R O M A N I A                                                                                         

JUDETUL MURES                                                                          

CONSILIUL LOCAL MUNICIPAL TIRGU MURES

 

 

 

H O T Ă R Â R E    nr. 37

din 27 februarie 2003

 

 

 

privind modificarea H.C.L. nr. 200/28.10.1999, referitoare la aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri în vederea asigurării întreținerii zonelor verzi aparținând domeniului public și privat al municipiului Tg. Mureș

 

 

            Consiliul Local Municipal Tg. Mures,întrunit în ședinta ordinară de lucru,

 

            Văzând expunerea de motive 218/06.02.2003 a Direcției tehnice de administrare a patrimoniului referitoare la aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri în vederea asigurării întreținerii zonelor verzi aparținând domeniului public și privat al municipiului Tg. Mureș,

            Avand în vedere prevederile Ordonanței de Guvern nr. 2/2001 privind constatarea și sancționarea contravențiilor, ale Ordonanței de Guvern nr. 21/2002 aprobată prin Legea nr. 515/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, art. 607, 608 din Codul Civil și ale H.C.L.M. nr. 215/2002 privind reactualizarean taxelor speciale,

            În temeiul prevederilor art. 38 alin.2 lit. “f” si ale art. 46 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală,

 

 

H O T Ă R Ă Ș T E:

 

 

            Art. 1 Se aprobă modificarea, completarea și restructurarea  H.C.L. nr. 200/28.10.1999 după cum urmează:

- Art.1. se reformulează având următorul conținut:

Prezentul Regulament are ca obiect adoptarea unor măsuri privind întreținerea zonelor verzi aparținătoare domeniului public și privat, metodologia de emitere a autorizației de tăiere arbori, precum și normele privind activități ce se desfășoară pe zonele verzi aparținând domeniului public  al municipiului.

                                - Art.2 se completează cu un nou alin. (nr.2) cu următorul conținut :

 Asociațiile în a căror perimetru sunt cuprinse și spații de joacă pentru copii respectiv spații de odihnă au obligația de a salubriza și a întreține periodic atât mobilierul urban (obiecte de joacă, bănci, mese, coșuri de gunoi)cât și zona verde.

-         Art. 6 se completează cu un nou alineat cu următorul conținut:

„Programarea pentru înlocuirea arborilor de pe aliniamente, parcuri și zone verzi se face de către Administrația serelor, parcurilor și zonelor verzi pe baza unei inventarieri anuale privind starea vegetativă a arborilor”

- Art.7 se completează în partea finală după cum urmează:

„Este necesară achitarea unei taxe stabilite anual de către Consiliul Local”

-         Art. 8 alin. 1 se reformulează având următorul conținut:

 Executarea lucrarilor de toaletare si de taieri de arbori se face numai in afara sezonului de vegetatie, respectiv in perioada de la caderea frunzelor arborilor si pana la inmugurirea lor, dar numai în perioadele cu temperaturi pozitive ale aerului. În cazuri excepționale, tăierile se pot efectua și în perioada de vegetație cu aprobarea în prealabil a Primăriei municipiului Tg. Mureș.

-         Art. 8 alin. 2, se completează în final, după cum urmează:…

„și a instituțiilor implicate în acest sens (I.P.M.,  Direcția Apelor, Direcția Silvică și Institutul de protecția plantelor). În cazuri excepționale, aceste lucrări pot fi executate și de către solicitanți pe baza acordului Primăriei și cu respectarea normelor tehnice și de securitate a muncii”

În cazuri excepționale, aceste lucrări pot fi executate și de către solicitanți pe baza acordului Primăriei și cu respectarea normelor tehnice și de securitate a muncii.

-         Art. 8 se completează cu alin. 3 și 4 (din regruparea art. 14 și 15 din hotărâre).

Alin. 3 se mai completează după cum urmează:

Aceste lucrări vor fi executate cu respectarea normelor tehnice și de securitate a muncii privind tăierile de corecție și toaletare la arborii ornamentali și pomi fructiferi.

Alin .4 Aceeași procedură este valabilă și pentru instituții și pentru agenți economici

-         Art. 9, nou introdus, va avea următorul conținut :

(1) Arborii de talie mare trebuie să fie plantați la o distanță de cel puțin 2 m de limita fondului vecin, iar gardurile vii și vița de vie la o distanță de ½ m.

