ROMANIA                                                                                                                                           

JUDEŢUL MUREŞ                                                                                                                 

CONSILIUL MUNICIPAL TÎRGU MUREŞ

 

 

 

 

 

HOTĂRÂREA nr. 55

din 29 martie 2001

privind aprobarea normelor de organizare şi efectuare a transportului public de persoane în regim de taxi pe teritoriul municipiului Tîrgu Mureş

 

Consiliul local municipal întrunit în şedinţa ordinară de lucru,

Văzând expunerea de motive nr.916 din 20.03.2001 şi Referatul nr.1016/27.03.2001privind completările aduse proiectului de hotărâre “Norme de organizare şi efectuare a transportului public de persoane în regim de TAXI pe teritoriul municipiului Tg.-Mureş” în şedinţa Consiliului Local din data de 29.03.2001, ale Direcţiei Tehnice şi Administrarea Patrimoniului, Serviciului tehnico-edilitar şi rutier privind aprobarea normelor de organizare şi efectuare a transportului public de persoane în regim de taxi pe teritoriul municipiului Tîrgu Mureş,

În temeiul prevederilor art.20  alin. 2 lit.c, g, k, l şi ale art.28, din Legea nr.69/1991, republicată, privind administraţia publică locală,

 

 

H o t ă r ă ş t e :

 

 

Art.1. Se aprobă normele de organizare şi efectuare a transportului public de persoane în regim de taxi pe teritoriul municipiului Tîrgu Mureş, conform ANEXEI.

                                Art.2. Cu data  intrării în vigoare a prezentei hotărâri, orice reglementare aflată în contradicţie cu prevederile prezentei se abrogă.

Art.3. Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează primarul municipiului Tîrgu Mureş, prin Direcţia tehnică şi Administrarea Patrimoniului, Serviciul tehnico-edilitar şi rutier şi Direcţia Economică.

 

 

 

 

 

Contrasemnează:                                           PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ,

p. Secretarul Consiliului Municipal,                              ing. Fodor Imre

            Jrs. Puni Gabriela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA

 

NORME

de organizare şi efectuare a transportului public de persoane în regim de taxi pe teritoriul municipiului Tîrgu Mureş

 

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

 

          Art. 1. Prezentele norme reglementează organizarea şi efectuarea transportului public de persoane în regim de taxi pe teritoriul municipiului Tîrgu Mureş, pe baza autorizaţiilor de transport şi a autorizaţiilor de execuţie pentru vehicule. Activitatea de transport public de persoane în regim TAXI pe teritoriul municipiului Tîrgu Mureş se poate desfăşura numai în regim de dispecerare a acestei activităţi.

          Activitatea de dispecerare poate fi efectuată şi de o soeciatate comercială sau o asociaţie care prin definiţie nu este operator de transport.

          Art. 2. Autorizaţia de transport pentru operatorul de transport şi autorizaţia de execuţie pentru vehicul sunt documente de valoare cu regim special, emise în condiţiile prezentelor norme

          Autorizaţia de transport, autorizaţia de execuţie şi emblemele speciale TAXI, care conţin numărul autorizaţiei de execuţie sunt securizate în vederea evitării falsificării lor.

          Art. 3. Eliberarea autorizaţiilor de transport şi a autorizaţiilor de execuţie pentru activitatea de transport public de persoane în regim de taxi se efectuază de Serviciul Tehnic Edilitar şi Rutier (STER), din cadrul Direcţiei Tehnice şi Administrarea Patrimoniului (DTAP) – Primăria municipiului Tîrgu Mureş în conformitate cu prevederile prezentelor norme.

 

CAPITOLUL II

Autorizaţia de transport

Generalităţi

          Art.4. Operatorul de transport este o societate comercială care în statutul societăţii are ca obiect de activitate transportul de persoane şi deţine în proprietate sau sub altă formă mijloace de transport.

          Art.5. Autorizaţia de transport este documentul nominal şi netransmisibil prin care se atestă capacitatea operatorului de transport, în conformitate cu legislaţia în vigoare, să execute transport public de persoane în regim de taxi pe teritoriul municipiului Tîrgu Mureş.

          Art.6. Autorizaţia de transport se atribuie pe o perioadă de 5 ani de la data eliberării şi este valabilă în condiţiile vizării sale anuale de către STER, cu plata tarifelor aferente.

          În cazul în care operatorul de transport deţine vehicule rutiere pe bază de contract de închiriere sau de leasing, autorizaţia de transport se acordă pe perioada de valabilitate a acestui contract, dar nu mai mult de 5 ani.

