UCS Târgu Mureș

buton UCS

Eseménynaptár

<<  Szeptember 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Európai digitális város

banner orasdigital

Operációs program

proiecttgms

Online jegyek

teatru

Mentsük meg a gyerekeket!

salvati-copiii-logo

Országos Turisztikai Hatóság

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia_hu

Mărime text:

 

poze0126-1

 Aláírt támogatási szerződések (I)

 Marosvásárhely megyei jogú város számos tevékenységet folytatott, amelyek célja a nem visszatérítendő európai pénzalapok lehívása, a város korszerűsítésére és fejlesztésére irányuló beruházási projektek finanszírozása érdekében. A nem visszatérítendő pénzalapok lehívása Marosvásárhely megyei jogú városnak, mint városfejlesztési pólusnak a korszerűsítésére és fejlesztésére irányuló beruházási projektek finanszírozása érdekében prioritást képez a helyi közigazgatás számára. A város fenntartható fejlődésének központi elemét a városfejlesztési projektek finanszírozása képezi, integrált városfejlesztési stratégia alapján, amely a városok gazdasági, környezeti, éghajlati, demográfiai és szociális kihívásaival foglalkozik. E tekintetben a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szakemberei több cselekvési irányra összpontosítottak:

I. A kötelező stratégiai dokumentumok jóváhagyása a Regionális Operatív Program Menedzsment-hatósága (AMPOR) által, az európai strukturális pénzalapok lehívása és a 2014-2020-as időszakra vonatkozó beruházások érdekében;

II. A dokumentumok előkészítése és a projektek benyújtása támogatásigénylésre az Európai Unióhoz;

III. A benyújtott támogatásigénylésekhez tartozó támogatási szerződések aláírása. Megvalósítás alatt levő projektek;

IV. A 2007-2013-as időszakban elkezdett és befejezett beruházások fenntarthatósága.

A 2014–2020-as időszakhoz kapcsolódó európai strukturális és befektetési alapok lehívásának feltétele a település szintjén kidolgozott stratégiai dokumentumoknak az európai stratégiai dokumentumokhoz való igazítása:

- Keretegyezmény, az Európai Unió és Románia között létrejött dokumentum;

Operatív programok és Kormányzati programok, az Európai Bizottság által jóváhagyott dokumentumok.

poze0126-2

 Ebben az összefüggésben a városok fenntartható urbanisztikai fejlesztésére vonatkozó stratégiai tervezési dokumentumoknak meg kell felelniük a romániai fenntartható városfejlesztési politikáknak, de összhangban kell lenniük az európai stratégiai dokumentumokkal is.

Eszerint az önkormányzat nem kevesebb, mint 18 nem visszatérítendő támogatási projektet nyújtott be, összesen megközelítőleg 61 millió euró értékben, amelyek közül 7 projekt esetében aláírták a támogatási szerződést (összesen mintegy 13 millió euró értékben) és 11 projekt a kiértékelési szakaszban van (a szerződéskötés előtti szakasz) összesen megközelítőleg 48 millió euró értékben.

I. A kötelező stratégiai dokumentumok jóváhagyása a Regionális Operatív Program Menedzsment-hatósága (AMPOR) által, az európai strukturális pénzalapok lehívása és a 2014-2020-as időszakra vonatkozó beruházások érdekében. A nem visszatérítendő pénzalapok lehívásához szükséges volt bizonyos kötelező stratégiai dokumentumok bizonyos kizárásos jóváhagyási szakaszának megtétele. A helyi szintű integrált városfejlesztési stratégia megléte az alapfeltétele a támogatás megadásának a 4-es főtengelyen keresztül A fenntartható városfejlesztés támogatása a POR 2014-2020-ban. Az Európai Uniónak a 2014-2020-ra vonatkozó új pénzügyi tervei eltérő megközelítést ír elő, a stratégiai tervezés szempontjából és a műszaki és pénzügyi dokumentumok összeállítása és kiértékelése tekintetében, amelyek a beruházásokra vonatkozó támogatási szerződések alapját képezték. Ez három szakaszban valósult meg:

· A stratégiai dokumentumok elfogadásának és jóváhagyásának előzetes szakasza;
Ebben a szakaszban, 2017 folyamán az AMPOR a következő stratégiai dokumentumokat hagyta jóvá: Integrált Városfejlesztési Stratégia (SIDU) és Fenntartható Városi Mobilitási Terv (PMUD).