(2) Pentru arborii, gardul viu și vița de vie plantați la o distanță mai mică precum și pentru crengile arborilor vecinului care se întind pe proprietatea sa, vecinul poate cere tăierea arborilor și a crengilor sau scoaterea gardului viu și viței de vie. De asemenea, el are dreptul de a tăia singur rădăcinile care se întind pe pământul său.

-         Art. 11 se modifică după cum urmează:

„ În locul unui arbore taiat se vor planta 2 puieți de arbori în zonă.”

-         Art. 13 se modifică și va avea următorul conținut:

„ Aprobarea taierii speciei NUC se face numai cu acordul prealabil al Direcției Generale pentru agricultură și industrie alimentară Mures. În locul unui nuc tăiat se va planta trei puieți din această specie, în zonă sau într-un loc indicat de Primărie”

                        Cap. IV. care cuprindea art. 18 se elimină. În locul cap. IV. se introduce un nou capitol intitulat: „Norme privind activitatea ce se desfășoară pe zonele verzi aparținând domeniului public al municipiului

-         Art. 17, nou introdus, va avea următorul conținut:

(1) Pentru distrugerea arborilor de pe aliniamentele stradale, parcuri, scuaruri și alte zone verzi prin lovire de către autovehicole sau persoane, se percepe o despăgubire a cărei valoare este cuprinsă în tabelul anexă la prezenta hotărâre.

(2). Pentru distrugerea unui mp de teren plantat cu flori și alte plante ornamentale, sau însămânțat cu iarbă se percepe o despăgubire a cărei valoare este  cuprinsă în tabelul anexă la prezenta hotărâre.

(3). Desființarea unui ml de gard viu este permisă numai cu autorizarea prealabilă, scrisă, a Primăriei municipiului Tg. Mureș, pentru care se percepe o taxă în valoare de 100.000 lei/ml.

(4). Recoltarea florilor, semințelor, fructelor și frunzelor din parcuri,

 scuaruri și zone verzi aparținând domeniului public este interzisă.

-         Art. 18 nou introdus, va avea următorul conținut:

(1) Este interzisă abandonarea, staționarea, traversarea, parcarea, spălarea și repararea autovehicolelor de orice fel, în parcuri, scuaruri și zone verzi aparținând domeniului public al municipiului.

(2) Amenajarea de parcări prin acoperirea cu beton, dale și pișcoturi a unor porțiuni de teren din parcuri, scuaruri și zone verzi de pe domeniul public, se poate executa numai după aprobarea planului urbanistic de detaliu de către Consiliul Local și obținerea avizului favorabil de la compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei.

(3). Proprietarul al cărui garaj afectează zona verde aparținând domeniului public, este obligat să planteze și să întrețină 2 arbori în zona garajului respectiv.

(4). Este interzis accesul cu câini în parcuri, cu excepția locurilor special amenajate.

(5). Pe domeniul public și privat al municipiului Tg. Mureș garaje de orice fel se pot construi numai pe baza planului urbanistic de detaliu aprobat de Consiliul Local.

-         Art. 19 se modifică după cum urmează:

„nerespectarea normelor stabilite în capitolele II – IV din prezenta Hotărâre constituie contravenție și se sancționează după cum urmează:”

 

 

 

Contravenție la :

Cap. II., Art.2, Art.3, Art.5; Cap.IV Art.17 (alin. 2, 3, 4), Art. 18 (alin.1, 3, 4)

cu amenda de la 1.000.000 – 2.000.000 lei pentru persoane fizice

-         de la 2.500.000 – 4.000.000 lei pentru persoane juridice

 

 

Cap. III., Art.8 (Alin. 1, 3, 4),Art.9, Art.10 și Art.11, Cap. IV, Art. 15,

cu amenda de la 2.000.000 – 3.000.000 lei pentru persoane fizice

-         de la 3.500.000 – 5.000.000 pentru persoane juridice

 

Cap. III., Art.7, Art.12, Art.13, Art. 14, Art. 17 (alin.1)

-         cu amenda de la  5.000.000 – 6.000.000 lei/arbore pentru persoane fizice

-         de la 7.000.000 – 10.000.000 lei/arbore pentru persoane juridice

 

Cap. IV., Art.16, Art.18 (alin.2)

-         cu amenda de la  7.000.000 – 10.000.000 lei pentru persoane fizice

-         de la 10.000.000 – 15.000.000 lei pentru persoane juridice

 

                        Art. 20 se elimină . Articolul nou introdus (art. nr. 20), va avea următorul conținut:

„Se aprobă reactualizarea anuală a cuantumului amenzilor și a tarifelor de stabilire a despăgubirilor pentru pagubele pricinuite prin săvârșirea contravențiilor, în funcție de rata inflației, comunicată de Direcția Statistică Mureș, în conformitate cu Anexa nr. 4 la prezenta hotărâre.”