          Art.7. La vizarea anuală a autorizaţiilor de transport în vederea prelungirii valabilităţii lor, STER va proceda la verificarea actualizării documentelor care au stat la baza emiterii acesteia şi la reactualizarea dosarului operatorului de transport, acesta prezentând numai actele a căror perioadă de valabilitate a expirat până la data vizării anuale.

          Art.8. Autorizaţia de transport se păstrază în original de către operatorul de transport la sediul acestuia.

 

Eliberarea autorizaţiilor de transport

 

          Art.9. Operatorul de transport care solicită eliberarea autorizaţiei de transport public de persoane, trebuie să facă dovada că îndeplineşte cumulativ, în conformitate cu legislaţia în vigoare, următoarele condiţii:

a.)    baza materială;

b.)   capacitate profesională.

 

a.)    Condiţia de bază materială

Operatorul de transport trebuie să facă dovada că deţine în proprietate sau închiriate mijloace de transport cu inspecţia tehnică periodică efectuate de staţii de inspecţie auto avizate RAR, pentru activitatea de transport persoane, prezentând la sediul STER lista cu structura parcului de autovehicule – propriu sau închiriat (contract leasing, contract de comodat).

b.)   Condiţii privind capacitatea profesională

Operatorul de transport trebuie să desemneze o persoană, pentru organizarea şi conducerea nemijlocită a activităţii de transport care trebuie să deţină atestat eliberat în condiţiile normelor Ministerului Transportului – Autoritatea Rutieră Română (MT-ARR).

Art.10. Procedura de eliberare a autorizaţiei de transport este următoarea:

1. La Serviciul Tehnic Edilitar şi Rutier din cadrul Primăriei municipiului Tîrgu Mureş se vor prezenta următoarele documente (în original şi în copie pentru certificarea autenticităţii):

a.)    Cererea operatorului de transport;

b.)   Declaraţia cu privire la adresa sediului unde îşi desfăşoară activitatea;

c.)   Certificatul de înmatriculare de la Oficiul Registrului Comerţului, certificat de înregistrare de D.G.F.P.C.F.S., codul fiscal şi statutul operatorului. Pentru obţinerea autorizaţiei de transport din statutul prezentat trebuie să reiasă explicit că efectuarea de transport public de persoane este obiect de activitate al acestuia;

d.)  Lista personalului angajat cu carte de muncă (copie), contract de prestări-servicii, contract de colaborare pentru cei care au autorizaţie emisă în baza Decretului Lege nr.54/1990 pentru persoane fizice din care să rezulte că pot efectua transport public de persoane.

e.)   Lista cu structura parcului de autoturisme – propriu sau închiriat (contract leasing, contract de comodat), cu precizarea numărului de înmatriculare, a mărcii şi tipului de vehicul, anul fabricaţiei, caracteristicile constructive;

f.)    Atestatul persoanei desemnate să organizeze şi să conducă nemijlocit activitatea de transport, eliberat în condiţiile normelor MT-ARR;

g.)  Cazierul judiciar al administratorului;

h.)  Angajament al administratorului operatorului de transport prin care se obligă să respecte prevederile prezentelor norme, conform anexei 1;

i.)    Dovada achitării tarifelor (recipisă CEC, chitanţă fiscală, ordin  de plată, foaie de vărsământ, etc) de eliberare a autorizaţiei de transport, sau pentru prelungirea ei. La sediul STER se va păstra copia certificată conform cu originalul de către inspectorii STER.

2. Serviciul Tehnic Edilitar şi Rutier al Primăriei municipiului Tîrgu Mureş analizează dosarul depus de operatorul de  transport şi, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de licenţiere, în termen de 15 zile, eliberează autorizaţia de transport sau comunică în scris refuzul motivat al eliberării autorizaţiei de transport, după caz.

3. Contestaţiile operatorului de transport cu privire la refuzul de eliberare a autorizaţiei de transport se depun, în termen de 15 zile de la primirea comunicării la D.G.C. care are obligaţia de a le rezolva în termen de 30 zile de la depunerea lor înregistrată.

Art. 11. Pierderea sau deteriorarea autorizaţiilor de transport se anunţă de către operatorul de transport la STER în termen de 15 zile, care va elibera un duplicat, cu plata tarifelor aferente. Pierderea se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a-III-a. La anunţarea STER, operatorul de transport se va prezenta la sediul acestuia cu dovada publicării în Monitorul Oficial.

 

 

 

 

 

Reţinerea autorizaţiei de transport în vederea suspendării sau anulării

 

Art.12. Autorizaţia de transport se poate suspenda sau anula în caz de abateri grave sau repetate de la reglementările specifice privind transportul rutier şi protecţia mediului sau când una dintre condiţiile impuse pentru obţinerea autorizaţiei de transport nu mai este îndeplinită.

