CONCURS PENTRU OCUPAREA UNOR POSTURI
- Posturi disponibile
- Arhiva
ACTE NECESARE PENTRU OCUPARE POSTURI
ATELIERUL URBAN DE PEISAGISTICĂ „CURTEA ORAŞULUI”
Sesiunea de primăvară 2012 – amenajarea terenurilor aferente unor unităţi de învăţământ
În urma unei serii de întâlniri organizate de către Primăria Tîrgu Mureş prin Direcţia Arhitect Şef în colaborare cu Administraţia Domeniului Public, Administraţia Serelor, Parcurilor şi Zonelor Verzi şi Serviciul Investiţii, Reparaţii Şcoli, Biserici şi Spitale, specialiştii voluntari participanţi la sesiunea de primăvară a Atelierului Urban de Peisagistică „Curtea Oraşului” au elaborat 4 proiecte de amenajare a terenurilor aferente a patru unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian”, Gimnaziul „Al. Ioan Cuza”, Gimnaziul „George Coşbuc” şi Gimnaziul „Romulus Guga”.
Propunerile de amenajare s-au adaptat nevoilor specifice fiecărei şcoli, nevoi care au fost identificate în urma discuţiilor cu directorii unităţilor de învăţământ şi cu elevii. Soluţiile pentru amenajarea terenurilor de sport şi de joacă sunt în acord cu legislaţia privind protecţia utilizatorului. Intervenţiile recomandate acordă posibilitatea implicării elevilor în realizarea unora dintre amenajări şi întreţinerea lor. În acest fel se contribuie la responsabilizarea şi dezvoltarea creativităţii copiilor prin activităţi cum ar fi alegerea plantelor, plantarea acestora în vase pregătite special în acest sens şi îngrijirea lor în decursul unui ciclu de învăţământ sau vopsirea în diverse culori a unor suprafeţe anoste. Alte idei urmărite de proiectanţi au fost de a asigura mai multă verdeaţă şi umbră pentru terenurile de sport şi zonele frecvent utilizate de elevi, precum şi mai multe spaţii de şezut, de a reda mai multă intimitate zonelor utilizate de elevi în funcţie de categoria de vârstă sau de activitatea prevăzută în spaţiul respectiv.
Ultima întâlnire care a avut loc în cadrul acestei serii de întâlniri, organizată în data de 25 aprilie 2012 la sediul Primăriei, s-a desfăşurat în prezenţa directorilor şi reprezentanţilor unităţilor de învăţământ, în intenţia de a asigura implicarea şi suportul acestora.
Proiectele vor putea fi vizualizate pe site-ul Primăriei www.tirgumures.ro, implementarea acestora urmând să se facă în decursul acestui an.
Proiect Gimn Al. Ioan Cuza
Proiect Scoala Romulus Guga
Proiect Colegiul Papiu Ilarian
Începând cu 24 Martie 2011, în cadrul primăriei se organizează prin Direcţia Arhitect Şef, împreună cu Administraţia Domeniului Public şi Administraţia Serelor, Parcurilor şi Zonelor Verzi – servicii ale Municipiului Tîrgu Mureş, un Atelier Urban de Peisagistică pe care iniţiatorii l-au numit „Curtea Oraşului”. Acest atelier se doreşte a fi un catalizator al energiei şi talentului unor specialişti tineri sau a celor mai experimentaţi, în cadrul căruia diverse zone ale spaţiului public tîrgumureşean să fie replanificate pentru a fi redate locuitorilor ca spaţii eficiente şi atrăgătoare.
La primul demers s-au ales trei areale cu locuinţe colective: în zona străzii Petru Dobra, o altă zonă cuprinsă între str. Rămurele şi Cutezanţei, şi o alta în lungul Bdului 1 Decembrie 1918. La regândirea spaţiilor publice s-a ţinut cont de doleanţele asociaţiilor de proprietari, având totodată ca scop eficientizarea circulaţiilor pentru maşini şi pentru pietoni, a spaţiilor de parcări aferente zonelor de locuinţe, organizarea arealelor verzi, a unor spaţii de joacă, precum şi unor mici zone de odihnă. Demn de menţionat este faptul că, în urma acestui proces, au rezultat un număr mai mare de parcări şi suprafeţe mai mari de spaţii verzi decât în varianta existentă, acest lucru fiind posibil datorită regândirii minuţioase a unor spaţii ineficient organizate înainte.
Oraşele europene care pun un accent deosebit pe integrarea spaţiului natural în citadin utilizează,acolo unde este posibil, materiale prietenoase faţă de natură pentru a facilita absorbţia apei pluviale direct în pământ sau a căldurii excesive pe timpul verii. În acelaşi scop ne-am propus să folosim materiale cu permeabilitate crescută a suprafeţelor ocupate cu parcări, cum ar fi dale înierbate sau alte materiale cu rezultate asemănătoare. Acolo unde terenul a permis, specialiştii au profitat de denivelările acestuia pentru a oferi copiilor obiecte de joacă animatoare specifice pentru zonele accidentate. Ca materiale dendro- floricole se vor folosi specii crescute în serele primăriei, iar mobilierul urban disponibil este cel de pe piaţă, având un raport bun preţ – calitate.
1. Prezentare proiect
Inapoi