 

            Art.2. Restul prevederilor H.C.L. 200/1999 rămân nemodificate.

 

            Art. 3 H.C.L. 200/1999 se va republica cu modificările, completările și restructurarea pe capitole și implicit cu renumerotarea articolelor conform anexei nr. 1 la hotărâre.

 

                Art. 4. Cu aducere la indeplinire a prezentei hotărâri se încredințează Executivul, prin Direcția tehnică și administarea patrimoniului, Direcția economică și Direcția strategie, coordonare, resurse umane, Administrația serelor, parcurilor și zonelor verzi.

 

 

 

 

                                                                        PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ

                                                                             ing. Oprișcan Doru

 

 

 

          CONTRASEMNEAZĂ,

Secretar al municipiului Tîrgu Mureș

              Cioban Maria

 

 

 

 

 

 

                                                                        ANEXA NR. 1 LA HOTĂRÂREA NR. _________

 

 

REGULAMENT PRIVIND  STABILIREA UNOR MĂSURI ÎN VEDEREA ASIGURĂRII ÎNTREȚINERII ZONELOR VERZI APARȚINÂND DOMENIULUI PUBLIC ȘI PRIVAT AL MUNICIPIULUI TÎRGU MUREȘ

 

 

 

Cap.I.  DISPOZITII GENERALE

 

            Art.1 Prezentul Regulament are ca obiect adoptarea unor măsuri privind întreținerea zonelor verzi aparținătoare domeniului public și privat, metodologia de emitere a autorizației de tăiere arbori, precum și normele privind activități ce se desfășoară pe zonele verzi aparținând domeniului public  al municipiului.

           

            Cap. II. MĂSURI PRIVIND ÎNTREȚINEREA ZONELOR VERZI AFERENTE BLOCURILOR DE LOCUINȚE, PROPRIETĂȚILOR PARTICULARE, INSTITUȚIILOR ȘI AGENȚILOR ECONOMICI

 

            Art.2    (1). Spațiile verzi din jurul blocurilor  de locuințe vor fi întreținute prin grija  Asociațiilor de proprietari / Asociații de locatari, cu aportul tuturor locatarilor (financiar sau/și muncă fizică), și constă în salubrizare, cosit, plantări de arbori și arbuști ornamentali și plante floricole, precum și lucrări de curățare a arborilor și de tăiere a celor uscați și care creează pericol.

                        (2). Asociațiile în a căror perimetru sunt cuprinse și spații de joacă pentru copii, respectiv spații de odihnă au obligația de a salubriza și a întreține periodic atât mobilierul urban (obiecte de joacă, bănci, mese, coșuri de gunoi) cât și zona verde.

                        (3). Fiecare asociație va întocmi o lista cu programarea persoanelor la prestarea cu ritmicitate a lucrărilor și o va afișa la sediul asociației și la afișierul de bloc, pentru a depista cu ocazia unui control, la care se constată neîntreținerea zonei verzi, persoana care era programată în săptămâna respectivă, în vederea sancționarii. În lipsa acestei liste, sancțiunea se va aplica asociației. La latitudinea asociației, poate fi angajată o persoană care va presta lucrări de salubrizare a zonei verzi.

                        (4). Pentru lucrări de curățare a arborilor precum și pentru plantări de arbori și flori, asociațiile vor constitui un fond, în funcție de suprafața zonei verzi aferente blocurilor aparținătoare în vederea achiziționării materialului dendrofloricol necesar sau suma pentru acoperirea cheltuielilor legate de aceasta activitate va fi încasată ocazional (la alegere).          

                        (5). Agenții economici care își desfășoară activitatea în blocurile de locuințe, au aceleași obligații la întrețtinerea zonei verzi ca fiecare locatar.

            Art.3 (1) Spațiul verde din jurul blocurilor transformat în grădini de zarzavat trebuie dezafectat și readus la forma și destinația inițială adică cea de spațiu verde.

