Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Uniós projektek

buton proiecte europene

Proiecte PNRR

buton pnrr

POIM 2014 - 2020

buton poim

EU4Business

eu4business

Zagytározó

banner iazbatal fazare

Fogyasztóvédelem

InfoCons

112-es segélzhívó szám

112 logo

Ziua informării preventive

ziua inform preventive

fiipregatit.ro

fiipregatit.ro

Eseménynaptár

<<  Május 2024  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Online jegyek

buton teatrul national hu

Mentsük meg a gyerekeket!

salvati-copiii-logo

Országos Turisztikai Hatóság

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia_hu


Dr. Dorin Florea, Marosvásárhely Megyei Jogú Város polgármestere „ A Mureş Digital (Digitális Marosvásárhely) stratégia egyrészt hatékonyságot, megtakarítást  jelent a polgárok és a közigazgatás számára, vissza nem térítendő finanszírozásokat, másrészt pedig elsőrangú befektetők idevonzását Maros megye övezetébe, és több ezer munkahely teremtését.”

December 9-én a köz- és magánszféra vezetői Marosvásárhelyen találkoznak, és megkezdik tárgyalásaikat a városvezetés “Digital Mureş 2010” elnevezésű ágazati stratégiája kapcsán kidolgozott víziójáról.

Mandátumának 10. esztendejében Dr. Dorin Florea, Marosvásárhely Megyei Jogú Város polgármestere a helyi fejlődés új szakaszának kezdetét jelenti be. Az első szakaszban ki kellett építeni a minimális helyi infrastruktúrát és meg kellett szilárdítani az egészséges interetnikai miliőt, mivel ezek képezik a kiindulási alapot a jelentős beruházások idevonzása, a szolid üzleti környezet kialakítása, a sajátságosan akadémiai és orvosi közeg fejlődése számára.

A városvezetés jövőképe olyan korszerű, együtt működni képes közszolgáltatási rendszert feltételez, a köz- és magánszférából egyaránt, amely jelentős megtakarításokat eredményezzen a polgárok, az üzleti környezet és a közigazgatás számára. Másrészt, a jövőkép egy az orvosi informatikára és kutatásra szakosodott technológiai park kiépítésére vonatkozik, amely üzleti övezet több ezer munkahelyet teremtene, és hozzájárul az orvosi, gyógyszerészeti és a velük összefüggő informatikai ágazatok fejlesztéséhez.

Nagysikerű akciósorozat körvonalazódik az előkészületi évek után

A városvezetés a Global Forum 2009. keretében mutatta be vízióját, ahol Dr. Dorin Florea polgármester a világ minden tájáról összegyűlt több mint 400 szakember és szakértő előtt tartott terjedelmes előadást, amelyben a helyi közigazgatás szemszögéből  mutatott rá az információ-technológia szerepére a gazdasági fejlődés és növekedés összefüggésében. Az eseményt követően pozitív visszajelzések érkeztek az Európai Bizottság, a magán-, akadémiai- és civil szféra részéről, amelyek az általános fogalmak szintjén érvényesnek nyilvánították a bemutatott jövőképet, és alapot szolgáltattak az elkövetkező, máig is tartó cselekményeknek.  

A városvezetés képviselőiből alkotott csapattaI együtt, az Items International stratégiai vezetésével, politikai szinten és magánúton is megbeszéléseket és konzultálásokat kezdeményeztek a fő entitásokkal, amelyek partnerekké válhatnának vagy támogathatnák a vízió stratégiává illetve konkrét akciótervvé válását. Az elmúlt egy év alatt különféle találkozókat szerveztek, amelyek csúcspontjaként a washingtoni George Washington Egyetem, a USTDA, a US Department of Commerce, a Világbank, valamint olyan magánszervezetek, mint az IBM Research, Oracle vagy az HP meghívták a városvezetést Washingtonba, akik e megtisztelő felkérésnek novemberben eleget is tettek.

A Digital Mureş margóján folyó akciók közvetlenül máris egy fontos európai projektet eredményeztek

A Dorin Florea polgármester által állandóan és közvetlenül támogatott helyi önkormányzat felelősségteljes hozzáállása -  a Digital Mureş érdekében tett közbenjárásokkal párhuzamosan – felkeltette egyes európai unióbeli partnerek érdeklődését, hogy bevonják a municípiumot vissza nem térítendő pénzalapokra épülő, összesen 3 millió euró értékű projektekbe.

