Sarbatoarea Vinului si a Artei Mestesugaresti
26-27 octombrie 2013
PARCUL MUNICIPAL
-program scenă-
Sâmbătă – 26 octombrie 2013
Ora 17,00 – Deschidere
17,00 – 20,00 – Program folcloric :
A fost înfiinţat în anul 2002 de către doamna profesoară Helmine Pop şi este compus din elevi ai C.N. Papiu Ilarian. Toamna, elevii clasei a IX-a îi înlocuiesc pe cei din clasa a XII-a, care au părăsit ansamblul. Astfel, ansamblul se înnoieşte în fiecare an. De obicei avem 20-26 dansatori.
Repertoriul cuprinde dansuri populare săseşti şi germane autentice, nealterate. În total am învăţat până în prezent aproximativ 16 dansuri. Bineînţeles că elevii au şi dansuri preferate, cum ar fi „Sternpolka” sau „Mühlradel”, două dansuri dificile, dar care plac şi publicului spectator.
În cei 11 ani de existenţă ansamblul „Sonnenschein” a participat la spectacole în ţară, dar şi în străinătate. Am fost invitaţi pe scenă la Tîrgu Mureş, Bistriţa, Sibiu, Braşov, Sighişoara, Satu Mare, Iaşi, Biertan, Reghin, Szeged (Ungaria), Aachen şi Ilmenau (Germania), Rimini (Italia), Primorsko (Bulgaria).
Helmine Pop
“Folclorul este cea mai de preţ avuţie pe care o poate avea un popor”
Maria Butilă s-a născut şi a crescut în localitatea Filea, comuna Deda, pe Valea Mureşului Superior. Din acele locuri a cules tot ceea ce a reuşit sufletul să sedimenteze în anii copilăriei, ca apoi gândurile frumoase, melodiile auzite şi inspiraţia Mureşului să fie transformate în melodii frumoase ce au ajuns de-a lungul timpului şlagăre populare.
20,00 – 24,00 – Concerte
Pap Peti Junior născut în 1990 la Tirgu-Mureş, de la vârsta de 2 ani trăieste în Ungaria. De la 13 ani compune (muzică, text) si interpretează piese de succes in stil RNB si Pop. Deţine premiul special Transilvanian Music Awards 2012. După România,Ungaria şi Slovacia, în 2012 si 2013 a concertat în Japonia, la Tokyo (piesa scrisă de Peti Junior The Kyokushin Way a devenit imnul internaţional al stilului de Karate Kyokushinkai).
Născută în Italia la Cosenza in 20 iunie 1985.0bţine diploma de interpretă de muzică uşoară la şcoala C.E.T condusa de maestrul Mogol.În2003 participă la festivalul "Mia Martini" unde câstigă premiul pentru cel mai bun interpret. În 2004 participă la concursul Castrocaro impreuna cu Toto Cutugno şi câştigă locul 2.În 2005 intră în finala festivalului Sanremo, categoria tineri.În 2006 participă la un turneu în Italia si Europa cu Toto Cutugno si alţi artişti italieni. Fondează Academia de muzică "LA VOCE PRODUZIONE" , una din cele mai frecventate şi apreciate academii de profil din Italia, de care se ocupă şi azi.
Duminică – 27 octombrie 2013
Ora 16,00 – 20,30 – Program Folcloric :
La Miercurea Nirajului formarea de ansambluri de dans popular are o tradiţie de 50 de ani. Primul ansamblul s-a înfiinţat din muncitorii de la Cooperativa Nirajul. La sfârşitul anilor 90 elevii Grupului Şcolar Bocskai Istvan reinvie tradiţia şi în 1998 se formează Ansamblul Bekecs. Din 2007 Consilul Local Miercurea Niraj preia sprijinirea ansamblului.
În perioada 2007-2013 au avut nenumărate apariţii şi au produs mai multe spectacole mari pe care le-au prezentat atât în ţară cât şi în străinătate. Începând cu februarie anul curent au înfiinţat 15 grupe în regiunea Nirajului şi învaţă peste 500 de copii şi tineri.
Ansamblul Spice Muresene s-a infiintat in anul 2007, condus de Gherendi Rodica si Astelean Petru sub numele de Prichindelul. Are in componenta copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani. Au participat la numeroase concursuri folclorice, emisiuni televizate, chiar si la festivaluri internationale, in Macedonia. In prrezent sunt coordonati de Botarca Rodica si Fechete Silviu, schimbandu-si numele de anul acesta in Spice Muresene.