Reţinerea în vederea suspendării autorizaţiei de transport de către inspectorii STER are loc în următoarele cazuri:

a.)    operatorul de transport nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza dobândirii autorizaţiei de transport;

b.)   lipsa unei persoane atestate pentru organizarea şi conducerea  activităţii de transport persoane pe o perioadă mai mare de 30 zile consecutive sau neanunţarea către STER a schimbărilor survenite după 30 zile;

c.)   încălcări repetate ale obligaţiilor deţinătorilor de autorizaţii de transport, din culpa acestora, constatate de organele abilitate să execute controlul;

d.)   neprezentarea la sediul operatorului de transport de către organele de control  a documentelor privind activitatea de taximetrie;

e.)   reclamaţii repetate din partea beneficiarilor sau a organelor abilitate să execute controlul adresate DTAP privind calitatea prestaţiilor realizate, comunicate în scris deţinătorului de autorizaţie, neremediate şi constatate de organele abilitate să execute controlul.

Autorizaţia de transport suspendată se poate reacorda, cu plata tarifelor aferente, la cererea operatorului de transport astfel:

-         prima dată, la o lună de la data suspendării;

-         a doua oară, la 3 luni de la data suspendării.

DTAP poate aproba reacordarea autorizaţiei de transport suspendată, înaintea termenului stabilit de către STER, în condiţiile în care se constată încălcarea prezentelor norme de către cel care a propus suspendarea.

Art.13. Anularea autorizaţiei de transport se dispune de către DTAP în următoarele cazuri:

a.)    la a treia suspendare;

b.)   când se constată falsificarea documentelor de transport de către operatorul de transport sau angajaţii acestuia cu excepţia conducătorilor auto şi utilizarea lor la efectuarea transporturilor de persoane;

c.)   utilizarea de către operatorii de transport a staţiilor radio de emisie – recepţie fără documente de provenienţă, montate pe  autoturisme.

 

CAPITOLUL III

Autorizaţia de execuţie

 

          Art.14. Autorizaţia de execuţie este documentul nominal al fiecăruia dintre autovehiculele omologate pentru activitatea de transport persoane în regim taxi, dotat cu aparat de taxare omologat de Biroul Naţional de Meterologie Legală din România şi care să fie în funcţiune pe toată durata transportului.

          Autorizaţia de execuţie pentru transport public de persoane în regim de taxi se acordă deţinătorilor de autorizaţii de transport pe o perioadă de 5 ani de la data eliberării şi este valabilă în condiţiile vizării sale anuale de către STER cu plata tarifelor aferente.

          Autorizaţia de execuţie pentru vehicul este nominală, netransmisibilă şi securizată.

          La eliberearea autorizaţiei de execuţie, STER eliberează şi emblemele speciale TAXI.

          Art. 15. Pentru activitatea de taximetrie se vor folosi embleme speciale confecţionate şi eliberate de Primăria municipiului Tîrgu Mureş.

          Art. 16. Documentele care stau la baza emiterii autorizaţiei de execuţie pentru vehicul sunt:

a.)   cererea operatorului de transport cu specificarea menţiunii dacă a mai deţinut autorizaţia de execuţie;

b.)  cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare din care să rezulte caracteristicile constructive ale vehiculului;

c.)  talonul-anexă la certificatul de înmatriculare, cu inspecţia tehnică valabilă efectuată de către staţii de inspecţie auto avizate RAR-copie;

d.)  buletinul de verificare metrologică a aparatelor de taxat;

e.)  poliţa de asigurare obligatorie pentru răspundere civilă auto;

f.)   poliţa de asigurare suplimentară de accidente pentru persoanele transportate;

g.)  dovada achitării taxei de staţionare pentru taxiuri pe teritoriul municipiului Tîrgu Mureş.

h.)  dovada dreptului de folosinţă al autovehiculului: contract de închiriere, contract de comodat, contract de leasing; în cazul contractelor de închiriere între o persoană fizică şi o persoană juridică trebuie vizat de Administraţia Financiară;

i.)    dovada achitării tarifelor (recipisă CEC, chitanţă fiscală, ordin de plată, foaie de vărsământ, etc) de eliberare a autorizaţiei de execuţie sau pentru prelungirea ei.

Pentru conformitate, documentele vor fi prezentate la sediul STER în original şi copie.

În cazul expirării valabilităţii inspecţiei tehnice periodice, operatorul de transport are obligaţia reînnoirii imediate a acesteia.

