Proiecte Europene

buton proiecte europene

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Calendarul evenimentelor

<<  Martie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Bilete online

buton teatrul national

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia


 

         

Comunicat de presă, 14 octombrie 2015

 

        România pierde teren pe zi ce trece, în ceea ce privește încrederea și oportunitatea de a prospera și a crește calitatea vieții, prin blocajele descentralizării.

          Vă chem să constatați toate eșecurile privatizărilor, a politicilor publice, toate eșuează atâta timp cât nu există o strategie a structurilor ministeriale unde sunt promovări numai pe criteriul intereselor.

          Lipsa de înțelegere a oamenilor politici - a ceea ce înseamnă, defapt interes național - faptul că lucrurile se fac doar ”în goana după voturi” sunt acțiuni departe de politicile descentralizării.

          Cum să accepte oamenii politici din România să renunțe la peste 1500 de localități - consumatoare de bani, deși există o acută lipsă de finanțare a sistemului de sănătate, a sistemului de învățământ sau a mediului de afaceri din România?! Din păcate, harta stufoasă a localităților din România, doar din dorința de a avea primari și consilieri locali - duce inevitabil la existența unor zone defavorizate, supuse chiar involuției.

          Un alt motiv al blocajului descentralizării este reprezentat de modul superficial de a conduce piramidal - prin dorința unor miniștri - de a-și creiona importanța funcțiilor.

          Unitățile administrative din România - în speță orașele și municipiile au accesat numeroase fonduri europene - în contradicție cu ministerele care sunt codașe și poartă responsabilitatea acestui eșec. Nu pot să nu amintesc că în mare proporție activele de pe raza orașelor, ce aparțin ministerelor de resort, sunt în paragină și chiar ignoranță. Stau mărturie activele care au trecut la autoritățile locale și cu mari eforturi financiare din partea primăriilor au fost puse la punct, în folosul cetățeanului.

          Un alt impediment al descentralizării este dat de uriașa rezistență din România la schimbare, determinată de neîncredere, de lipsa perspectivei și de nesiguranța zilei de mâine.

          Îngrijorarea e tot mai mare - deciziile luate prin hotărâri guvernamentale sau hotărâri ministeriale vin să afecteze finanțele autorităților locale, drept exemplu, în luna iulie a acestui an s-a votat o nouă lege ce vine să văduvească bugetele administrațiilor locale. Astfel, doresc să îmi exprim dezacordul față de Legea nr. 221/2015 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea şi completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, lege în vigoare de la 31.07.2015. Printre modificări, s-a aprobat ca banii proveniți din chiriile obținute pentru locuințele ANL să fie preluați de minister. Acest lucru îl consider inacceptabil, astfel administrațiile locale din România fiind transformate în cobaii ministerelor și al deciziilor luate în sediile de partid.

          Vă înșir cum arată acum autoritățile locale, cât de spoliate au fost și ce perspectivă sumbră le așteaptă. Toate legile retrocedării au fost făcute parcă în bătaie de joc, menite a distruge tot ce funcționa. Susțin proprietatea privată, însă a retroceda proprietăți din perioade medievale, nu este o practică întâlnită în Uniunea Europeană. Nu s-au retrocedat scaune sau fotolii ministeriale, în schimb s-au retrocedat prin instanțe active importante din localități.

          AM FOST OBLIGAȚI să vindem orice bun care putea produce un venit local. Autoritățile locale au fost supuse unor ”hărnicii” dubioase, impuse de ministere (vezi retrocedări de cabinete medicale, pe suprafețe de sute de metri pătrați). Pe lângă clădiri, prin decizii guvernamentale au fost înstrăinate și terenurile aferente, așa se face că municipiul a pierdut peste 400ha de teren. În numeroase rânduri am propus stoparea legii retrocedării, am cerut preluarea de autoritățile locale a clădirilor unde funcționează instituții de învățământ sau care au indicativul de clădire monument, tocmai din dorința de a crea un confort și un cadru normal pentru cetățenii care își desfășoară activitatea în acele imobile.

          Experiența uriașă pe care am dobândit-o în zeci de ani în administrație, dar mai ales experiența pe care o am în lucrul cu oamenii, mă determină să spun că încă se poate face ceva, iar oamenii care au ceva de spus trebuie să se implice. Cred că descentralizarea reală și dureroasă (pentru oponenți) ar putea fi o reașezare a României pe o direcție corectă.

 

Dr. Dorin Florea

Primarul municipiului Tîrgu Mureș

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi
buton MOL
buton masuri covid19
buton QA COVID19

Noutăți

buton ghiseu online impozite taxe
buton birou unic
buton parcare
buton taxe impozite3
buton prog sitpf
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
buton mobilepay
buton plateste taxe online
buton cinema arta
buton harta targu mures
buton program transport local

Posturi vacante

buton posturi vacante

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - RO3
buton plan mobilitate urbana
buton sidu
buton calea verde
buton paed
buton gal
buton orasul eco
buton plan urbanistic general
buton atelier urban peisagistica
buton proiectele orasului
buton digital mures
buton cetatea medievala

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:621
Ieri:752
Săptămânal:8990
Lunar:9509
Toate3571245