratorii şi chiriaşii imobilelor sunt obligaţi de câte ori este necesar să asigure curăţirea trotuarelor de zăpadă şi gheaţă şi să execute desfundarea rigolelor.

                        Zăpada şi gheaţa se va depozita pe partea carosabilă a arterelor de circulaţie de 30 cm de la bordura trotuarului, lăsând libere gurile de scurgere ale canalului şi fără a stânjeni circulaţia autovehicolelor pe carosabil.

                        Este interzisă scoaterea pe stradă ori pe trotuar a zăpezii şi gheţii din curţi.

                        Acoperişurile, terasele, balcoanele, jgheaburile şi burlanele vor fi curăţate de zăpadă şi de ţurţuri de gheaţă.

                        Art.18. - Este interzisă devărsarea sau măturarea pe trotuar sau în stradă a apei murdare şi a resturilor provenite din curăţirea magazinelor, localurilor sau locuinţelor.

                        Art.19. - Regia Autonomă Aquaserv va asigura ori de câte ori este nevoie, dar cel puţin de două ori anual - primăvara şi toamna - desfundarea recipienţilor de scurgere a apelor pluviale din reţeaua stradală.

                        Art.20. - Agenţii economici abilitaţi cu lucrări de salubritate au obligaţia să adune în grămezi, lângă bordură, noroiul stradal, alte resturi menajere, etc., să nu-l depoziteze ori să-l evacueze în gurile de canal, pe zonele verzi sau pe trotuare şi să ia măsuri pentru a-l transporta la rampa de gunoi în cel mult 2 ore de la colectare.

                        Art.21. - Este interzisă aruncarea în altă parte decât în locurile anume destinate (containere, coşuri, etc.) a hârtiilor, a cojilor de seminţe sau fructe şi a altor resturi de obiecte ori comiterea altor fapte care au ca rezultat murdărirea străzilor, parcurilor, pieţelor a altor locuri sau clădiri publice, ori pot cauza înfundarea instalaţiilor de canalizare.

                        Art.22. - Se interzice răsturnarea conţinutului ori deteriorarea coşurilor din reţeaua stradală, destinate depunerii hârtiilor şi resturilor.

                        Art.23. - Unităţile specializate în executarea lucrărilor de reţele subterane pe arterele de  circulaţie sunt obligate să refacă la forma iniţială suprafaţa afectată, în termenele stabilite.

                        În acest scop vor solicita autorizaţia de spargere de la Serviciul tehnico-edilitar şi rutier pentru lucrările noi, iar defecţiunile apărute pe conducte vor fi sesizate în scris în termen de 48 de ore.

                        Beneficiarul împreună cu executantul, rămân răspunzători de buna întreţinere a suprafeţelor afectate de spargere, timp de 2 ani de la refacere.

                        În perioada cuprinsă între 15 noiembrie - 15 martie nu se eliberează autorzaţii de spargere la cerere, numai în cazuri speciale.

                        Art.24. - Se interzice curăţirea sau spălarea rufelor, zarzavaturilor, vehiculelor sau a altor obiecte, curăţirea şi adăpatul animalelor ori depozitare de obiecte la fântânile şi izvoarele publice cât şi murdărirea zonei acestora.

                        Curăţirea şi spălarea vehiculelor, popasul ori adăpatul animalelor sunt permise numai în locurile special amenajate în acest scop.

                        Art.25. - Proprietarii intravilanelor cu sau fără contrucţii, personal ori prin administratorii încredinţaţi de ei sunt obligaţi a aplica la loc vizibil tăbliţele cu nr.de intravilan şi de  a-l împrejmui dacă Consiliul Municipal nu a stabilit altfel.

                        Art.26. - Este interzisă uscarea rufelor pe ferestre şi balcoane la un nivel superior parapetului cât şi depozitarea de obiecte grele sau voluminoase pe placa balconului. De asemenea este interzisă aşezarea oricăror obiecte în afară de flori, pe faţadele construcţiilor, în ferestre sau balcoane pentru a nu dăuna esteticii localităţii.

                        Florile de pe partea exterioară a clădirii se vor uda astfel încât să se evite scurgerea apei pe clădiri sau pe trecători.

                        Este interzisă aruncarea pe ferestra sau din balcoane a unor obiecte care pot provoca accidentarea pietonilor, animalelor sau murdărirea zonei, precum şi degradarea sau murdărirea vehiculelor.

