UCS Târgu Mureș

buton UCS

Calendarul evenimentelor

<<  Septembrie 2020  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Oraș Digital European

banner orasdigital

Program operațional

proiecttgms

Bilete on-line

teatru

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia

Mărime text:

 

poze0126-1

Contracte de finanţare – semnate (I)

Municipiul Târgu Mureş a întreprins un ansamblu de activităţi având ca scop atragerea fondurilor europene nerambursabile, în vederea finanţării proiectelor de investiţii destinate modernizării şi dezvoltării municipiului. Atragerea fondurilor nerambursabile în vederea finanţării proiectelor de investiţii privind modernizarea şi dezvoltarea municipiului Târgu Mureş ca pol de dezvoltare urbană, reprezintă o prioritate pentru administraţia publică locală. Elementul central al dezvoltării urbane durabile îl constituie finanțarea proiectelor de dezvoltare urbană în baza unor strategii integrate de dezvoltare urbană, care abordează provocările economice, de mediu, climatice, demografice și sociale din orașe. În acest sens, specialiştii din cadrul Primăriei municipiului Târgu Mureş s-a axat pe mai multe direcţii de acţiune:

I. Aprobarea documentelor strategice obligatorii de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR) în vederea accesării fondurilor europene structurale şi de investiţii aferente perioadei de programare 2014-2020;

II. Pregătirea documentelor şi depunerea proiectelor spre finanţare UE;

III.  Semnarea contractelor de finanțare aferente cererilor de finanțare depuse. Proiecte în implementare;

IV. Sustenabilitatea investiţiilor demarate și finalizate în perioada de programare 2007-2013.
Accesarea fondurilor europene structurale şi de investiţii aferente perioadei de programare 2014-2020 este condiţionată de corelarea documentelor strategice elaborate la nivelul localităţii cu documentele strategice europene:

- Acordul-cadru, document încheiat între Uniunea Europeană şi România;
- Programele operaţionale şi Programele guvernamentale, documente aprobate de Comisia Europeană.

poze0126-2

În acest context, documentele de planificare strategică privind dezvoltarea urbană durabilă a oraşelor trebuie să corespundă politicilor de dezvoltare urbană durabilă în România, dar să fie şi în concordanţă cu documentele strategice europene.

Astfel, nu mai puţin de 18 proiecte cu finanțare nerambursabilă au fost depuse de primărie, în valoare totală de aproximativ 61de milioane de euro, din care 7 proiecte cu contracte de finanțare semnate (în valoare totală de aproximativ 13 milioane de euro, respectiv 11 proiecte aflate în etapa de evaluare, (în etapa precontractuală) în valoare totală de aproximativ 48 de milioane de euro.

I. Aprobarea documentelor strategice obligatorii de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR) în vederea accesării fondurilor europene structurale şi de investiţii aferente perioadei de programare 2014-2020. Pentru a accesa fonduri nerambursabile a fost necesară parcurgerea unor etape eliminatorii de avizare a unor documente strategice obligatorii. Existența unei strategii integrate de dezvoltare urbană la nivel local constituie condiția de bază pentru acordarea finanţării prin intermediul axei prioritare 4 Sprijinirea dezvoltării urbane durabile a POR 2014-2020. Noua perspectivă financiară 2014-2020 a UE prevede o abordare diferită, în materie de programare strategică și din punct de vedere a întocmirii și evaluării documentelor cu caracter tehnic și financiar care au stat la baza contractelor de finanțare aferente investițiilor. Aceasta s-a realizat prin parcurgerea a trei etape:

• Etapa preliminară de aprobare și avizare a documentelor strategice;
În cadrul acestei etape, în anul 2017 au fost aprobate de către AMPOR următoarele documente strategice: Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).

