Uniós projektek

buton proiecte europene

Zagytározó

banner iazbatal fazare

Eseménynaptár

<<  Június 2021  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Online jegyek

buton teatrul national hu

Mentsük meg a gyerekeket!

salvati-copiii-logo

Országos Turisztikai Hatóság

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia_hu


 

Csütörtöktől kezdődően a marosvásárhelyiek hotspot – ingyenes internet- hozzáféréssel fognak rendelkezni, amelyet a megyei könyvtárban szerelnek fel, a Kommunikációügyi és Információs Minisztérium programján keresztül.

A Marosvásárhelyi megyei könyvtárat, további 20 maros megyei könyvtár mellett kiválasztották a Biblionet Románia program szereplőjévé. A program kezdeményezője a Bill&Melinda Gates Alapítvány.

A csütörtöki eseményen jelen lesz Valerian Vreme kommunikációsügyi és információs miniszter. A helyi hatóságokat, Marosvásárhely polgármestere dr. Dorin Florea, a megyei Tanács elnöke Lokodi Edit Emőke, valamint Maros megye prefektusa Marius Pascan képviseli.

A Bill&Melinda Gates Alapítvány, a megnyitóra elküldte a legrangosabb képviselőit – Sílvia Mathews Burwell asszonyt – a Globális Fejlesztési Program elnökét, valamint Deborah Jacobs-ot, a „Globális Könyvtárak”  Kezdeményezés igazgatóját.

Mit jelent a „Biblionet” országos program?

Az országos „Biblionet” program célja az állampolgárok internet-hozzáférésének megkönnyítése és egy tartós korszerű közkönyvtár- rendszer kiépítése Romániában. A program teljes értéke eléri a 26,9 millió dollárt, melynek támogatója a A Bill&Melinda Gates Alapítvány. A „Biblionet” program futamideje 5 év, mely az International Research &Exhanges  Board (IREX) Alapítvány révén valósul meg.

A program előzményét az a tény képezte, hogy a lakosság 35%-nak nincs internet-hozzáférése, melynek jelentős része vidéki környezetben él.

A „Biblionet” partneri viszonyban áll az alábbi intzéményekel: IREX, Művelődési és Nemzetvagyoni Minisztérium, Kommunikációsügyi és Információs Minisztérium, EOS (Educating for an Open Society) Alapítvány, A Romániai Könyvtárak és Közkönyvtárak Országos Egyeseülete (ANBPR), Intiutext és a romániai közkönyvtárak.

A 2009-ben zajlott „Biblionet” országos szelekciós program első köre során 12 megyei könyvtárat és 235 helyi közkönyvtárat vezettek be a programba. Nem kevesebb mint 25 megyei könyvtárat illetve más 686 helyi könyvtárat választottak ki a program 2010-ben lebonyolított második körének keretén belül.

2010 végéig, a program megközelítően 800 helyi könyvtárat szerelt fel 3700 számítógéppel. Egy ilyen könyvtár standard felszerelése, magába foglal egy fehér-fekete multifunkcionális nyomtatot, egy szkennert, egy videoprojektort, védő képernyőt, Web fülhallgatót mikrofonnal valamint egy wireless routert. A „Biblionet” programba foglalt mindenik könyvtár hotspottá válik, lehetővé téve az internet-hozzáférést mindazok számára, akik ezt igénybe szeretnék venni.

A program második köre 2011. május végén fog majd véget érni, amikor is további 120 könyvtár felszerelése lesz biztosítva.  Végső soron a „Biblionet” program nem kevesebb mint 920 könyvtárat lát majd el számítógépekkel és a megfelelő felszereléssel. Mi több, ebben a periódusban 1200 könyvtáros vesz részt egy továbbképző tanfolyamon.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal meghatározatlan időre átveszi és biztosítja a Maros Megyei Könyvtárnak a kábelnélküli ingyenes internet-hozzáférés havi bérletének kifizetését meghatározatlan időre. A 900.000 kötettel rendelkező Maros Megyei Könyvtár, a romániai közkönyvtárak között az első helyet foglalja el.  A wi-fi „hot-spot” általi ingyenes internet-hozzáférési szolgálat kiterjesztése során, a Megyei Könyvtár látogatottsága megnövekedik, és megkönnyíti az információhoz való hozzáférést. Ez a kezdeményezés a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által elindított és gyakorlatba ültetett „Digital Mures” Stratégia programjának része, amelynek célja egy korszerű elektronikai infrastruktúra biztosítása Marosvásárhely lakósainak.

Miért kacsolódott be a Bill&Melinda Gates Alapítvány?

„Minden élet egyenlő értékű” – a Bill&Melinda Gates Alapítvány hitvallása szerint. Az Alapítványt 1994-ben hozták életre, a két alapító meggyőződése, hogy minden egyének joga van egy egészséges és beteljesült élethez.

A Bill&Melinda Gates Alapítvány a világ legnagyobb korporációs alapítványa.  Az alapítvány 2010 végén 891 személyt foglalkoztatott, pénzalapja 36, 74 milliárd dollár volt, és 24,45 milliárd dollár értékben nyújtott vissza nem térítendő támogatást.

A technológiához és internethez való egyenlőtlen hozzáférés nemzetközi szinten, hozzájárult egy nagyszabású digitális eltérés kialakulásához. Ez volt az ok, amiért, 1997-ben Bill és Melinda Gates egy megoldássort fejlesztett ki, az eltérés csökkentése és az egyenlő esélyek támogatása érdekében, a könyvtárakba való befektetést látták a legjobb megoldásnak. Így jelent meg a „Globális Könyvtárak” Kezdeményezés, elsőként az Egyesült Államokba, majd később világszinten. A Bill&Melinda Gates Alapítvány a „Globális Könyvtárak” Kezdeményezésbe a mai napig több mint 200 milliárd dollárt fektetett be.

 A csütörtökön, Marosvásárhelyen sorra kerülő eseményen a Bill&Melinda Gates  Alapítvány egyik legkiemelkedőbb küldöttjével lesz jelen, Sylvia Mathews Burwell, az Alapítvány Globális Fejlesztési Programjának elnökével, aki felügyeli majd a világ legszegényebb embereinek támogatására tett erőfeszítéseket. Ugyanakkor összehangolja a Globális Fejlesztési Program – Mezőgazdasági fejlesztés, Pénzügyi szolgáltatások hátrányos helyzetűeknek és Speciális kezdeményezések – nagyobb támogatási területeit.  Sylvia Mathews Burwell felügyeli a politikával és advocay-jal kapcsolatos tevékenységeket a program részére
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Vissza
buton MOL hu
buton masuri covid19 hu

Események

Zilele2021

Újdonságok

buton ghiseu online impozite taxe hu
buton birou unic hu
buton parcare hu
buton taxe impozite3 hu
buton prog sitpf hu
buton prog acte identitate online hu
buton prog casatorii online2 hu
buton prog transc online2 hu
buton studiu parcari2 hu
buton mobilepay hu
buton plateste taxe online hu
buton cinema arta hu
buton harta targu mures hu
buton program transport local hu

Betöltendő állások

buton posturi vacante hu

Projektek. Stratégiák

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - HU3
buton plan mobilitate urbana hu
buton sidu hu
buton calea verde hu
buton paed hu
buton gal hu
buton orasul eco hu
buton plan urbanistic general hu
buton atelier urban peisagistica hu
banner_proiecte1
Digital Mures
buton cetatea medievala hu

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

Társadalmi hálózatok

FacebookTwitterYoutube

Látogatók

Ma:53
Tegnap:1620
A héten:6078
A hónapban:33162
Összesen3636122