                        Art.27. - Este interzisă lăsarea liberă sau fără supraveghere a animalelor sau păsărilor în locurile publice, ori în curţile aflate în folosinţa mai multor locatari principali, fără consimţământul locatarilor respectivi.

                        Art.28. -  Pentru menţinerea salubrităţii municipiului se delimitează zonele în care este interzisă sau limitată creşterea şi întreţinerea de animale, după cum urmează:

                        a) Se interzice creşterea şi întreţinerea  animalelor în toate blocurile de locuinţe şi în zonele aferente acestora, precum şi în zonele de agrement, cu excepţia animalelor de pază şi ornament.

                        b) Se interzice creşterea şi întreţinerea animalelor cu execpţia animalelor de pază şi ornament, în zona centrală a municipiului delimitată prin P-ţa Victoriei, P-ţa Trandafirilor şi toate străzile care converg în acestea, mai puţin str.Gh.Doja, de la P-ţa Gării până la capăt, str. Călăraşilor de la str. Rozelor până la capăt, str. Revoluţiei de la str. Eminescu până la str. Republicii, B-dul 1 Dec.1918- partea stângă, de la str. St.cel Mare până la pârâul Pocloş.

                        c) Se interzice creşterea şi întreţinerea oricăror animale în incinta imobilelor ocupate de instituţiile publice.

                        d) Se interzice creşterea şi întreţinerea oricăror animale în incinta imobilelor cu mai multe apartamente,  cu excepţia cazurilor în care sunt condiţii şi numai cu acordul asociaţiilor de proprietari.

                        Persoanele fizice care deţin câini de pază în gospodărie, precum şi deţinătorii de câini de agrement (de rasă) şi de vânătoare, sunt obligaţi să obţină în prealabil acordul asociaţiei de locatari/proprietari.

                        Art.29. - În zonele în care se permite creşterea şi întreţinerea animalelor şi menţinerea de grajduri, cocine, coteţe de păsări, este admisă numai la distanţă minimă de 10 metri de la uşile şi ferestrele imobilelor locuite sau de la drumurile publice. Deţinătorii au obligaţia de a le spăla şi curăţa zilnic şi de a le dezinfecta periodic.

                        Art.30. - Se interzice realizarea şi menţinerea de coteţe şi cocine de orice fel pe terenuri aparţinătoare domeniului public, cât şi în incinte în care se produc, depozitează sau desfac alimente destinate consumului uman.

                        Art.31. - Deţinătorii de imobile şi asociaţiile de locatari/proprietari au obligaţia să ia măsuri pentru stârpirea insectelor şi rozătoarelor din imobilele respective.

                        Art.32. - Fântânile sau puţurile de apă potabilă din incinta imobilelor vor fi acoperite şi întreţinute în perfectă stare de curăţenie pentru a evita accidentele şi infectarea apelor.

                        Art.33. - Este interzisă amplasarea sau menţinerea de closete la distanţe mai mici de 10 metri de la uşile şi ferestrele clădirilor locuite ori de la stradă.

                        Art.34. - Este interzisă tulburarea liniştei şi a bunei convieţuiri între cetăţeni, prin desfăşurarea în locuinţe sau anexelor acestora între orele 15,00 - 17,00 şi 22,00 - 06,00 a oricăror activităţi producătoare de zgomot (gălăgie, căntat vocal sau la intrumente muzicale, folosirea de maşini şi aparate, unelte de lucru, ori de uz casnic, etc.), între aceste ore aparatele de radio, televizoarele, magnetofoanele şi alte asemenea aparate, pot fi folosite la o intensitate care să nu tulbure liniştea vecinilor.

                        În restul timpului activităţilor indicate mai sus, se pot desfăşura numai în condiţii normale, evitându-se orice abuz.

                        Se interzice montarea alarmelor auto cu funcţionare defectuaoasă.

                        Art.35. - Scuturatul lenjeriei, hainelor sau oricăror alte obiecte şi bătutul covoarelor este admis numai între orele 06,00 - 15,00 şi 17,00 - 22,00, şi numai în curtea imobilului sau în alte locuri anume destinate, fiind interzisă folosirea în acest scop a balcoanelor şi ferestrelor.

                        Curăţirea locului de desfăşurare a acestor activităţi se va asigura în termen de cel mult o oră de la desfăşurarea de către cel care a efectuat - o sau de asociaţia de locatari/proprietari.