                        (2) Locatarii care refuză să-și desființeze grădinile de pe aceste spații vor fi sancționați contravențional. În cazul în care nu se pot afla proprietarii grădinilor, reprezentanții asociației vor avea obligația de a furniza numele celor în cauză cu datele din buletinul de identitate (din Cartea de imobil). Refuzul acestora atrage după sine aplicarea amenzii contravenționale pe Asociatie, si se va trece la executare silita dupa aplicarea primei amenzi si a primei somatii de desfiintare, a carei contravaloare va fi achitata de catre locatari sau asociatie.

                          (3)În mod excepțional și temporar, se admite cultivarea de zarzavaturi în zonele verzi din jurul blocurilor numai pe străzile : Parângului (în spatele blocurilor nr. 41, 56, 58, spre Calea Sighișoarei), Măgurei (în spatele blocurilor de la nr. 17 la nr. 49 spre Calea Sighișoarei), Godeanu (în spatele blocurilor de la nr. 26 la nr. 40 spre Calea Sighișoarei), Transilvania (lângă blocul nr. 1), Aleea Carpați (în spatele blocurilor cu nr. 25, 25/A, 27, 27/A în zona dinspre râul Mures) îin locurile mai puțin vizibile și cu acordul Asociațiilor de locatari/proprietari, conform planșelor anexate (anexa nr. 1 și anexa nr. 2).

            Art.4 Locuitorii caselor particulare au obligația de a întreține zona verde din dreptul locuințelor (zonele aflate în afara gardului sau pe marginea trotuarului) și constă în lucrări de greblat, cosit, și întreținerea plantelor floricole.

            Art.5 Instituțiile și agenții economici au obligația de a întreține zona verde din curtea aferentă și din incinta (langă gard, clădire, aliniamentul trotuarului din dreptul clădirii)

            Art.6 (1) Întreținerea parcurilor, scuarurilor, aliniamentelor ce constituie domeniul public (conform anexei nr. 3) în ceea ce privesc lucrările de cosit, salubrizare, plantări de arbori, arbuști și plante floricole ornamentale, se execută de către Administrația  serelor, parcurilor și zonelor verzi și de către persoanele beneficiare de ajutor social care sunt obligate la prestarea de muncă în folosul comunității, precum și de către persoanele la care potrivit Ordonanței de Guvern nr. 55/2002 a fost inlocuită executarea închisorii contravenționale cu prestarea unei activități în folosul comunității.

                   (2) Programarea pentru înlocuirea arborilor de pe aliniamente, parcuri si zone verzi se face de către Administrația serelor, parcurilor și zonelor verzi pe baza unei inventarieri anuale privind starea vegetativă a arborilor.        

 

            Cap. III. MĂSURI PRIVIND CONDIȚIILE DE AUTORIZARE A TĂIERII ARBORILOR ȘI METODOLOGIA DE EMITERE A AUTORIZAȚIEI DE TĂIERE DE ARBORI

            Art.7 Taierea sau scoaterea din radacini a oricarui fel de arbore ornamental sau pom fructifer, arbuști sau gard viu indiferent de proprietarul terenului este permisă numai cu autorizarea prealabila scrisă a Primăriei Municipiului Tg. Mures, pentru care este necesară achitarea unei taxe stabilite anual de către Consiliul Local.

            Art.8    (1). Executarea lucrărilor de toaletare si de taieri de arbori se face numai în afară sezonului de vegetație, respectiv în perioada de la căderea frunzelor arborilor și până la înmugurirea lor, dar numai în perioadele cu temperaturi pozitive ale aerului. În cazuri excepționale, tăierile se pot efectua și în perioada de vegetație cu aprobarea în prealabil a Primăriei municipiului Tg. Mureș.

                        (2). Tăierea crengilor la arborii ce alcătuiesc aliniamentul strazilor, precum și la arborii din parcuri și zone verzi de pe domeniul public care ajung să împiedice buna funcționare a cablurilor și instalațiilor electrice și de telecomunicații, sau care reprezintă pericol, se pot executa numai prin grija Primăriei pe baza unei programări. Este obligatoriu ca înaintea inceperii lucrărilor de tăeri de coronamente a arborilor de pe domeniul public sa se faca anunt public prin mass-media. De asemenea, Primăria va organiza în trimestrul I si III al fiecărui an dezbaterea publică a planurilor de amenajare și de tăieri cu invitarea  ONG-urilor de specialitate și a instituțiilor implicate în acest sens (I.P.M.,  Direcția Apelor, Direcția Silvică și Institutul de protecția plantelor). În cazuri excepționale, aceste lucrări pot fi executate și de către solicitanți pe baza acordului Primăriei și cu respectarea normelor tehnice și de securitate a muncii.

