Marţi, 15 februarie, sala de şedinţe a Primăriei Tîrgu-Mureş a găzduit lansarea volumului Permanent la datorie – Monografia Filialei Mureş „Avram Iancu” a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, avându-l
ca autor pe generalul maior în rezervă Gheorghe Popa, volum ce marchează împlinirea a 20 de ani de la reînfiinţarea filialei mureşene a Asociaţiei.
În prezenţa unei numeroase asistenţe, formată, preponderent, din cadre militare – unele dintre ele regăsindu-se în paginile volumului prezentat – lucrarea, editată cu sprijinul Primăriei Tîrgu-Mureş, a fost prezentată de prof.univ. dr. Vasile Dobrescu – istoric, Lazăr Lădariu – preşedintele Despărţământului Central Judeţean al „Astrei”, redactor-şef al cotidianului Cuvântul liber din Tîrgu-Mureş, şi de col. (r) Aurel Bochiş.
Prezent la manifestare, viceprimarul municipiului, Claudiu Maior, l-a felicitat pe autor, a cărui activitate o consideră „un exemplu de adevărat patriotism”, arătând că primăria este onorată să găzduiască evenimentul, să se implice şi să sprijine activitatea Filialei Mureş „Avram Iancu”. „Văd feţe cunoscute şi oameni care au făcut istorie. Întreaga activitate a Asociaţiei este o dovadă de solidaritate, dăruire şi implicare, cu valoare de model pentru o epocă în care, din păcate, puţini tineri mai vibrează când aud cuvinte precum ţară sau România . De aceea, rolul dumneavoastră este să transmiteţi copiilor şi nepoţilor dumneavoastră dragostea de ţară şi de tricolor”, a afirmat, în alocuţiunea sa, viceprimarul Claudiu Maior.
Prof. univ. dr. Vasile Dobrescu, autorul prefeţei volumului, a subliniat că acesta este unul de referinţă în domeniu, adresându-se, în egală măsură, specialiştilor şi celor dornici să cunoască faptele de arme şi faptele de viaţă ale celor care, decenii de-a rândul, au servit ţara, sub faldurile tricolorului: „Sub titlul generic şi sugestiv Permanent la datorie, generalul maior Gheorghe Popa, în dorinţa scrierii unei succinte monografii, realizează, în fapt, o reuşită sinteză istorică a unităţilor militare, o imagine a ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor şi gradaţilor, unii dintre ei astăzi membri ai Asociaţiei, care au activat în municipiul Tîrgu-Mureş, judeţul Mureş, şi unităţile subordonate Marii Unităţi din Tîrgu-Mureş, cu precădere după al doilea război mondial. Autorul se implică într-o temerară incursiune de istorie militară de profil şi de armă, urmărind, pe parcursul unui veac şi mai bine, acţiunile Diviziei 1 Cavalerie şi a unităţilor sale în timp de pace, dar, mai ales, în momentele dramatice ale conflictelor din timpul războaielor balcanice, din primul şi al doilea război mondial…”.
La rândul său, Lazăr Lădariu, preşedintele Despărţământului Central Judeţean al „Astrei”, consideră că volumul generalului maior Gheorghe Popa este „un drum al memoriei, o carte-document, cu un personaj colectiv – Armata Română -, dar şi un manual de istorie locală, despre înaintemergătorii noştri care, sub egida Patrie şi Onoare, au luptat şi s-au jertfit în numele idealului naţional”.
Generalul maior Gheorghe Popa s-a născut la 16 iunie 1933 în comuna Curcani, judeţul Călăraşi. În perioada 1957-1960 a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri de Infanterie „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie, fiind avansat la gradul de locotenent. În anul 1969 a absolvit cursurile Academiei Militare, iar în perioada 1970-1975 a urmat cursurile Academiei de Studii Economice Bucureşti, obţinând licenţa în economia industriei, construcţiilor şi transporturilor.
A activat în cadrul Comandamentului Diviziei 6 mecanizată „H.C.C.” Tîrgu-Mureş în funcţia de locţiitor al comandantului pentru servicii iar în 1992 a fost promovat în Comandamentul Armatei a 4-a „Transilvania” în funcţia de locţiitor al comandantului şi şef al logisticii. În 1996 a fost trecut în rezervă cu drept de pensie.
La 24 decembrie 1989 a condus înfiinţarea primului Consiliu al Frontului Salvării Naţionale în Tîrgu-Mureş, din care a făcut parte. A fost avansat succesiv pentru rezultatele obţinute, până la gradul de general de brigadă pe timpul activităţii în armată. În 2009 a fost avansat la gradul de general maior (cu două stele).
Din 1995 îndeplineşte funcţia de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere – Filiala „Avram Iancu” Mureş.
Inapoi