                        Art.36. - Este interzisă depozitarea în containerele şi europubelele aferente blocurilor de locuinţe a deşeurilor de orice tip, de către persoanele juridice şi cetăţenii care locuiesc în locuinţe individuale sau alte asociaţii de locatari/proprietari.

                        Art.37. - Este interzisă blocarea cu autovehicole sau cu alte materiale a accesului la containerele de gunoi, pubele, terenurile de joacă pentru copii, precum şi a autovehiculelor parcate corect.

                        Art.38. - Proprietarii şi administratorii imobilelor sunt obligaţi să ia măsuri pentru scurgerea apelor pluviale, prin montarea, repararea şi curăţirea periodică a jgheaburilor şi burlanelor.

                        CAP.III. NORME PRIVIND ÎNTREŢINEREA ŞI FOLOSIREA                                               DRUMURILOR, STRĂZILOR ŞI A CELORLALTE CĂI DE                                           COMUNICAŢII, A PLANTAŢIILOR, PARCURILOR ŞI SURSELOR                                    NATURALE DE IMPORTANŢĂ LOCALĂ

                        Art.39. - Este interzisă abandonarea pe domeniul public (pieţe, străzi, trotuare, parcuri, zone verzi, etc.), a caroseriilor sau a părţilor din autovehicule precum şi a unor materiale de construcţii ( prefabricate, ţevi, etc.).

                        Art.40. - Este interzisă:

                        a) Trecerea cu animale în turme sau cirezi prin pieţele şi pe străzile municipiului.

Animalele destinate pentru abator sau îngrăşătorii pot fi transportate în vehicole.

                        b) Circulaţia cu orice fel de vehicol încărcat cu furaje sau alte materiale cât şi târârea de obiecte care prin natura lor sau prin modul încărcării sau transportării ar periclita curăţenia publică, ori ar degrada arterele de circulaţie, precum şi lipsa sacilor colectori de dejecţii, la animalele de tracţiune.

                        c) Circulaţia pe arterele municipiului fără drept a autovehiculelor cu roţi dinţate sau şenilate şi fără bandaje de protecţie.

                        d) Circulaţia pe străzi şi alei cu îmbrăcăminţi bituminoase a autovehiculelor cu roţi fără bandaje elastice, sau cu tracţiune animală cu bandaje neelastice, mai înguste de 5 cm.

                        e) Transportarea pământului şi molozului pe altă arteră de circulaţie decât cele stabilite de organele de gospodărie comunală de comun acord cu organele de Poliţie.

                        Art.41. - Se interzice circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală şi a autovehicolelor pe aleile pietonale din cartierele de locuinţe, cât şi staţionarea şi parcarea oricărui tip de vehicule pe trotuare, cu excepţia riveranilor din cartierele de locuit, cărora li se permite parcarea autoturismelor pe trotuare cu o lăţime de cel puţin 2,5 m., între orele 17,00 – 7,00, pe marginea dinspre carosabil a acestora.

Prevederile alin.1 nu se aplică autovehiculelor utilitare şi de salvare, dacă circulă în misiune, precum şi autovehiculelor care asigură aprovizionarea societăţilor comerciale, conform H.C.L. nr.106/1997.

                        Art.42. - Se interzice urcarea şi oprirea pe trotuar a oricăror vehicule destinate transportului de materiale, chiar dacă prin aceasta se urmăreşte uşurarea încărcării sau descărcării lor.

Autovehiculele cu capacitate până la 1,5 tone pot fi parcate cu 2 roţi pe trotuar în arterele de circulaţie stabilite de Serviciul tehnico-edilitar şi rutier împreună cu organul de Poliţie marcate corespunzător de către unitatea economică abilitată a efectua astfel de lucrări.

                        Art.43. – Se interzice parcarea autovehiculelor de orice fel, precum şi traversarea pe zone verzi, parcuri, scuaruri.

                        Se intrezice parcarea autovehiculelor de transport marfă pe domeniul public, acestea putând parca numai în locurile stipulate la obţinerea licenţei de transport.

                        Art.44. - Jocurile sportive sau distractive se pot practica numai în locurile special amenajate, interzicându-se practicarea lor pe străzi sau pe alte artere de circulaţie.

                        Art.45. - Se interzice deteriorarea sau mutarea în alt loc a mobilierului urban, a împrejmuirilor, indicatoarelor de semnalizare rutieră, semafoarelor şi corpurilor de iluminat, tablelor indicatoare de restricţie, a panourilor de afişaj public, etc.