Art.17. Serviciul Tehnic Edilitar şi Rutier, în termen de 15 zile de la depunerea documentelor prevăzute, emite autorizaţiile de execuţie pentru vehicule sau comunică în scris operatorului de transport refuzul motivat al emiterii autorizaţiei de execuţie.

Art.18. Operatorul de transport, împreună cu persoana împuternicită, atestată pentru conducerea şi organizarea nemijlocită a activităţii de transport răspund de utilizarea autorizaţiilor de execuţie pentru vehicul şi instruirea personalului pentru efectuarea transporturilor.

Art.19. Renunţarea la autorizaţia de execuţie pentru vehicul se poate face în următoarele cazuri:

a.)   încetarea activităţii ca operator de transport;

b.) încetarea activităţii de transport a deţinătorului autorizaţiei de execuţie;

c.)  vehiculul nu mai îndeplineşte condiţiile tehnice care au stat la  baza acordării autorizaţiei de execuţie;

d.) renunţarea de către deţinătorul autorizaţiei de execuţie ca urmare a  unor considerente proprii ca: vinderea vehiculului, interese economice, etc.

Art.20. Autorizaţia de execuţie pentru vehicul şi emblemele speciale por fi suspendate de emitent STER-Primăria municipiului Tîrgu Mureş în baza notei de constatare întocmite de organele abilitate să efectueze controlul activităţii de taxi pentru reţinerea acesteia, în cazul în care nu mai sunt repectate condiţiile impuse la eliberare.

Operatorul de transport are obligaţia ca în termen de 48 ore de la primirea comunicării suspendării autorizaţiei de execuţie şi a emblemelor speciale să le predea la sediul STER- Primăria municipiului Tîrgu Mureş.

Art.21. Contestaţia împotriva măsurii de suspendare a autorizaţiei de execuţie pentru vehicul se depune, în termen de 15 zile de la comunicare, la STER – DTAP.

Art.22. Autorizaţia de execuţie pentru vehicul şi emblemele speciale se restituie, cu plata tarifelor aferente, după ce operatorul de transport face dovada că au fost înlăturate cauzele care au condus la suspendarea acesteia, prevăzute de prezentele norme.

Art.23. Durata de valabilitate a autorizaţiei de execuţie pentru vehicul este de 5 ani de la data eliberării ei, în condiţia vizării anuale, fără a  depăţi perioada de valabilitate a autorizaţiei de transport. Se pot emite autorizaţii de execuţie pentru vehicul pe o perioadă limitată de timp, dar nu mai puţin de 3 luni de la data emiterii.

Art.24. Pierderea sau deteriorarea autorizaţiilor de execuţie sau a emblemelor speciale TAXI pentru vehicul se comunică la STER în termen de 48 de ore de la data constatării, acestea înlocuindu-se cu documente noi, cu plata tarifelor aferente. Numerele autorizaţiilor pierdute sau sustrase se publică în Monitorul Oficial al României, Partea III, în mod obligatoriu.

 

CAPITOLUL IV

Registrul operatorilor de transport public de persoane în regim de taxi şi a autorizaţiilor de taxi

 

Art.25. Datele privind operatorii de transport deţinători de autorizaţii şi autorizaţiile se înscriu în Registrul operatorilor de transport public de persoane în regim de taxi şi al autorizaţiilor de taxi, ţinut la STER, care cuprinde:

-         numărul curent;

-         denumirea operatorului de transport;

-         adresa şi numărul de telefon;

-         numărul autorizaţiei de transport/data eliberării;

-         vizele anuale ale autorizaţiei de transport;

-         numărul autorizaţiei de execuţie/data eliberării;

-         vize anuale ale autorizaţiei de execuţie;

-         numărul de înmatriculare al autovehiculului;

-         marca, tipul şi anul de fabricaţie al autovehoiculului;

-         numele şi prenumele administratorului;

-         persoana desemnată de operatorul de transport pentru organizarea şi conducerea nemijlocită a activităţii de transport;

-         sancţiunile;

-         alte menţiuni.

Datele cuprinse în Registrul operatorilor de transport public de transport în regim de taxi şi al autorizaţiilor de taxi se vor păstra la sediul STER, ca parte din banca de date a acestuia.

La expirarea perioadei de valabilitate a autorizaţiei de transport, operatorului de transport i se eliberează o nouă autorizaţie, în condiţiile reactualizării dosarului iniţial, cu păstrarea numărului din Registrul operatorilor de transport şi al autorizaţiilor de taxi.

 

CAPITOLUL V

Tarife pentru prestaţiile efectuate de către Serviciul Tehnic Edilitar şi Rutier

 

          Art.26. Pentru prestaţiile efectuate de către STER, în activitatea de eliberare a autorizaţiilor se percep tarife diferenţiate, aprobate de Consiliul municipal Târgu Mureş.