Ansamblu înfinţat în anii 1964, care va implini la anul 50 de ani de activitate. A susţinut peste o mie de spectacole în ţară şi în lume. A participat la mai mult de 40 de turnee internaţionale: SUA, Anglia, Franţa, Spania, Turcia, Grecia, Israel, Ungaria, Cehia, Italia, etc.
Repertoriu – dansuri din toate zonele ţării: Ardeal, Oltenia, Oaş, Moldova, etc.
Media de vârstă peste 50 ani.
ILINCA ANASTASIA FARCAŞ ARE 10 ANI ŞI PROVINE DIN FAMILIA PREOTULUI FARCAŞ GABRIEL ŞI DANIELA DIN DEDA.ESTE ELEVĂ ÎN CLASA A IV-A.PASIUNEA PENTRU MUZICA POPULARĂ ÎNCEPE LA VÂRSTA DE 7 ANI.A PARTICIPAT LA MAI MULTE CONCURSURI ŞCOLARE,A CÂNTAT ÎN CADRUL CÂTORVA FESTIVALURI,AMINTIND AICI FESTIVALUL ,"VALEA MUREŞULU",, ; FESTIVALUL ,"VALEA REGILOR," ; FESTIVALUL "RECOLTEI" -REGHIN;FESTIVALUL ,"MĂRULUI" -BATOŞ ETC
Este o orchestră de muzică tradiţională maghiară. Membrii orchestrei cântă împreună încă din copilărie. Fondatorul şi dirijorul orchestrei este dl. profesor Sinko Andras
În 2009 visul din copilărie al artistei a devenit realitate, ajungând să cânte pentru prima oară ca solistă. În repertoarul ei sunt cântece şi melodii pe care le iubeşte încă din copilărie. “Sunt foarte bucuroasă că publicul a petrecut foarte dezinvolt şi cu multă voie bună pe melodiile mele”- îşi aminteşte Rozsa de prima ei apariţie. Datorită succesului pe care l-a avut după prima apariţie au urmat multe altele în Ungaria, Slovacia şi Transilvania, peste tot bucurându-se de multă dragoste şi apreciere.
În 7 aprilie 2010 apare primul ei disc care conţine pe lângă multe piese vechi şi îndrăgite şi altele noi. Magyar Rozsa nu numai în suflet şi în melodii păstrează tradiţiile maghiare, dar şi prin apariţia ei pe scenă păstrează şi promovează aceste frumoase tradiţii.
Datorită dragostei şi suţinerii pulblicului, în 2012 a apărut al doilea disc al artistei cu titlul- Cu inima curată-
20,30 – 24,00 – Concerte:
Animal Cannibals a apărut în viaţa muzicală din Ungaria în anul 1989 având trei membri fondatori (pe atunci mixau piesele). În luna ianuarie 1990 au făcut prima piesă rap care a devenit şi imnul unuia dintre cluburile din Budapesta. La sfârştul anului 1991 au rămas doar doi membri în trupă : Mc Qka şi Mc Ricsipi. De atunci, piesele lor sunt în topurile din Ungaria.
SĂRBĂTOAREA VINULUI ŞI ARTEI MEŞTEŞUGĂREŞTI
25-28 octombrie 2013 ZONA CENTRALĂ:
În cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Sărbătorii Vinului şi Artei Meşteşugăreşti, începând cu data de 24 OCTOMBRIE 2013, în Piaţa Trandafirilor –zona ceasului floral-scuar:
- De la ceasul floral,spre Statuia Soldatului Necunoscut- vor fi amplasaţi meşterii populari invitaţi din toate zonele tradiţionale ale ţării şi reprezentanţi ai judeţului Mureş, precum şi producătorii de vin autohtoni şi invitaţi din Republica Moldova care îşi vor expune şi comercializa produsele proprii din corturile şi căsuţele special amplasate şi amenajate în acest sens.
- De la ceasul floral spre Statuia –Avram Iancu: vor fi amplasaţi producătorii de mere,
şi standurile în care se vor expune produse de sezon (zacuscă, murături,gemuri,dulceţuri).
Se va organiza un concurs cu premii, pe două secţiuni:
- ,,Cămara bunicii”-adresat gospodinelor care doresc să-şi prezinte şi să comercializeze produsele de sezon (zacuscă,murături,gemuri,dulceţuri) realizate în gospodăriile proprii şi
-,,Cele mai frumoase figurine din legume şi fructe”-adresat elevilor îndemânatici în arta modelării, a sculpturii şi picturii în şi pe legume şi fructe.
11506
Inapoi