            Art.46. - Recoltarea şi culegerea fructelor, seminţelor şi florilor din zonele de vegetaţie aflate în locurile publice se poate face numai cu aprobarea organelor de gospodărie comunală din cadrul municipiului Tg.-Mureş.

                        Este interzis accesul cu câini în sălile de spectacole, zonele de agrement şi sport, în incinta ştrandurilor, a unităţilor comerciale şi alte clădiri publice.

                        Art.47. - Parcurile, grădinile publice şi zonele de agrement şi sport, cât şi construcţiile şi instalaţiile aflate pe teritoriul acestora, pot fi folosite numai în scopul căruia sunt destinate.

                        Deţinătorii sau administratorii de case de odihnă şi agrement,de toate tipurile, au obligaţia de a întreţine curăţenia atât în interiorul construcţiei cât şi în zona aferentă a acesteia.

                        Art.48. - Se interzice extragerea de substanţe minerale utile pentru construcţii din balastierele şi carierele aflate în administrarea municipiului, fără autorizaţia eliberată de acesta.

                        Aruncarea în apele curgătoare şi lacurile de pe teritoriul municipiului a cadavrelor de animale, gunoaielor şi rezidurilor solide sau lichide din gospodăriile cetăţenilor cât şi cele provenite din activitatea productivă a regiilor autonome, societăţilor comerciale, instituţiile sau de către propuşii acestora, este interzisă.

                        Art.49. - Se interzice a face baie în limita stăvilarelor, a podurilor în locurile din râul Mureş, indicate cu table de interzicere, cât şi în canalul turbinei pe toată lungimea acesteia.

                        Art.50. - Se interzice repararea şi întreţinerea autovehiculelor inclusiv schimbul de ulei, în alte zone decât cele special amenajate în acest scop.

                        Este interzisă spălarea vehiculelor de orice fel în apele curgătoare precum şi în locurile din domeniul public al municipialităţii.

                        Art.51. - Nu este permis canotajul pe râul Mureş în zona amonte de baraj, decât până la tablele indicatoare de interzicere, cât şi în zonele marcare sau interzise canotajului.

                        Art.52. - Pentru asigurarea utilizării raţionale a reţelelor edilitare de agent termic, apă şi canalizare, locuitorii, persoanele responsabile de unităţi şi asociaţiile de locatari/proprietari, au următoarele obligaţii:

                        a) Se vor lua măsuri pentru buna întreţinere şi reparare a instalaţiilor de apă, canalizare şi termice din clădirile pe care le au în folosinţă sau în proprietate, operaţiile de mai sus se execută imediat după producerea defecţiunilor, respectând întocmai termenul stabilit prin somaţii, date de angajaţii de resort şi al Direcţiei Tehnice şi Administrarea Patrimoniului, iar în cazul locatarilor şi de preşedintele ori de împuternicitul asociaţiei respective.

                        b) Să nu se deterioreze instalaţiile exterioare de apă termice şi canalizărilor de orice fel.

                        c) Să execute lucrări de legare a instalaţiilor de apă sau canalizare la reţeaua publică respectivă, direct sau prin prelungirea instalaţiilor existente, numai cu aprobarea prealabilă a RA Aquaserv şi prin instalatori autorizaţi pentru aceste lucrări.

                        Este interzisă mărirea suprafeţelor de încălzire sau receptorilor termici, fără înştiinţarea furnizorului şi a asociaţiei de locatari/proprietari.

                        d) Să folosească apa potabilă din reţeaua publică numai pentru satisfacerea strictă a necesităţilor cărora este destinată şi să evite lăsarea deschisă a instalaţiilor de apă de care se servesc.

                        e) Să dea posibilitate împuterniciţilor delegaţi de RA Aquaserv, ca la o oră potrivită să verifice instalaţiile de apă şi canalizare din imobilele pe care le au în folosinţă sau în proprietate.

                        Obligaţiile prevăzute mai sus revin conducătorilor de unităţi sau angajaţilor încredinţaţi de aceştia, privitor la instalaţii de apă potabilă şi canalizare aflate în incinta unităţii respective cât şi împuterniciţilor asociaţiilor de locatari/proprietari, sau persoanele care îndeplinesc sarcinile acestora privitor la instalaţiile de apă termice şi canalizare afalte în părţile de folosinţă comună ale imobilelor în grija asociaţiilor respective.