A Global Forum 2009. után rögtön, az Items International tanácsadó cégen keresztül, Marosvásárhely városát bevonták egy fontos projektbe, Issy-Les-Moulineaux, Manchester és Brüsszel önkormányzataival együtt. Az EPIC projekt az Európai Bizottságnál az utolsó elbírálási fázisba érkezett, és amennyiben nyertesnek nyilvánítják (2010. decemberében), városvezetésünket az európai partner-városok első vonalába emeli. Az így megszerzett imidzs jelentős mértékben hozzájárul Marosvásárhely népszerűsítéséhez az orvosi informatikai és -kutatási technológiai park potenciális befektetői körében.

Ugyanebben az időszakban a municipalitás megnyert további, nem visszatérítendő pénzalapokkal rendelkező projekteket is, a Távközlési és Információtechnológiai Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium szintjén kiírt programok keretében.

Korszerű köz- és magánszférai szolgáltatási rendszer

A tervezett közszolgáltatási rendszer korszerű elektronikus eszközökre támaszkodó szolgáltatásokat nyújt a polgároknak és a magánszférának. Ennek megvalósítása meghatározatlan számú, együtt-működő, helyi szintű informatikai alrendszer kifejlesztését vagy korszerűsítését feltételezi valamennyi intézmény, szervezet, társaság, pénzügyi szervezet keretében.

Minden egyes rendszerben megtakarítás jön létre azáltal, hogy az összes cselekményt hatékonnyá és folyamatossá teszi, lehetőséget biztosít bármely új alkalmazás kiterjesztésére és befoglalásába –  mindent összevéve a rendszer számottevő megtakarításokat fog eredményezni, amelyek a megyeszékhely költségvetésében százalékokban lesznek mérhetőek, úgyszintén a polgárok büdzséjében is érezhető és  jelentős lesz.

A rendszer klasszikus elemeket, de legújabb generációs smart-card intelligens kártyákat is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a felhasználónak, hogy  egyéni kulcs és minősített elektronikus aláírás alapján azonosítsa magát és kifizetéseket eszközöljön a közigazgatás vagy a magánszféra bármely kifejlesztett alrendszerében.

Új technológia világpremierje Marosvásárhelyen

A smart-card típusú azonosításon alapuló rendszer bemutatása magára vonta a legfontosabb nemzetközi szervezet, a Visa figyelmét, és tervezik, hogy a polgármesteri hivatallal együttműködve, a helyi köz- és magánszférai szolgáltatásokban felhasználható közös kártyát (co-brand) bocsássanak ki.

Dorin Florea polgármester felelősségvállalása és víziója kapcsán, az egész világról érkező pozitív jelzések a Visa-t nemcsak támogatásának kifejezésére késztették, hanem arra is, hogy új technológiáját Marosvásárhelyen mutassa be világpremierben. A Visa-bemutatóra december 9-én kerül sor, és rendkívüli érdeklődés övezi.

Stratégiai szempontból az új technológia világpremierben történő marosvásárhelyi alkalmazása nem csupán a hatékonyság növeléséhez és a bürokrácia felszámolásához járul majd hozzá, hanem utat tör Marosvásárhelynek, hogy elismert név legyen a nemzetközi szakmai piacon.

A több száz rendelkezésre álló alkalmazás egyike: a figyelem középpontjában a polgárok legyenek, és kérjék ki véleményüket a döntéshozatalban

A Marosvásárhelyen kifejlesztésre javasolt smart-card és elektronikus aláírás alapú rendszer lehetővé teszi a városvezetés számára, hogy folyamatosan konzultáljon a polgári-, üzleti- és akadémiai szférákkal a helyi szintű döntéshozatali folyamatban.

Dr. Dorin Florea, Marosvásárhely Megyei Jogú Város polgármestere: „A nyilvános konzultálás egyenértékű egy helyi referendummal. A megvalósítandó alkalmazások alrendszerét képező nyilvános konzultálási rendszer révén bármikor kikérhetjük a polgárok véleményét, bármilyen kérdésben, anélkül, hogy erre a közpénzekből költenénk. Más szóval, bármikor konzultálhatunk a lakossággal közérdekű kérdésekben.  Bármelyik polgár, aki internet-hozzáféréssel rendelkezik, vagy ha nem, akkor a közterületen elhelyezett infokioszkoknál, elektronikus aláírással azonosítja magát és válaszolhat a közigazgatási szervek által feltett kérdésekre. Sőt mi több, különböző szakmai csoportokkal is szervezhetünk konzultálásokat, például külön az egészségügyi káderekkel, vagy csak az egyetemistákkal, vagy a nyugdíjasokkal stb. Hagyományos eszközökkel gyakorlatilag lehetetlen lenne egy ilyen akciót megszervezni, mivel egy helyi referendum milliós költségekkel jár.”