                        (3). Pentru lucrările de curațire, elagare a arborilor din zona verde aferentă blocurilor de locuințe responsabilii asociaților de proprietari/locatari anunta in scris Primaria de intentia executarii acestor lucrari. Cererea va trebui să cuprindă: adresa, unde se execută lucrarea, numarul de arbori solicitați și adresa sediului asociației, precum și executantul lucrării. Aceste lucrări vor fi executate cu respectarea normelor tehnice și de securitate a muncii privind tăierile de corecție și toaletare la arborii ornamentali și pomi fructiferi.

                        (4). Aceeasi procedura este valabila si pentru institutii si agenti economici.

            Art. 9. (1) Arborii de talie mare trebuie să fie plantați la o distanță de cel puțin 2 m de limita fondului vecin, iar gardurile vii și vița de vie la o distanță de ½ m.

            (2) Pentru arborii, gardul viu și vița de vie plantați la o distanță mai mică precum și pentru crengile arborilor vecinului care se întind pe proprietatea sa, vecinul poate cere tăierea arborilor și a crengilor sau scoaterea gardului viu și viței de vie.

            Art.10. În spațiile verzi administrate de Asociațiile de proprietari / locatari , procedura de tăieri de arbori va cuprinde următoarele faze:

                        (1). Cetațeanul sesizează Asociația de proprietari / locatari despre intenția de tăiere printr-o cerere. Cererea se afișează la sediul asociației în loc public.

                        (2). Un reprezentant împuternicit al asociației organizează o ședință publică cu locatarii afectați în termen de 20 de zile. Este necesar votul favorabil al majoritătii locatarilor prezenți, pentru vizarea cererii.

                        (3). Cererea de tăiere se înaintează Primăriei împreună cu procesul verbal al sedinței publice avizată de asociație.

                        (4). Verificarea pe teren și aprobarea cererii se va face  de către un specialist al Primăriei.

                        (5). Odată cu verificarea pe teren se face și marcarea la bază a arborilor care se justifică a fi tăiați, cu ciocanul de marcat special confecționat de Primărie in acest scop, cu inițialele SF.

 

            Art.11 Taxa de autorizare se stabilește prin Hotărârea Consiliului Local la finele fiecărui an pentru anul următor. Eliberarea autorizației de tăiere arbori se face în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii și este valabilă un an de zile de la data înscrisă la punctul 1 de la autorizație.

            Art.12 În locul unui arbore taiat se vor planta 2 puieți de arbori în zonă.

            Art.13 Aprobarea tăierii speciilor exotice se face numai cu acordul prealabil al Direcției silvice. 

            Art.14 Aprobarea taierii speciei NUC se face numai cu acordul Direcției Generale pentru agricultură și industrie alimentară Mures. In locul unui nuc taiat se va planta trei puieti din aceasta specie, în zonă sau într-un loc indicat de Primărie.

 

            Cap. IV. NORME PRIVIND ACTIVITĂȚI CE SE DESFĂȘOARĂ PE ZONELE VERZI APARȚINÂND DOMENIULUI PUBLIC AL MUNICIPIULUI

 

            Art.15 Orice intenție din partea institutiilor, agenților economici, asociațiilor de proprietari ONG-urilor de amenajare, reamenajare a spațiilor verzi necesită aviz favorabil din partea Primăriei.

            Art.16 Lucrările de reparații ale rețelelor subterane care afectează zonele verzi vor putea fi executate numai după obținerea autorizației  prin care vor fi obligați să aducă la starea inițială suprafață afectată.

            Art. 17. (1) Pentru distrugerea arborilor de pe aliniamentele stradale, parcuri, scuaruri și alte zone verzi prin lovire de către autovehicole sau persoane, se percepe o despăgubire a cărei valoare este cuprinsă în tabelul anexă la prezenta hotărâre.

                        (2). Pentru distrugerea unui mp de teren plantat cu flori și alte plante ornamentale, sau însămânțat cu iarbă se percepe o despăgubire a cărei valoare este  cuprinsă în tabelul anexă la prezenta hotărâre.