                        Referitor la Cap.III se vor respecta şi prevederile prevăzute în alte Hotărâri ale Consiliului Municipal, respectiv în dispoziţiile date de către executiv, privind circulaţia şi buna gospodărire a municipiului.

 

 

 

                        CAP.IV. NORME PRIVIND ÎNTREŢINEREA ŞI FOLOSIREA                                   FONDULUI LOCATIV

 

                        Art.53. - Toţi locatarii au obligaţia de a folosi imobilele locuite numai în scopul pentru care au fost închiriate.

                        Este interzisă schimbarea destinaţiei unor locuinţe, fără aprobarea prealabilă a Primăriei  municipiului Tg.-Mureş.

                        Art.54. - Deteriorarea sub orice formă a imobilelor din domeniul public sau privat al municipiului, atât în exterior cât şi în interiorul construcţiilor, inclusiv a instalaţiilor, atrage după sine răspunderea contravenţională şi materială a celor vinovaţi, dacă legea nu prevede altfel.

                        Art.55. - Este interzisă ţinerea lăzilor de gunoi, pe trepte, coridoare, casa scărilor, terase, holuri, balcoane, uscătorii, sub porţile de acces şi în alte locuri de folosinţă comună unde se împiedică sau se îngreunează folosirea normală a spaţiilor respective.

                        Art.56. - Accesul pe acoprişul blocurilor de locuinţe este permis numai pentru efectuarea de lucrări autorizate.

                        Art.57. - Montarea antenelor individuale de radio sau de televizoare pe clădiri de locuit cu mai multe nivele este permisă numai cu aprobarea prealabilă a unităţilor în a cărei administrare operativă se află sau a proprietarilor acestora, şi cu respectarea locului de montare şi a condiţiilor prevăzute în actul de aprobare. Executarea acestor lucrări se face numai prin persoane autorizate.

                        Art.58 - Antenele parabolice pentru preluarea programelor TV prin sateliţi se pot monta pe blocurile de locuinţe, doar cu autorizaţia de construcţie prevăzută de Legea nr.50/1991 şi Legea 125/1996.

 

                        CAP.V. NORME PRIVIND ACTIVITATEA AGENŢILOR COMERCIALI

 

                        Art.59.- Persoanele care transportă, încarcă, descarcă sau preia mărfuri, ambalaje ori desfăşoară alte lucrări legate de activitatea comercială au obligaţia de a curăţa imediat zona după încheierea operaţiunilor respective.

                        Art.60. - Se interzice vânzarea fără autorizaţie pe străzi, pieţe, parcuri, cinematografe, stadioane, zonele de agrement şi în alte locuri sau clădiri publice a seminţelor de dovleac şi floarea soarelui, a dovleacului şi porumbului fiert.

                        Vânzarea floricelelor şi a porumbului fiert este permisă numai în locurile indicate în autorizaţiile eliberate vânzătorilor.

                        Art.61. - Este interzisă depozitarea fără aprobare a unor mărfuri, produse, ambalaje sau alte materiale în parcuri,, zone verzi, pe străzi, trotuare sau în alte zone publice şi sub porţile de acces în imobilele publice.

                        Exercitarea unor activităţi liber profesioniste în apartamentele proprii este permisă numai cu respectarea prevederilor de la Cap.II, art.34.

                        Art.62. - Vânzarea sau cumpărarea ciupercilor este permisă numai în pieţele agroalimentare şi unităţile comerciale.

                        Art.63. – Vânzarea şi revânzarea produselor şi mărfurilor de orice fel prin tonete, tarabe şi comerţ ambulant este admisă numai cu autorizaţie, în locurile şi cu mijloacele de expunere stabilite de  organele Primăriei Municipiului Tg.-Mureş, agenţii comerciali fiind obligaţi să menţină în permanenţă curăţenia zonei în care îşi desfăşoară activitatea.

                        Art.64. - Vânzarea şi cumpărarea de către cetăţeni a obiectelor uzate este permisă numai în incinta pieţelor de vechituri aprobate şi în zilele fixate sau prin unităţile de consignaţie autorizate.

                        Art.65. - Agenţii comerciali sunt obligaţi să afişeze firmele şi reclamele numai după  obţinerea prealabilă a autorizaţiei, în locurile şi condiţiile grafice şi coloristicii aprobate.

