Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Proiecte Europene

buton proiecte europene

Proiecte PNRR

buton pnrr

POIM 2014 - 2020

buton poim

EU4Business

eu4business

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Protecția consumatorilor

InfoCons

Serviciul de urgență 112

112 logo

Ziua informării preventive

ziua inform preventive

fiipregatit.ro

fiipregatit.ro

Calendarul evenimentelor

<<  Mai 2024  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Bilete online

buton teatrul national

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia
 
Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă al Municipiului Tîrgu Mureş pentru perioada 2013-2020

1. Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă – PAED – al Municipiului Tîrgu Mureş pentru perioada 2013-2020

Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă a Municipiului Tîrgu Mureș – PAED 2013-2020, realizat cu sprijinul Agenției Locale a Energiei Alba și aprobat prin HCL nr.156 din 20. 12.2012, este un document cheie care defininește politicile energetice ale administrației publice locale pentru perioada 2013-2020, cu scopul reducerii emisiilor de CO2 pe întreg teritoriul municipiului,  ținta maximă estimată de reducere a emisiilor de CO2 pentru Municipiul Tg. Mureș este de 20,5% în 2020 faţă de anul de referinţă 2004, și este integrat în perspectivele strategice stabilite prin "Strategia energetica a Municipiului Tirgu-Mureș pentru perioada 2012-2025" elaborată în anul 2011.


2.  Raport de implementare a Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă PAED2013-2020 a Municipiului Tîrgu - Mureș, pentru perioada 2013-2015 

Conform ghidului ,, Orientări pentru întocmirea rapoartelor referitoare la planurile de acţiune privind energia durabilă şi la monitorizare", se impune monitorizarea continuă a implementarii acțiunilor din PAED, a emisiilor de CO2 și a rezultatelor obținute în urma lor și periodic, la 2 ani , respectiv 4 ani,  realizarea unei evaluări și trimiterea unui raport de implementare  a acțiunilor și  inventarul emisiilor către Comisia Europeană, la Oficiul Conventiei Primarilor, pe site-ul  www.conventiaprimarilor.eu
Evaluarea periodică determină implicit regândirea unor acțiuni, deci la o actualizarea a PAED. Este posibil ca unele acțiuni sa nu mai fie actuale/necesare/fezabile și să apară altele noi, cu un mai mare impact, în reducerea emisiilor de CO2. Acțiunile noi pentru perioada 2016-2020 sunt propuse atât în raportul de implementare, cât și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Tg.- Mureş - SIDU 2016-2020.


3. Strategia energetică a Municipiului Tîrgu Mureș pentru perioada 2012-2025

Scopul Strategiei energetice a municipiului Tg.Mureş pe perioada 2012– 2025, este de a eficientiza consumurile de energie şi de a oferi o alternativă marilor şi micilor consumatori de energie din surse epuizabile, în vederea obţinerii unui consum raţional de energie prin retehnologizare şi utilizarea eficientă a diferitelor surse de energii regenerabile, existente la nivelul municipiului.
Strategia energetică a municipiului Tg.Mureş pe perioada 2012– 2025 cuprinde următoarele:

1. Punctarea obiectivelor strategice ale UE, a celor naţionale şi trasarea unor propuneri pentru cele locale, astfel încât să fie integrate în cadrul general
2. Evaluarea principală a surselor de energie regenerabilă la nivel naţional şi stabilirea potenţialelor de resurse de energie regenerabilă pe plan local
3. Posibilităţi de realizare a obiectivelor strategice locale propuse.

Ca parte a Strategiei energetice a municipiului Tg.Mureş pe perioada 2012– 2025 este şi Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă – PAED, elaborat în baza metodologiei propuse de Convenţia Primarilor şi reprezintă un document programatic, care promovează eficienţa energetică,  producerea şi utilizarea de energie curată  şi de creare, promovare şi implementare la nivelul autorităţii locale a politicilor energetice durabile şi creşterea rolului acestora în diminuarea efectelor schimbărilor climatice.


4. Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC)

Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) reprezintă documentul de angajament al administrației publice locale Târgu Mureș, în scopul reducerii emisiilor de CO2 pe întreg teritoriul municipiului, conform țintelor voluntar asumate prin aderarea să la inițiativa europeană Convenția Primarilor pentru Energie și Climă.

În 2021, prin Hotărârea nr. 66 din 25.03.2021 privind aderarea Municipiului Târgu Mureș la ,,Convenția Primarilor pentru Climă și Energie" (2030),  Municipiul Târgu Mureș a aderat la noile obiective ale Convenției Primarilor privind Energia și Climă. Noua formă a Convenției Primarilor a fost lansată în scopul extinderii cadrului de planificare energetică durabilă până în anul 2030. Prin angajamentul transmis de Municipiul Târgu Mureș, obiectivul asumat în cadrul Convenției este acela de reducere cu 40% a emisiilor de CO2 până în anul 2030, față de anul de referință 2004.

Semnatarii primei Convenții a Primarilor, care abordează doar măsurile de energie și adaptarea la schimbărilor climatice, s-au angajat să pregătească și să pună în aplicare un Plan de Acțiune privind Energia Durabilă (PAED) înainte de 2020. Semnatarii noii Convenții a Primarilor privind Clima și Energia se angajează acum să pregătească și să implementeze Planul de Acțiune privind Energia Durabilă și Clima (PAEDC), care să abordeze atât atenuarea, cât și adaptarea la schimbările climatice înainte de 2030.

Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC) a fost aprobat prin Hotarărea nr. 236 din 29 06 2023 și încărcat  în platforma Convenției Primarilor ( CoM).

https://eu-mayors.ec.europa.eu/en/signatory/14897

 



Eliberarea certificatelor de stare civilă

 

Certificatele de stare civilă se eliberează persoanelor îndreptăţite, odată cu întocmirea unui act în registrele de stare civilă - de naştere, căsătorie ori deces  - sau ulterior pe baza cererii depuse de titular sau alte persoane îndreptăţite.

Prin sintagma "alte persoane îndreptăţite", în înţelesul legii, sunt asimilaţi:
1. părinţii copilului în vârstă de până la 14 ani
2. soţul supravieţuitor ori descendenţii persoanei decedate
3. reprezentanţii legali, în cazul celor puşi sub interdicţie

Persoanele care au domiciliul în alte localităţi, din România, decât cele în care sunt păstrate registrele de stare civilă şi nu se pot deplasa personal pentru a obţine certificatele de stare civilă pot depune cererea la primăria în raza căreia îşi au domiciliul ori reşedinţa, indicând primăria unde se găseşte actul respectiv şi datele de stare civilă, pentru identificarea acestuia.

În toate cazurile cetăţenii interesaţi să obţină înscrisuri referitoare la înregistrări de stare civilă vor trebui să aibă asupra lor act de identitate valabil.
În  caz de:
- pierdere
- furt
- distrugere
- preschimbare
a certificatelor de stare civilă.
persoanei îndreptăţite i se eliberează, la cerere, un nou certificat.

Cerere pentru obtinerea unui nou certificat

Cererea trebuie să cuprindă, în mod amănunţit, împrejurările în care vechiul certificat a fost pierdut, furat sau distrus, respectiv precizarea că certificatul iniţial se depune pentru preschimbare.

Se eliberează certificat de stare civilă, duplicat:
1. de naştere,
2. de căsătorie,
3. de deces;

1.  Certificatul de naştere se eliberează titularului actului:
• pentru minorii care nu au acte de identitate, certificatul de naştere se  eliberează părintelui;
• pentru minorii, cu vârsta între 14 şi 18 ani, titulari ai unor cărţi de identitate emise, certificatul de naştere se eliberează la cererea acestora şi în prezenţa unuia dintre părinţi ori a reprezentantului legal;
• pentru persoana majoră (18 ani) certificatul de naştere se eliberează acestuia sau persoanei împuternicite de aceasta cu procură specială;
• certificatele de naştere se pot elibera şi altor persoane împuternicite, de către titular:
• prin procură specială autentificată la notar (după caz - simplă/ cu apostille/ supralegalizat - funcţie de ţara în care a fost întocmită);

2. Cerificatul de căsătorie se poate elibera unuia dintre soţi sau, la cerere, ambilor soţi
• certificatele de căsătorie se pot elibera şi altor persoane împuternicite, de către unul dintre soţi:
- prin procură specială autentificată la notar (după caz -simplă/ cu apostille/ supralegalizat - funcţie de ţara în care a fost întocmită);
- pentru soţul supravieţuitor sau, în caz de divorţ, pentru motive întemeiate, se pot elibera certificate de căsătorie, cu menţiunea corespunzătoare de - încetare a căsătoriei prin decesul soţului/ desfacere a căsătoriei prin divorţ.

3. Certificatul de deces se eliberează membrilor familiei sau altor persoane îndreptăţite.
Dovada stării civile:
• este un înscris, sub forma unei scrisori, adresat solicitantului, care atestă existenţa unei înregistrări în evidenţele de stare civilă

Persoanele care nu deţin, pe seama unor rude, decedate, certificate de stare civilă, dar au nevoie de înscrisuri privind înregistrarea naşterii ori căsătoriei aparţinătorilor (dovada rudeniei fiind necesară), pot solicita dovada stării civile.
Dovada stării civile se eliberează, la cerere, pentru a atesta statutul unei persoane de - necăsătorit, divorţat, văduv, etc, care serveşte titularului pentru încheierea căsătoriei în străinătate.
Extrasele de stare civilă, pentru uz oficial;
• atestă înregistrarea de stare civilă precum şi istoricul modificărilor intervenite în statutul civil al titularilor
• se eliberează la cererea scrisă a M.A.I., S.P.C.L.E.P., S.P.C.J.E.P., instanţelor judecătoreşti, a parchetelor sau a poliţiei, a oficiilor de stare civilă din cadrul primăriilor, D.G.A.S.P.C., notarilor publici

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Alegeri2024

buton MOL

buton program transport local

buton program multianual sustinere familii

Grafic lunar colectare deseuri

buton spclep
buton weekend ro
seretirgumures
dastgmures ro
buton dfltgm
buton prog sitpf

Noutăți

BP
buton birou unic
buton parcare
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
buton recomandari sezon estival
buton harta targu mures

Posturi vacante

buton posturi vacante

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
buton strategia smart city
buton plan mobilitate urbana
buton sidu
buton calea verde
buton paed
buton gal
buton orasul eco
buton plan urbanistic general
buton puzcp
Concurs CIPS ro 180
Banner PtaCuzaVodaRO 180
BannerMyCity - RO3
Concurs AMSP3
buton atelier urban peisagistica
buton proiectele orasului
buton digital mures
buton cetatea medievala

Secțiune RUTI conform SNA

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:29
Ieri:1489
Săptămânal:5294
Lunar:9811
Toate5080940