Az orvosi kutatásra és orvosi informatikára szakosodott első technológiai park

A Mureş Digital stratégiának csupán egyik ágát jelenti az informatikai rendszer. Másik ága, amely nincs közvetlenül összekötve az informatikai rendszerrel: az orvosi kutatásra és orvosi informatikára szakosodott első technológiai park kifejlesztése.

Figyelembe véve Marosvásárhely megyei jogú város sajátosságát és felkínált előnyeit, a befektetések idevonzását össze kell hangolni az országos szinten elismert ágazatokkal, éspedig a felsőoktatással és az egészségügyi ágazattal. Ez irányban nem lehet más, nagy sikerrel kecsegtető megközelítés, mint egy orvosi és informatikai beállítottságú technológiai park.  Dorin Florea polgármester, a nemzetközi tanácsadókkal együtt - a világ trendjeihez és a jövő foglalkozási ágazataihoz viszonyítva - arra a következtetésre jutottak, hogy Marosvásárhely egy „orvoskutatási és orvosi informatikai tudományváros” lehet.

Ez a megközelítés felkeltette valamennyi konzultált multinacionális szervezet érdeklődését, az Európai Bizottság képviselőinek, az orvostudománnyal és informatikával összefonódó különféle területek szakértőinek, valamint olyan befektetőknek a figyelmét, mint a USTDA vagy a Világbank.

Egy orvosi informatikai technológiai park létrehozása Marosvásárhelyre vonzaná az e területen tevékenykedő   legfontosabb multinacionális vállalatokat. A megyeközpont számára közvetlen módon több ezer munkahely létesítését jelentené, úgy a kutatási övezetben, mint pedig az üzletág ügyintézésében és a lakóparkokban. A technológiai park soha nem látott lehetőséget jelentene Marosvásárhely számára, polgárainak és a helyi üzleti közösségnek biztos, virágzó jövőt garantálna.

A városvezetés és a magánszféra az Issy-Les-Moulineaux-i modellt követve építkezik

Dorin Florea jövőképét helyeselték az Európai Bizottság, a magán-, akadémiai- és civil szféra képviselőivel az utóbbi időben folytatott valamennyi  megbeszélésen.  Mindezek ellenére a városvezetés tudatában van a Digital Mureş stratégia nagyságának, bonyolultságának és kihívásainak.

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a minél biztosabb siker érdekében úgy döntött, hogy együtt fog működni egy olyan önkormányzattal, amely már bizonyítottan pontra tett és gyakorlatba ültetett egy hasonló stratégiát, valamint az illető stratégia kifejlesztésében részt vevő tanácsadó vállalatokkal.

Marosvásárhely tudományvárosának létrehozási modelljeként a franciaországi Issy-Les-Moulineaux várost választották, a polgármesteri hivatal pedig úgy döntött, hogy az Issy-i városvezetés tanácsadó cégével, az  Items International-lal fog együtt dolgozni. Az elmúlt év összes stratégiai megbeszélését az Items romániai képviselője koordonálta, számos találkozó megszervezésére került sor, valamint egy munkalátogatásra is Issy-Les-Moulineaux városába, az ottani polgármester,  Andre Santini meghívására. Figyelemre méltó tény, hogy a 70.000 lakosú Issy-ben 90.000 munkahelyet teremtettek.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által Issy-ben megtanult egyik alkalmazandó alapelv az, hogy a lehetséges befektetőkkel partnerségi együttműködést kell kialakítani a város fejlesztése, illetve a technológiai park és a hozzátartozó lakópark létrehozása érdekében.  Minden tervet, döntést, indítványt be fognak mutatni az üzleti- és az akadémiai közegnek érvényesítés céljából, majd a polgármesteri hivatal tanácsadója elé terjesztik beillesztés céljából. Ez az alapelv szavatolja a befektetőknek, hogy a tudományváros igényeik kielégítése érdekében fog kibontakozni, és ez a fejlődés a közeli és távolabbi jövőben is biztosítva lesz.

Finanszírozás nem visszatérítendő támogatásokból, valamint a köz- és magánszféra partnerségéből

Marosvásárhely városvezetése „intelligens”  finanszírozási eszközöket fog igénybe venni, amelyek mentesítik a helyi költségvetést a Digital Mureş stratégia gyakorlati kivitelezéséhez szükséges pénzügyi terhek java része alól.