          Metodologia de aplicare a tarifelor şi nivelul acestora sunt prezentate în anexa nr.2.

          Art.27. Sumele datorate pentru operaţiunile ocazionate de dobândirea autorizaţiilor se achită de către operatorii de transport interesaţi, în conturile Consiliului Municipal Tîrgu Mureş, casieria Primăriei municipiului Tîrgu Mureş.

          Art.28. Modificarea tarifelor se face trimestrial în funcţie de coeficientul de indexare (inflaţie) publicat în Buletinul statistic editat de Comisia Naţională pentru Statistică, de prevederile legislative nou apărute şi se aprobă de către Primarul municipiului Tîrgu Mureş.

 

CAPITOLUL VI

Obligaţiile deţinătorilor de autorizaţie de transport

 

          Art.29. Operatorul de transport împreună cu persoana desemnată pentru conducerea şi organizarea nemijlocită a activităţii de transport răspund de asigurarea stării tehnice şi a dotărilor specifice corespunzătoare pentru vehicule utilizate în acestă activitate.

          Art.30. Persoana desemnată pentru conducerea şi organizarea nemijlocită a activităţii de transport răspunde de instruirea personalului pentru efectuarea transporturilor în conformitate cu prevederile prezentelor norme.

          Art.31. Operatorul de transport are obligaţia să deţină la sediul firmei următoarele documente:

-         autorizaţia de transport în original;

-         evidenţa atestatelor conducătorilor auto;

-         evidenţa foilor de parcurs emise;

-         evidenţa buletinelor de verificare metrologică a aparatelor de taxat;

-         evidenţa inspecţiilor tehnice periodice ale autovehiculelor;

-         documente doveditoare din care să rezulte angajarea coordonatorului activităţii de transport şi a conducătorilor auto angajaţi conform Legii nr. 130/1999 privind unele norme de protecţie a persoanelor încadrate în muncă;

-         poliţa de asigurare pentru răspunderea civilă a şoferilor – original;

-         poliţa de asigurare suplimentară de accidente pentru persoanele transportate – original;

-         contracte închiriere pentru autovehicule – după caz;

-         certificatul de înmatriculare cu viza inspecţiei tehnice periodice – copie;

Art.32. Operatorul de transport are obligaţia să asigure conducătorilor auto următoarele documente, în vederea exercitării activităţii de transport persoane în regim taxi:

-         copia autorizaţiei de transport sau exemplarului de serviciu al autorizaţiei de transport;

-         autorizaţia de execuţie în original în cazul persoanelor fizice autorizate conform Decretului Lege nr. 54/1990 şi în copie certificată conform cu originalul de către operatorul de transport deţinător al autorizaţiei de  transport în cazul persoanelor juridice;

-         foaia de parcurs cu specificarea, sub numele şoferului, a menţiunii “contract muncă” sau “convenţie civilă pentru prestări servicii”, perioada valabilităţii foii de parcurs;

-         certificatul de înmatriculare al vehiculului, talonul cu inspecţia tehnică valabilă efectuată de către staţii de inspecţie auto avizate RAR;

-         buletinul de verificare metrologică a aparatului de taxat – copie;

-         ecusonul conducătorului auto;

-         poliţa de asigurare auplimentară de accidente pentru persoanele transportate – copie;

-         poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto – copie;

Operatorul de transport este obligat să asigure însemnele operatorului de transport pentru identificarea autovehiculelor.

Art.33. Să comunice în termen de 30 zile STER orice modificare apărută faţă de documentele care au stat la baza atribuirii autorizaţiei de transport.

Art.34. Să declare la STER în termen de 5 zile din momentul constatării, pierderea, sustragerea sau deteriorarea autorizaţiei de transport.

Art.35. Operatorul de transport deţinător de autorizaţie care îşi încetează activitatea este obligat să anunţe în acris STER, în termen de 15 zile de la data încetării activităţii, procedându-se la anularea poziţiei din Registrul operatorilor de transport şi al autorizaţiilor şi să depună autorizaţia de transport, autorizaţia de execuţie şi emblemele speciale taxi în original la STER.

Art.36. Operatorul de transport are obligaţia să reînnoiască autorizaţia de transport la expirarea perioadei de valabilitate a acesteia şi să solicite în termen aplicarea vizelor anuale.

Art.37. Să execute numai categoriile de transport pentru care are licenţă.

Art.38. Operatorul de transport va plăti la eliberarea autorizaţiei de transport tariful în vigoare la acea dată.

