Uniós projektek

buton proiecte europene

Zagytározó

banner iazbatal fazare

Eseménynaptár

<<  Április 2021  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Online jegyek

buton teatrul national hu

Mentsük meg a gyerekeket!

salvati-copiii-logo

Országos Turisztikai Hatóság

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia_hu


Sajtóközlemény – 2015. október 14.

 

        Románia napról napra teret veszít, ami a fejlődés lehetőségeibe, illetve az életminőség javításába vetett bizalmat illeti, a decentralizáció blokádja miatt.

          Felkérem Önöket, vegyék számba a privatizáció és a közpolitikák összes sikertelenségét, hisz minden meghiúsul addig, amíg nem létezik egy olyan miniszteri struktúra, ahol nem csak az érdekek mentén történik promoválás.

          A politikusok által tanúsított meg nem értés – a nemzeti érdekeket tekintve – a tény, hogy a dolgokat csupán a „szavazatok iránti rohanás” mozgatja – a decentralizálástól távol álló cselekedeteknek tekinthető.

          Hogy fogadhatnák el Románia politikusai a tényt, hogy több mint 1500 településről (pénzigényes települések) lemondjanak – annak ellenére, hogy komoly finanszírozási hiány mutatkozik az egészségügyben, a tanügyben és a romániai üzleti ágazatokban? Sajnos, Románia helységeinek „dús” térképe (és a szándék, hogy minél több polgármestere és helyi tanácsosa legyen) elkerülhetetlenül egyes hátrányos övezetek kialakulásához vezet, ahol akár visszafejlődés tapasztalható.

          A decentralizáció blokádjának egy másik okát mutatja az a felületes mód, ahogy egyes miniszterek szándéka szerint, piramidálisan vezetnek, hogy kiemelhessék funkcióik fontosságát.

Románia közigazgatási egységei – a városok és municípiumok – számos európai pénzalapot igénybe vettek – ellentétben azon minisztériumokkal, amelyek csak kullognak, és felelősek e sikertelenségekért. Muszáj megemlítenem azokat, a városok területén található aktívákat, amelyek az illető szakminisztériumokhoz tartoznak, elhanyagolt állapotban vannak, és valósággal mellőzik őket. A helyi hatósághoz került aktívák, amelyek a polgármesteri hivatalok nagy áldozatai árán kerültek a helyi hatóságokhoz, bizonyítékként szolgálnak. Ezeket pontra tették, és a polgárok hasznára válnak.

          A decentralizáció egy másik akadálya az, hogy Romániában óriási a változásokkal szembeni ellenállás, amelyet a bizalmatlanság, a távlatok hiánya és a holnap bizonytalansága is előidéz.

          Az elkeseredés egyre nagyobb, a kormányhatározatok és minisztériumi határozatok révén hozott döntések befolyásolják a helyi hatóságok pénzügyeit. Példaként említhetjük, hogy ez év júliusában megszavaztak egy törvényt, amely „megrövidíti” a helyi közigazgatás költségvetését. Ezennel ki szeretném fejezni egyet nem értésemet a 2015. évi 221. számú, a 2014. évi 6. számú Kormányhatározat (mely jóváhagyja az Országos Lakásügynökség létesítését szabályozó 1998. évi 152. számú törvény 10-dik cikkelyének módosítását és kiegészítését( elfogadására vonatkozó   törvénnyel kapcsolatban, mely 2015. július 31-én lépett érvénybe. A módosítások között jóváhagyásra került egy rendelkezés, mely szerint az ANL lakásoktól származó házbért átveszi a minisztérium. Ezt teljes mértékben elfogadhatatlannak tartom, hiszen ilyen módon a romániai helyi önkormányzatok a minisztériumok kísérleti alanyaivá válnak és ki lesznek szolgáltatva a pártszékházakban hozott döntéseknek.

          Felvázolom önöknek a helyi önkormányzatok jelenlegi állapotát, hogy mennyire kifosztottak voltak és hogy milyen komor kilátásaik vannak a jövőben. A visszaszolgáltatásra vonatkozó törvények mind a gúnyűzés határát súrolják és arra hivatottak, hogy tönkre tegyék mindazt, ami eddig működött. Támogatom a magántulajdont, viszont a középkorbeli tulajdon visszaszolgáltatása nem egy ismert eljárásmód az Európai Unió területén. Minisztériumi állások nem kerültek visszaszolgáltatásra, viszont bíróságon keresztül visszaítélték a helységek vagyonának egy fontos részét.

          Rá voltunk kényszerítve, hogy eladjunk minden olyan javat, mely hasznot termelt a városnak. A helyi önkormányzatok gyanús szorgoskodásnak voltak kitéve a minisztériumok által. A kormányrendeletek révén az épületeken kívül gazdát cserélt számos hozzárendelt terület is, ily módon a város elvesztett több mint 400 hektárnyi területet. Számos alkalommal javasoltam a visszaszolgáltatási törvény „leállítását”, és kértem azon épületeknek a helyi önkormányzat tulajdonába való áthelyezését, melyekben iskolaintézmények működnek, vagy melyek műemléknek számítanak, egy kényelmes és normális közeg megteremtésének érdekében azon állampolgárok számára, akik ezeken a helyeken folytatják tevékenységüket.

A helyi önkormányzatnál szerzett több tíz évnyi tapasztalatom, de kimondottan a munkakapcsolatok terén szerzettek alapján kijelenthetem, hogy még mindig lehetne tenni valamit, és hogy a mondanivalóval rendelkező személyeknek be kell avatkozniuk. Azt vallom, hogy a reális és egyesek számára fájdalmas decentralizáció Romániát visszahelyezné a helyes irányba.

 

Dr. Dorin Florea

Marosvásárhely Megyei Jogú Város polgármestere

 

 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Vissza
buton MOL hu
buton masuri covid19 hu
buton QA COVID19 hu

Újdonságok

buton ghiseu online impozite taxe hu
buton birou unic hu
buton parcare hu
buton taxe impozite3 hu
buton prog sitpf hu
buton prog acte identitate online hu
buton prog casatorii online2 hu
buton prog transc online2 hu
buton studiu parcari2 hu
buton mobilepay hu
buton plateste taxe online hu
buton cinema arta hu
buton harta targu mures hu
buton program transport local hu

Betöltendő állások

buton posturi vacante hu

Projektek. Stratégiák

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - HU3
buton plan mobilitate urbana hu
buton sidu hu
buton calea verde hu
buton paed hu
buton gal hu
buton orasul eco hu
buton plan urbanistic general hu
buton atelier urban peisagistica hu
banner_proiecte1
Digital Mures
buton cetatea medievala hu

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

Társadalmi hálózatok

FacebookTwitterYoutube

Látogatók

Ma:21
Tegnap:842
A héten:21
A hónapban:9751
Összesen3571487