A köz- és magánszféra partnersége képezi majd  a fő finanszírozási eszközt, utána pedig az Európai bizottság pénzellátási pályázatai vagy más, nem visszatérítendő pénzalapokat felajánló pályázatok.  A városvezetést így csak a megvalósíthatósági előtanulmányok és a projekteknek a potenciális befektetők felé való népszerűsítési költségei terhelik. Noha rendesen a megvalósíthatósági előtanulmányok és tanulmányok árát az államhatalmi szervek állják, a városvezetés tanácsadóival együtt már intézkedett, hogy ezekre is finanszírozókat találjon.

Washingtonban és az AEÁ nagykövetségének támogatásával, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal tárgyalásokat kezdett a USTDA-val és a Világbankkal annak érdekében, hogy pénzellátási lehetőségeket találjanak, beleértve a  megvalósíthatósági tanulmányok számára is.

A Digital Mureş stratégia véglegesítését célzó konzultálások december 9-én kezdődnek

December 9. az a nap, amikor elkezdődik az általános fogalmak szintjén érvényesnek nyilvánított Digital Mureş vízió megvitatása az üzleti közeg, akadémiai szféra és a civil társadalom képviselőivel, majd egy stratégiai dokumentumba ültetik át.

Ebből az alkalomból Marosvásárhelyen találkozót szerveznek, amelyen részt vesznek romániai multinacionális vállalatok képviselői, az akadémiai szféra, a közigazgatási apparátus és a civil társadalom képviselői. Bemutatásra kerülnek a stratégia kulcspontjai, megbeszélik és megvitatják e nagyszabású vállalkozás sikerére vonatkozó kérdéseket.

Bejelentették érdeklődésüket, támogatásukat és/vagy részvételüket mind a központi államhatósági szervek képviselői, mind pedig egyes cégekéi, amelyek az IT&C, a pénzügy területén, a szolgáltatóiparban és az egészségügyben tevékenykednek. A résztvevők között találhatók: Dr. Raed Arafat egészségügyi államtitkár; Valerian Vreme és Marius Fecioru, a Távközlési és Információtechnológiai miniszter és államtitkár; Cătălin Marinescu, ANCOM-elnök; Adrian Apolzan, az Elektronikus Fizetések Társaságának elnöke; az AEÁ Nagykövetségének, a USTDA képviselői; az IBM, HP, Oracle, Edenred, General Electrics, Alcatel stb. menedzseri szintű képviselői, valamint a Visa nemzetközi küldöttsége.

A meghívottak mellett jelen lesznek Marosvásárhely megyei jogú város képviselői és az országos közigazgatás keretén belül tevékenykedő fontos munkatársai  – Bogdan Savonea úr, a Távközlési és Információtechnológiai Minisztérium nemzetközi szakértője, az államtitkár irodafőnöke, valamint Ovidiu Moldovan úr, a Belügyminisztérium tanácsosa.

A december 9-i találkozóra várják még, a résztvevők mellett, a marosvásárhelyi akadémiai és üzleti élet vezetőit, a helyi közigazgatási szervek vezetőit, valamint a sajtó munkatársait.

További információk:

Amennyiben több információt szeretne, kérjük látogasson el a www.digitalmures.com honlapra, december 9-étől, vagy pedig kapcsolatba léphet a Digital Mureş csapatával a közösségi hálózatokon.

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Vissza

Alegeri2024 hu

buton MOL hu

buton program transport local hu

buton program multianual sustinere familii

Grafic lunar colectare deseuri

buton spclep
buton spclep
buton weekend hu
seretirgumures
dastgmures hu
buton dfltgm hu
buton prog sitpf hu

Újdonságok

BP hu
buton birou unic hu
buton parcare hu
buton prog acte identitate online hu
buton prog casatorii online2 hu
buton prog transc online2 hu
buton studiu parcari2 hu
buton recomandari sezon estival hu
buton harta targu mures hu

Betöltendő állások

buton posturi vacante hu

Projektek. Stratégiák

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
buton plan mobilitate urbana hu
buton sidu hu
buton calea verde hu
buton paed hu
buton gal hu
buton orasul eco hu
buton puzcp hu
buton plan urbanistic general hu
Concurs CIPS hu 180
Banner PtaCuzaVodaHU 180
BannerMyCity - HU3
Concurs AMSP3
buton atelier urban peisagistica hu
banner_proiecte1
Digital Mures
buton cetatea medievala hu

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Társadalmi hálózatok

FacebookTwitterYoutube

Látogatók

Ma:528
Tegnap:1628
A héten:2156
A hónapban:24793
Összesen5095922