Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Uniós projektek

buton proiecte europene

Zagytározó

banner iazbatal fazare

Eseménynaptár

<<  Október 2021  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Online jegyek

buton teatrul national hu

Mentsük meg a gyerekeket!

salvati-copiii-logo

Országos Turisztikai Hatóság

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia_hu


 

Marosvásárhely integrált városfejlesztési stratégiájáról szerveztek közvitát a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalban, moderátor Dana Ijac, a hivatal keretében működő Nemzetközi Finanszírozású Projektek Osztályának vezetője volt.

A találkozó célja a város egyes projektjeinek ismertetése és elemzése, amelyeket 3 tagozatra csoportosítottak: mobilitási, környezeti és gazdasági növekedési, s amelyek részei a 2016–2023-as Integrált Városrendezési Stratégiának. Egyeseket közülük vissza nem térítendő európai alapokból szándékoznak finanszírozni. A projekteket Marosvásárhely Általános Városrendezési Tervében, valamint Marosvásárhely Mobilitási Tervében javasolt fejlesztési irányzatokra alapozták. A beszélgetések a projekteknek a város életében kifejtett szerepére és fontosságára irányultak.

Adriana Raus építész az Integrált Városfejlesztési Terv és az Általános Városrendezési Terv közötti kapcsolatot ismertette, hangsúlyozva a kiválósági területeket és városunk fejlesztési pólusait. Miheţ Florina Daniela, Marosvásárhely Megyei Jogú Város főépítésze elmondta, hogy az Általános Városrendezési Terv véglegesítési szakaszban van, s az utolsó véleményezések megszerzése után jövő tavasszal jóváhagyják azt.

Ugyanakkor, a beszélgetés során ismertették a város mobilitási tervét, amely tartós városi közlekedési rendszer kidolgozását célozza. Roxana Bocşa bemutatója rávilágított az integrált megközelítésre, a mérhető célkitűzésekre, de a költségek átgondolásának szükségességére, valamint a közlekedés fejlesztésére, amelyek Marosvásárhely útjainak biztonságosabbá tételét eredményezik.

A fejlesztési stratégiába, valamint a mobilitási tervbe foglalt nagy infrastruktúra projektjavaslatait Şerban Constantin, a Nemzetközi Finanszírozású Projektek Osztályának felügyelője ismertette. A projekteket két vonalon mutatták be: a Marosvásárhelyi Tanács által jóváhagyottak, megvalósíthatósági tanulmánnyal és kivitelezett műszaki tervekkel, illetve projektötletek szintjén levők. A stratégiába és a mobilitási tervbe ezután bekerülő projektek fő célkitűzése: „Marosvásárhely kiemelése az elszigeteltségből" egyes közlekedési körgyűrűk bezárásával, amelyek kapcsolatot teremtenek a Transilvania Autópályával. Ezáltal, a város déli részén, a Segesvári elkerülő út meghosszabbítása – a 3 szakaszon biztosítja az Erdélyi Autópályával az összeköttetést, míg a CNADNR által megvalósított elkerülő út a város északkeleti részén biztosítja a kapcsolatot Nagyernye–Koronka helységekkel, de ugyanakkor az E60-as úttal is a kapcsolatot a Segesvár–Brassó–Bukarest vonalon. Északi részen két új híd megépítését tervezik a Maros folyón keresztül: Kárpátok sétány és Azomaros környéke, illetve a város és az Egyesülés negyed közötti híd felújítását. Ugyanebben az övezetben tervezik a Sziget és a Szabadság utcák meghosszabbítását, valamint az új Azomaros híd, a Dózsa György utca és az Erdélyi Autópálya közötti kapcsolatot. Ezen projektek révén a város északi részén a körgyűrűt is lezárják. 

A projektek célja a város központi részében, valamint a város központi részében levő utcákon a forgalom tehermentesítése, a nehézjárműforgalom kivezetése a városból, amely révén új parkolóhelyeket és kerékpárutakat hozhatnak létre.

Dana Ijac bemutatója elején ismertette Románia európai alapjait, valamint az európai finanszírozási programokat. A 2016-2023-as időszakra szóló Integrált Városfejlesztési Stratégia fontos a 2014–2020-as Regionális Operációs Program megpályázására – 4-es tengely: A tartós városfejlesztés támogatása, Marosvásárhely tartós fejlesztéséhez szükséges európai alapok lehívása érdekében. Az említett tengely a megyeszékhelyekre vonatkozik, s Marosvásárhely, mint fejlesztési pólus közvetlenül lehívhatja a pénzeket az infrastruktúra felújítására. A közvitának alávetett stratégia, elfogadása után, az egyéni városfejlesztési projektek kiválasztásában jelenti majd a keretet. A beszélgetések a gazdasági fejlesztésre, a városfejlesztésre, a városi mobilitásra és előnyökre, a szabadidő-övezetekre, a környezetvédelemre vonatkoztak. A társadalmi, oktatási és kulturális infrastruktúrára vonatkozó témákat a november 29-én sorra kerülő közvitának veszik górcső alá. Szó esett a közszállításról, az úthálózat, a parkolók, kerékpárutak korszerűsítéséről, a hulladékgazdálkodásról, víz- és csatornarendszerről, az épületek hőfelújításáról.

A közvita végén azzal a kéréssel fordultak a közintézményekhez, kereskedelmi társaságokhoz, közműhálózatok tulajdonosaihoz, nemkormányzati szervezetekhez, valamint minden érdekelt személyhez, hogy ezután is vegyenek részt a bemutatott stratégiai dokumentumok kidolgozásában, valamint hozzák el tervjavaslataikat.

Belföldi és nemzetközi kapcsolatok osztálya

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Vissza
buton MOL hu
buton masuri covid19 hu

Újdonságok

buton ghiseu online impozite taxe hu
buton birou unic hu
buton parcare hu
buton taxe impozite3 hu
buton prog sitpf hu
buton prog acte identitate online hu
buton prog casatorii online2 hu
buton prog transc online2 hu
buton studiu parcari2 hu
buton mobilepay hu
buton plateste taxe online hu
buton cinema arta hu
buton recomandari sezon estival hu
buton harta targu mures hu
buton program transport local hu

Betöltendő állások

buton posturi vacante hu

Projektek. Stratégiák

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - HU3
Concurs AMSP3
buton plan mobilitate urbana hu
buton sidu hu
buton calea verde hu
buton paed hu
buton gal hu
buton orasul eco hu
buton puzcp hu
buton plan urbanistic general hu
buton atelier urban peisagistica hu
banner_proiecte1
Digital Mures
buton cetatea medievala hu

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Társadalmi hálózatok

FacebookTwitterYoutube

Látogatók

Ma:76
Tegnap:826
A héten:76
A hónapban:33700
Összesen3795729