Art.39. În situaţii deosebite – calamităţi naturale, conflict armat, stări de necesitate declarate de conducerea statului şi alte asemenea cazuri – operatorii de transport au obligaţia de a răspunde operativ la solicitările Consiliului Municipal Târgu Mureş şi ale reprezentanţilor săi.

Art.40. Publicitatea, afişajul şi reclama care se realizează prin intermediul autovehiculelor se va face în baza Legii nr. 27/1994, Cap. VII, privind taxele pentru folosirea mijloacelor de publicitate, afişaj şi reclamă şi a HG nr. 506/1994, Cap. VII.

 

CAPITOLUL VII

Obligaţiile conducătorilor auto

 

          Art.41. Conducătorii autovehiculelor folosite în transportul de persoane cu taximetrele pe teritoriul municipiului Tîrgu Mureş au următoarele obligaţii:

a)     Să deţină asupra lor pe toată durata executării transporturilor următoarele documente:

-         permisul de conducere corespunzător categoriei vehiculului repectiv;

-         atestatul eliberat în condiţiile prevederilor legale în vigoare, pentru conducătorul auto;

-         copia autorizaţiei de transport sau exemplarului de serviciu al autorizaţiei de transport certificată conform cu originalul de către operatorul de transport;

-         copia autorizaţiei de execuţie certificată conform cu originalul de către operatorul de transport deţinător al autorizaţiei de transport;

-         foaia de parcurs completată şi ştampilată de deţinătorul autorizaţiei de transport;

-         certificatul de înmatriculare al vehiculului, talonul cu inspecţia tehnică valabilă efectuată de către satţii de inspecţie auto avizate RAR;

-         buletinul de verificare metrologică a aparatului de taxat – copie;

-         copia poliţei de asigurare suplimentară de accidente pentru persoanele transportate, certificată conform cu originalul de către operatorul de transport;

-         copia poliţei de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto certificată conform cu originalul de către operatorul de transport;

Art. 42. Să pună în funcţiune aparatul de taxat pe toată durata efectuării cursei, conform tarifelor afişate;

Art. 43. Să elibereze chitanţa cu regim special, ştampilată, călătorilor la cererea acestora;

Art. 44. Să aibă o ţinută corespunzătoare şi o comportare civilizată faţă de călători;

Art. 45. Să nu circule cu un număr de pasageri peste cel înscris în certificatul de înmatriculare;

Art. 46. Să nu blocheze staţiile publice cu autovehicule pentru parcarea sau efectuarea unor lucrări de întreţinere şi reparaţii, şi să respecte locurile marcate pentru staţionare;

Art. 47. Să nu utilizeze autorizaţiile de execuţie emise în baza autorizaţiei de transport a unui alt operator de transport;

Art. 48. Să nu folosească în mod abuziv şi nejustificat mijloacele speciale de comunicare montate pe autovehicule;

Art. 49. Să nu utilizeze staţii radio de emisie – recepţie care nu au documente de provenienţă.

 

CAPITOLUL VIII

Condiţii privind mijloacele de transport

 

Art. 50. Certificatul de înmatriculare să prevadă o capacitate de 5 (cinci) persoane, pentru mijloacele de transport tip TAXI;

Art. 51. Să aibă o putere suficientă pentru a asigura serviciul pentru patru călători minim şi pentru numărul maxim menţionat în certificatul de înmatriculare;

Art. 52. Să aibă pe latura din dreapta cel puţin două uşi;

Art. 53. Să fie dotate cu aparate de taxare iluminate şi dispuse vizibil, în partea dreaptă a bordului, aparatul va fi etalonat şi sigilat conform reglementărilor Institutului Naţional de Metrologie Legală;

Art. 54. Să fie prevăzute cu o casetă de culoare albă, fixată transversal pe acoperiş, iluminată din interior de un bec cu putere maximă de 30W având inscripţia “TAXI” şi însemnele operatorului de transport pe părţile din spate şi faţă. Caseta va fi în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Transporturilor nr. 158 şi al Ministerului de Interne nr. 388 din 1994;

Art. 55. Fiecare autoturism va avea inscripţionat prin autocolant pe aripi, un croiaj în formă de şah de culoare neagră cu dimensiunile unui pătrat între 30x30 mm şi  50x50 mm şi un  colant aplicat pe uşile laterale, format A4, cu numărul autorizaţiei de execuţie.

Art. 56. Autoturismele să aibă afişate prin autocolant în partea dreaptă sus a parbrizului şi dreapta sus a lunetei cele două tarife practicate. Înălţimea caracterului va fi de 100 mm, grosimea caracterului înscrisului de 10 mm.