(3). Desființarea unui ml de gard viu este permisă numai cu autorizarea

 prealabilă, scrisă, a Primăriei municipiului Tg. Mureș, pentru care se percepe o taxă în valoare de 100.000 lei/ml.

(4). Recoltarea florilor, semințelor, fructelor și frunzelor din parcuri,

 scuaruri și zone verzi aparținând domeniului public este interzisă.

            Art. 18. (1) Este interzisă abandonarea, staționarea, traversarea, parcarea, spălarea și repararea autovehicolelor de orice fel, în parcuri, scuaruri și zone verzi aparținând domeniului public al municipiului.

                        (2). Amenajarea de parcări prin acoperirea cu beton, dale și pișcoturi a unor porțiuni de teren din parcuri, scuaruri și zone verzi de pe domeniul public, se poate executa numai după aprobarea planului urbanistic de detaliu de catre Consiliul Local si  obținerea avizului favorabil de la compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei

                        (3). Proprietarul al cărui garaj afectează zona verde aparținând domeniului public, este obligat să planteze și să întrețină 2 arbori în zona garajului respectiv.

                        (4). Este interzis accesul cu câini în parcuri, cu excepția locurilor special amenajate.

                        (5). Pe domeniul public și privat al municipiului Tg. Mureș, garaje de orice fel se pot construi numai pe baza planului urbanistic de detaliu aprobat de Consiliul local

 

            Cap.V. SANCȚIUNI ȘI CONTRAVENȚII

 

            Art.19. Nerespectarea normelor stabilite in capitolele II – IV din prezenta Hotărâre constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

Contraventie la :

Cap. II., Art.2, Art.3, Art.5; Cap.IV Art.17 (alin. 2, 3, 4), Art. 18 (alin.1, 3, 4)

cu amenda de la 1.000.000 – 2.000.000 lei pentru persoane fizice

-         de la 2.500.000 – 4.000.000 lei pentru persoane juridice

 

 

Cap. III., Art.8 (Alin. 1, 3, 4),Art.9, Art.10 și Art.11, Cap. IV, Art. 15,

cu amenda de la 2.000.000 – 3.000.000 lei pentru persoane fizice

-         de la 3.500.000 – 5.000.000 pentru persoane juridice

 

Cap. III., Art.7, Art.12, Art.13, Art. 14, Art. 17 (alin.1)

-         cu amenda de la  5.000.000 – 6.000.000 lei/arbore pentru persoane fizice

-         de la 7.000.000 – 10.000.000 lei/arbore pentru persoane juridice

 

Cap. IV., Art.16, Art.18 (alin.2)

-         cu amenda de la  7.000.000 – 10.000.000 lei pentru persoane fizice

-         de la 10.000.000 – 15.000.000 lei pentru persoane juridice

 

 

Cap.VI DISPOZITII FINALE

 

            Art.20 Prezenta Hotărâre intră în vigoare după publicarea în mass media și afișare        

 

            Art.21. Se aprobă reactualizarea anuală a cuantumului amenzilor și a tarifelor de stabilire a despăgubirilor pentru pagubele pricinuite prin săvârșirea contravențiilor, în funcție de rata inflației, comunicată de Direcția Statistică Mureș, în conformitate cu Anexa nr. 4.

 

            Art.22 Cu aducere la îndeplinire a prezentului Regulament se încredințează toți cei vizați

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                          A N E X A  NR. 4

                                                          - la Regulament

 

 

TARIFE

Privind despăgubirile pentru pagubele pricinuite prin săvârșirea contravențiilor

 

 

 

Nr.

Crt.

Contravenții

Tarif (lei)

1.

Distrugerea unui arbore ornamental din specia foioase

6.000.000

2.

Distrugerea unui arbore ornamental din specia rășinoase

8.000.000

3.

Distrugerea unui pom fructifer

5.000.000

4.

Distrugerea unui puiet din specia foioase

3.000.000

5.

Distrugerea unui puiet din specia rășinoase

4.000.000

6.

Distrugerea unui ml de gard viu

4.000.000

7.

Distrugerea unui mp plantație cu flori și alte plante ornamentale

5.000.000

8.

Recoltarea sau distrugerea unui mp teren însămânțat cu iarbă

3.000.000

9.

Recoltarea florilor, semințelor, fructelor și frunzelor

2.000.000