• Etapa analizării Documentului Justificativ pentru finanțarea din Fonduri ESI 2014-2020 (DJFESI);
Acest document reprezintă o situație centralizată a proiectelor de investiții propuse spre finanțare prin POR Axa prioritară 4. Documentul justificativ pentru Finanțarea din Fonduri ESI 2014-2020 (DJFESI) a parcurs toate etapele procedurale din Ghidul de finanțare, obținând avizele din partea celor două entități implicate în procesul de absorbție a fondurilor europene Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) și Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR). Documentul este întocmit de Autoritatea Urbană și are la bază o metodologie de evaluare a fișelor de proiecte propuse a fi finanțate din POR. Fișele de proiecte au fost selectate din Lista de proiecte, anexe la SIDU și PMUD.

poze0126-3

În conformitate cu Acordul de delegare a atribuției de selectare strategică a fișelor de proiecte propuse spre finanțare în cadrul Axei prioritare 4, POR 2014 -2020a fost înființată Autoritatea Urbană, cu rol de Organism Intermediar de nivel II în absorbția fondurilor europene și a fost lansat apelul pentru depunerea Fișelor de proiecte aferente Axei 4 a POR 2014-2020.  Au fost depuse de Municipiul Târgu Mureș 23 de Fișe de proiect către Autoritatea Urbană, din care au fost prioritizate 11 proiecte.

Municipiul Târgu Mureş are o alocare de aproximativ 32 de milioane de Euro, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4.

• Etapa depunerii și evaluării cererilor de finanțare în cadrul apelurilor de proiecte lansate. În anul 2018, au fost depuse în cadrul POR prin intermediul aplicației electronice MySMIS un număr de 11 proiecte în valoare totală de aproximativ 48 milioane euro din care:
• pe Axa prioritară 3 s-au depus 3 proiecte în valoare totală de 5 milioane euro;
• pe Axa prioritară 4 s-au depus 7 proiecte  în valoare totală de 40 milioane euro;
• pe Axa prioritară 10 s-a depus 1 proiect  în valoare totală de 2 milioane euro.

Un alt document strategic obligatoriu care asigură accesarea a 7 milioane euro fonduri nerambursabile pentru proiecte cu caracter social o reprezintă Strategia de Dezvoltare Locală.

În cadrul mecanismului de Dezvoltare  Locală plasată sub Responsabilitatea  comunităţii, Municipiul Tîrgu Mureş are elaborată și aprobată Strategia de Dezvoltare Localăca instrument strategic  pentru promovarea dezvoltării integrate şi implicării comunităţilor în dezvoltarea locală. În procesul de selecție a strategiilor, la nivel național au fost selectate de către Comitetul de selecție 43 de orașe, printre care se numără și Municipiul Târgu Mureș.

poze0126-4

La nivelul municipiului Târgu Mureș s-a înființat Asociaţia Grupul de Acţiune Locală (GAL), asociație cu personalitate juridică. Membru fondator al asociației este Municipiul Târgu Mureș. Scopul asociaţiei este promovarea dezvoltării durabile a teritoriului municipiului Târgu Mureş prin intervenţii în zonele urbane marginalizate care să permită combaterea eficientă a sărăciei şi a excluziunii sociale, să pună în valoare potenţialul de dezvoltare locală şi să ducă la dezvoltarea economică şi socială a oraşului.

Alocarea financiară pentru Târgu Mureş privind finanţarea prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 şi prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020 este de aproximativ 7 milioane euro.

Astfel, municipiul Târgu Mureş pregăteşte viitoarele proiecte POR sau POCU, care vor răspunde nevoilor de dezvoltare identificate pentru soluţionarea problemelor zonelor urbane marginalizate.

În cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Municipiul Târgu Mureș a obținut finanțare nerambursabilă în valoare de 1.744.625,95 lei privind proiectul "Sprijin pentru funcționarea Asociației Grup de Acțiune Locală Târgu Mureș".

Serviciul relaţii interne şi internaţionale

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi

buton MOL

buton BEC
lucrari stradale
buton bike track2

buton QA COVID19

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Noutăți

buton parcare
buton taxe impozite3
buton prog sitpf
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
mobilepay.fw
taxe_online1
arta3d
banner_harta
ban siletina
locuri de munca

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - RO3
plan mobilitate
banner sidu.fw
banner calea verde
banner paed1.fw
grupul de actiune
banner_proiecte1
Digital Mures
Oras ECO
banner_pug
banner_arh
banner iaz.fw

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:624
Ieri:2575
Săptămânal:624
Lunar:31285
Toate3249585