 

 

CAPITOLUL IX

Metodologia de supraveghere, constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de prezentele norme

 

          Art. 57. Supravegherea, constatarea şi sacţionarea contravenţiilor prevăzute de prezentele norme se face de către:

a.)   inspectori ai STER

b.)  persoane împuternicite de Primarul municipiului Tîrgu Mureş în acest scop;

c.)  ofiţerii şi subofiţerii de poliţie din cadrul serviciilor de circulaţie;

d.)  personalul cu atribuţii de control din cadrul MT şi ARR;

e.)   personalul cu atribuţii de control din cadrul Ministerului Finanţelor, conform competenţelor acordate;

f.)    personalul cu atribuţii de control din cadrul Biroului Naţional de Metrologie din România, conform competenţelor acordate;

g.)  personalul cu atribuţii de control al operatorului de transport, numai pentru vehiculele deţinute în proprietate sau administrare;

h.)  personalul cu atribuţii de control din cadrul Oficiului Concurenţei şi Protecţia Consumatorilor.

Controlul poate fi efectuat şi în comisii mixte la care să participe cei enumeraţi mai sus.

Art. 58. Metodologia de constatare şi sancţionare a faptelor săvârşite cu vinovăţie şi prevăzute prin prezentele norme ca fiind contravenţii se realizează conform Legii nr. 32/1968.

Art. 59. Constituie contravenţie, în măsura în care, potrivit legii penale nu sunt considerate infracţiuni şi se sancţionează conform prezentelor norme următoarele fapte:

a.)   efectuarea de transporturi fără autorizaţii, cu autorizaţii cu valabilitatea expirată, cu autorizaţii suspendate sau anulate, fără embleme speciale, conform obligaţiilor ce le revin se sancţionează cu amendă de la 3.200.000 lei la 4.000.000 lei;

b.)  deţinerea sau conducerea autovehiculelor care au montat dispozitive sau accesorii tip TAXI (caseta tip TAXI, bara luminoasă, aparat de taxat, etc) se sancţionează cu amendă de la 3.200.000 la 4.000.000 lei;

c.)  deţinerea sau conducerea autovehiculelor care au aplicate inscripţii, desene, semne distinctive sau reclame tip TAXI se sancţioneazaă cu amendă de la 3.200.000 la 4.000.000 lei;

d.)  utilizarea de către operatorii de transport a autorizaţiilor de execuţie emise în baza autorizaţiei de transport a unui alt operator se sancţionează cu amendă de la 3.200.000 la 4.000.000 lei;

e.)   utilizarea pentru un operator de transport de către conducătorii auto a autorizaţiilor de execuţie emise în baza autorizaţiei de transport a unui alt operator se sancţionează cu amendă de la 3.200.000 la 4.000.000 lei;

f.)    circulaţia pe drumurile publice a taximetrelor la care inspecţia tehnică periodică are termenul de valabilitate expirat mai mare de 15 zile se sancţionează cu amendă de la 2.000.000 la 3.000.000 lei.

În cazul faptelor săvârşite de operatorii de transport cuantumul amenzii, se dublează.

 

 

CAPITOLUL X

Dispoziţii tranzitorii

 

 

          Art. 60. În vederea asigurării continuităţii activităţii de transport şi pentru a permite pregătirea corespunzătoare a aplicării prezentelor norme, atât de către organismele abilitate, cât şi de către operatorii de transport, se stabilesc următoarele termene de aplicare:

1.     Pentru operatorii de transport care în prezent deţin autorizaţii:

-         completarea dosarului existent în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme.

-         Persoana desemnată să conducă şi să organizeze nemijlocit activitatea de transport va urma cursurile de perfecţionare necesare sau, după caz, va fi înlocuită astfel încât să corespundă cerinţelor din prezentele norme, până cel târziu la 60 zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme.

2.     Pentru operatorii de transport care nu au mai deţinut autorizaţii până în prezent, autorizaţia de transport şi autorizaţia de execuţie se eliberează în conformitate cu prevederile prezentelor norme.

Autorizaţiile de transport, eliberate în condiţiile de mai sus, vor fi suspendate dacă operatorul de transport nu prezintă documentele necesare în termenele stabilite.

3.     Pentru autoturismele ce prestează activitatea de TAXI  se recomandă culoarea galbenă.

Art. 61. Operatorii de transport au obligaţia să-şi vizeze autorizaţiile cu 15 zile înainte de expirare.

          La expirarea termenului de valabilitate al autorizaţiilor, acestea se anulează de drept.

Art.62. Autorizaţiile de execuţie vor fi numerotate de la 0001.

          Autorizaţiile de transport vor fi numerotate de la 0001.