                        Art.66. – Folosirea mijloacelor de publicitate prin afişaj se face numai după achitarea taxei de afişaj şi numai în locurile aprobate, fiind interzisă afişarea pe stâlpii de iluminat, clădiri, etc.

                        Art.67. - Este interzisă vânzarea produselor agroalimentare în afara incintelor pieţelor agroalimentare organizate şi direct din căruţe sau utilaje de transport.

                        Se intrezice vânzarea-cumpărarea bonurilor valorice agricole, în scop de speculă.

                        Art.68. - Agenţii comerciali sunt obligaţi a încheia contracte de transport a gunoiului menajer şi a rezidurilor materiale rezultate în activitatea ce o desfăşoară.

 

 

 

 

 

 

            CAP.VI. CONSTATAREA ŞI SANCŢOINAREA CONTRAVENŢIILOR.                    CĂILE DE ATAC

                        Art.69.- Nerespectarea normelor stabilite în Cap.I-V din prezenta hotărâre, constituie contravenţie, iar persoanele fizice şi juridice care le-au încălcat se sancţionează cu amendă contravenţională, după cum urmează:

I. Persoane juridice

A)    Contravenţiile la:

                        Cap.I: art.1- alin.1, art.2- alin.2,

Cap.II: art.8- alin.1-3, art.11, art.17- alin.1-4, art. 19, art.22, art.25, art.27, art.29, art.31, art.32, art.36, art.37 şi art.38

                        Cap.III:art.43-alin1

                        - cu amendă de la 1.000.000 – 2.000.000 lei.

                        B) Contravenţiile la:

                        Cap.I:art.1-alin.4, art2-alin.1, art.3, art.4-alin1,2

Cap.II:art.6, art.7 alin.2-3, art.9, art.10, art.12-alin.3, art.15, art.16, art.18, art.20, art.21, art.24, art.28-alin.a-d, art.30, art.33.

                        Cap.III: art.39, art.40-lit.a, art.41, art.42-alin.2, art.44, art.46-alin.1,                            art.47-alin.1-2, art.50, art.52-lit.a,b,d şi e

                        Cap.IV: art.54, art.57, art.58

                        Cap.V: art.59, art.62, art.63, art.64, art.65, art.67, art.68, art.54

-         cu amendă de la 2.000.000 – 3.000.000 lei.

                        C) Contravenţiile la:

                        Cap.I: art.1-alin.2, art.2-alin.3-4

                        Cap.II: art.12-alin.1-2 şi 4, art.13, art.34 – alin.3

                        Cap.III: art.40-lit.b,c,d şi e, art.42-alin.1, art.45, art.48-alin.1-2, art.52-                                   lit.c

                        Cap.IV: art.55, art.56

                        Cap.V: art.60-alin.1-2, art.61-alin.1-2.

                        - cu amendă de la 3.000.000 – 4.000.000 lei.

                        D) Contravenţiile la:

                        Cap.II:art.7-alin.2, art. 19

                        - cu amendă de 7.000.000 lei.

                        E) Contravenţiile la:

                        Cap.II:art.12-alin.5, art. 23

-         cu amendă de la  7.000.000-15.000.000 lei.

F) Contravenţii la:

Cap.III art.43-alin.2

Cap.V art.66

- cu amendă de 10.000.000 lei.

II. Persoane fizice:

                        A) Contravenţiile la:

                        Cap.I: art.1- alin.1, art.2- alin.2,

                        Cap.II: art.11, art.17- alin.1-4, art.22, art.25, art.26-                                                                alin.1-3, art.27, art.29, art.31, art.32, art.35-alin.1-                                                                        2,art.36, art.37 şi art.38

                        Cap.III:art.43-alin1, art.49

                        - cu amendă de la 200.000  – 400.000 lei.

                        B) Contravenţiile la:

                        Cap.I:art.1-alin.4, art2-alin.1, art.3

Cap.II:art.6, art.7 alin. 1 şi 3, art.10, art.12-alin.3, art.16, art.18, art.21, art.24, art.28-alin.a-d şi alin.2, art.30, art.33.

                        Cap.III: art.39, art.40-lit.a, art.41, art.42-alin.2, art.44, art.46-alin.1-2,                                     art.47-alin.1-2, art.50, art. 51, art.52-lit.a,b,d şi e

                        Cap.IV: art.53, art.57, art.58

                        Cap.V: art.59, art.62, art.63, art.64, art.65, art.67, art.68, art.54

-         cu amendă de la 400.000 – 500.000 lei.