· A 2014-2020-as időszakra vonatkozó ESI Alapokból (DJFESI) való finanszírozás Igazoló dokumentuma elemzésének fázisa;
Ez a dokumentum a POR 4-es főtengelyén támogatásra benyújtott beruházási projektekről nyújt központosított összesítést. A 2014-2020-as időszakra vonatkozó ESI Alapokból (DJFESI) való finanszírozás Igazoló dokumentuma a Finanszírozási útmutató valamennyi eljárási lépésén túljutott, az európai pénzalapok lehívási folyamatában érintett mindkét entitástól megszerezte a jóváhagyásokat, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR Centru) és a Regionális Operatív Program Menedzsment-hatósága (AMPOR). A dokumentumot a Városhatóság állítja össze és alapját a POR-ból támogatásra javasolt projektek adatlapjának kiértékelési módszertana képezi. A projektek adatlapját a Projektek jegyzékéből válogatták ki, a SIDU és a PMUD mellékletéből.

poze0126-3

 A POR 2014-2020 4-es főtengelyén támogatásra javasolt projektek adatlapjának stratégiai kiválasztási feladatát átruházó megállapodásnakmegfelelően létrejött a Városhatóság (Autoritatea Urbană), II-es szintű Közvetítő hatóság szerepkörrel az európai pénzalapok lehívásában és kiírták a pályázatot a POR 2014-2020 4-es főtengelyén benyújtandó projektek adatlapjának benyújtására.  Marosvásárhely önkormányzata 23 projekt-adatlapot nyújtott be a Városhatósághoz, amelyek közül 11 projekt élvez prioritást.  

Marosvásárhely megyei jogú város rendelkezésre megközelítőleg 32 millió euró áll, a 2014-2020-as időszakra vonatkozó Regionális Operatív Program (POR)4-es főtengelyén.

· A támogatási kérelmek benyújtásának és kiértékelésének szakasza a kiírt projektpályázatok keretében. 2018-ban a POR keretében a MySMIS elektronikus applikáció segítségével 11 projekt került benyújtásra összesen mintegy 48 millió euró értékben, amelyből:
· a 3-as főtengelyen 3 projekt összesen 5 millió euró értékben;
· a 4-es főtengelyen 7 projekt összesen 40 millió euró értékben;
· a 10-es főtengelyen 1 projekt összesen 2 millió euró értékben.

Egy másik kötelező stratégiai dokumentum, amely 7 millió euró nem visszatérítendő pénzalap lehívását biztosítja szociális jellegű projekteknek, a Helyi Fejlesztési Stratégia.

A Közösség felelőssége alá helyezett Helyi fejlesztési mechanizmus keretében Marosvásárhely önkormányzata kidolgozta és elfogadtatta a Helyi Fejlesztési Stratégiát, mint az integrált fejlődés népszerűsítésére és a közösségeknek a helyi fejlesztésbe való bevonására vonatkozó stratégiai eszközt. A stratégiák kiválasztásának folyamatába, országos szinten a Kiválasztási bizottság 43 várost válogatott be, közöttük Marosvásárhely.

poze0126-4

Marosvásárhelyen létrejött a jogi személyiséggel rendelkező Helyi kezdeményezési csoport Egyesület (GAL). Az egyesület alapító tagja Marosvásárhely megyei jogú város. Az egyesület célkitűzése Marosvásárhely fenntartható fejlődésének népszerűsítése a marginalizált városi területeken történő beavatkozások révén, amelyekkel hatékonyan leküzdhető a szegénység és a társadalmi kirekesztés, előtérbe helyezi a helyi fejlődés lehetőségeit és a város gazdasági és társadalmi fejlődéséhez vezet.

A Marosvásárhely számára nyújtott pénzügyi támogatás a 2014-2020-as Regionális Operatív Programon (POR) és a 2014-2020-as Humántőke Operatív Programon (POCU) keresztül megközelítőleg 7 millió euró.

Eszerint Marosvásárhely megyei jogú város előkészíti a leendő POR- vagy POCU-projekteket, amelyek a marginalizált városi területek problémáinak kezelésére azonosított fejlesztési szükségleteket elégítik ki.

A 2014-2020-as Humántőke Operatív Program keretében Marosvásárhely megyei jogú város 1.744.625,95 lej értékű nem visszatérítendő támogatást nyert a „Marosvásárhelyi Helyi kezdeményezési csoport egyesület működési támogatása" elnevezésű projektre.  

A bel- és külkapcsolati osztály

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Vissza
buton MOL
buton BEC
lucrari stradale
buton bike track2

buton QA COVID19

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Újdonságok

buton parcare
buton taxe impozite3 hu
buton prog sitpf hu
buton prog acte identitate online hu
buton prog casatorii online2 hu
buton prog transc online2 hu
buton studiu parcari2 hu
mobilepay.fw
taxe_online1
arta3d
banner_harta
ban siletina

 

locuri de munca hu

Projektek. Stratégiák

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - HU3
plan mobilitate
banner sidu.fw
banner calea verde
banner paed1.fw
grupul de actiune
banner_proiecte1
Digital Mures
Oras ECO
banner_pug
banner_arh
banner iaz.fw

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

Társadalmi hálózatok

FacebookTwitterYoutube

Látogatók

Astazi:2509
Ieri:756
Saptamanal:10764
Lunar:30595
Mind3248895