          Autorizaţiile valabile existente se preschimbă şi se redistribuie operatorilor de transport, cu respectarea termenului de valabilitate, în conformitate cu prezentele norme într-o perioadă de 60 zile de la data intrării în vigoare a acestora.

          Cheltuielile necesare confecţionării formularelor de autorizaţii şi a emblemelor speciale taxi vor fi suportate de solicitanţi.

          Art.63. Activităţile conexe care se desfăşoară în legătură cu, şi în timpul activităţii de transport în regim taxi (activităţi de intermediere  a activităţii de transport-dispecerat radio) se vor efectua numai de către deţinătorii de autorizaţii de transport eliberate în condiţiile prezentelor norme.

          Art. 64. În activitatea de taximetrie se vor practica numai două tarife.

          Art. 65. Autoturismele care efectuază prestări servicii de persoane în regim taxi trebuie să fie înmatriculate pe teritoriul municipiului Tîrgu Mureş, excepţie făcând autoturismele deţinute în sistem leasing care sunt înmatriculate pe teritoriul altor unităţi administrative unde au sediul agenţii economici care le-au vândut în sistem leasing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROMÂNIA                                                                                         Anexa nr. 1
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TÎRGU MUREŞ
DIRECŢIA TEHNICĂ şi ADMINISTRAREA PATRIMONIULUI
SERVICIUL TEHNIC EDILITAR ŞI RUTIER

 

 

ANGAJAMENT

 

 

          1. Subsemnatul ………………………… persoană juridică/fizică, cu sediul

în …………….. str. ……………………. nr. ………. înregistrat în registrul comerţului la oficiul registrului comerţului al judeţului/municipiului ……………………. sub nr. ………… prin reprezentantul sau ……………………………………… domiciliat în ……………………………….. str. …………………. nr. ………… B.I., seria …………. nr. …………………. numit

în baza deciziei nr. ………………. având funcţia de  ……………………. în cadrul societăţii.

 

          2. Cunoaştem şi suntem de acord cu prevederile normelor de organizare şi efectuare a transportului public de persoane în regim de taxi pe teritoriul municipiului Tîrgu-Mureş şi ne obligăm să conducem şi să organizăm activitatea de transport în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

 

Administratorul operatorului de transport (dispecerat)

……………………………………….

 

          3. Subsemnatul ……………………….. în calitate de şef al Serviciului …………………………… atest îndeplinirea de către solicitantul ……………………………………… şi reprezentantul acestuia …………………………….. a condiţiilor pentru acordarea autorizaţiei de transport.

 

 

 

 

          Data

……………………

Şef Serviciu Tehnic Edilitar şi Rutier

 

…………………………………..

 

Anexa nr. 2

 

TARIFE

PENTRU PRESTAŢIILE EFECTUATE DE SERVICIUL TEHNIC EDILITAR ŞI RUTIER

 

                                                                                     

1.     Eliberarea autorizaţiei de transport

      1.1 Eliberarea autorizaţiei de transport        6.000.000 lei

      1.2 Eliberarea autorizaţiei de dispecerare        6.000.000 lei       

      1.3 Vizarea anuală a autorizaţiei de transport      3.600.000 lei

      1.4  Vizarea anuală a autorizaţiei de dispecerare 3.600.000 lei 

 

2.     Eliberarea autorizaţiei de execuţie pentru transport persoane

2.1 Eliberarea autorizaţiei de execuţie pentru autovehicule 900.000 lei

2.2 Vizarea anuală a autorizaţiei de execuţie                   500.000 lei

 

3.     Alte tarife:

3.1 Eliberarea unei noi autorizaţii de transport sau execuţie ocazionată de pierderea sau deteriorarea celei eliberate 2 x tariful autorizaţiei noi.

3.2   Eliberarea unei noi autorizaţii de transport sau execuţie ocazionată de anularea celei eliberate

3.2.1 La prima suspendare           2x tarif autorizaţiei noi

3.2.2 La a doua suspendare           4x tarif autorizaţiei noi

4.     Tarifele aferente eliberării autorizaţiilor de transport şi execuţie pentru o perioadă mai mică de 5 ani nu vor fi mai mici decât cele anuale.

5.     Tariful pentru vizarea anuală a autorizaţiei de transport şi a autorizaţiei de execuţie este cel valabil la data prezentării pentru viză la Serviciul Tehnic Edilitar şi Rutier.

6.     După preschimbarea autorizaţiei de transport, aceasta urmează a fi vizată anual, începând cu data preschimbării, cu plata tarifelor aferente.

7.     Tariful autorizaţiilor de execuţie poate fi plătit, la cererea operatorilor de transport şi în rate trimestriale achitate anticipat.