                        C) Contravenţiile la:

                        Cap.II: art.12-alin.1-2 şi 4, art.13, art.34-alin.1-3

                        Cap.III: art.40-lit.b,c,d şi e, art.42-alin.1, art.45, art.48-alin.1-2, art.52-                                   lit.c

                        Cap.IV: art.55, art.56

                        Cap.V: art.60-alin.1-2, art.61-alin.1-2.

                        - cu amendă de 500.000 lei.

                        D) Contravenţiile la:

                        Cap.II:art.12-alin.5

-         cu amendă de 500.000 lei.

E) Contravenţii la:

Cap.III art.43-alin.2

Cap.V art.66

- cu amendă de 500.000 lei.

                        Art.70.- Produsele şi obiectele care fac obiectul contravenţiei sau în unele cazuri au fost folosite la săvârşirea contravenţiei sunt supuse confiscării.

                        Art.71.- Despăgubirile pentru pagubele pricinuite domeniului public sau privat al municipiului se stabilesc conform tarifelor  cuprinse în anexă care face parte integrantă din  prezenta hotărâre.

În lipsa unor tarife, partea vătămată îşi poate valorifica pretenţiile potrivit legii civile.

                        Tarifele pentru despăgubiri vor fi indexate ori de câte ori este necesar.

                        Art.72.- Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute în prezenta hotărâre se face de primarul municipiului, de împuterniciţii acestuia, de ofiţerii şi subofiţerii poliţiei, gardienii publici, ofiţerii, subofiţerii şi angajaţii cu contract din cadrul jandarmeriei.

                        Art.73.- Agenţii constatatori au drept de sancţionare prin procesul verbal de constatare a contravenţiei, aplică şi sancţiunea, iar dacă este cazul, stabilesc despăgubirea pe baza tarifelor aprobate şi ia măsurile legale de confiscare a bunurilor sau produselor care fac obiectul contravenţiei, făcând menţiunile corespunzătoare în procesul vebal întocmit.

                        Art.74. - În cazul în care contravenientul se angajează să achite în 48 de ore jumătate din  minimul amenzii, iar prin contravenţie nu s-a constatat o pagubă sau nici nu există lucruri supuse confiscării, procesul verbal nu se mai trimite la Administraţia Financiară şi orice urmărire încetează.

                        Pentru lucrările de reparaţii care implică cheltuieli mai mari, aplicarea amenzilor se face numai după o sesizare anterioară făcută cu minim 30 de zile.

                        Art.75.- Împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei se poate face plângere în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.

                        Plângerea se depune împreună cu procesul verbal la organul din care face parte agentul  constatator, care o înaintează în termen de 5 zile la organul în drept de a soluţiona, Judecătoria Tg.-Mureş.

 

 

 

 

                        CAP.VII. DISPOZIŢII FINALE

 

                        Art.76.- Prevederile prezentei hotărâri se completează cu reglementările Legii nr.32/1968, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor şi ale Legii nr.10/1982 privind gospodăria comunală.

                        Art.77.- Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 20 de zile de la aducerea ei la cunoştinţă publică prin presa locală şi afiş. Pe acceaşi dată se abrogă  şi Hotărârea nr.47/2000.

                        Art.3. - Anexa nr.1, cu tarifele de referinţă în vederea  stabilirii despăgubirilor pentru pagubele pricinuite prin săvârşirea contravenţiilor se anulează. Despăgubirile concrete vor fi stabilite pentru fiecare caz în parte, luând în considerare situaţiile de lucrări întocmite pentru lucrările necesare remedierii pagubei.

                        Art.4. - Se aprobă reactualizarea anuală a cuantumului amenzilor şi a tarifelor de stabilire a despăgubirilor pentru pagubele pricinuite prin săvârşirea contravenţiilor, în funcţie de rata inflaţiei, comunicată de Direcţia Statistică.

                        Art.5.- Cu aducerea la îndeplinire a prezentei Hotărâri se încredinţează executivul, prin Direcţia Tehnică şi Administrarea Patrimoniului, Direcţia Economică, Direcţia Activităţi Sociale, Culturale şi Patrimoniale şi Direcţia Strategie, Coordonare Resurse Umane.

 

 

 

                 Contrasemnează:

p. Secretarul Consiliului Municipal

          jr. Puni Gabriela                                                           PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ,

                                                                                                ing. Florin Oproiescu