Uniós projektek

buton proiecte europene

Zagytározó

banner iazbatal fazare

Eseménynaptár

<<  Április 2021  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Online jegyek

buton teatrul national hu

Mentsük meg a gyerekeket!

salvati-copiii-logo

Országos Turisztikai Hatóság

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia_huAnexa 1 - Declarație fiscală taxa specială salubrizare utilizatori casnici
(pdf) (doc)

A nyilatkozatot be lehet nyújtani online a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  e-mail-címen, illetve postai úton vagy személyesen a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal ügyfélablakainál.


Kérdés: Kinek kell köztisztasági különdíjat fizetnie a Marosvásárhelyi Helyi Adó- és Illetékügyi Igazgatóságon?

Válasz: A háztartási fogyasztókra – természetes személyek – kivetett köztisztasági különdíjat a Marosvásárhelyi Helyi Adó- és Illetékügyi Igazgatóságon kell egyenlíteni (a szabályzat 2-es cikkelye).
A szabadfoglalkozású személyek háztartási fogyasztóknak minősülnek, ők a természetes személyeknek megszabott köztisztasági különdíjat kell fizessék az illető foglalkozásban levő tagok vagy alkalmazottak számának függvényében. (3. cikkely 3. bekezdése)

 

Kérdés: Minek függvényében számítják ki a fizetendő illetéket?

Válasz: A háztartási fogyasztókra kivetett köztisztasági különdíjat a lej/személy/hónap formában fejezik ki. Az illeték 11,87 lej/személy/hónap. (5. cikkely).
Az illeték kiszámításakor az adott címen lakó személyek számát veszik figyelembe.

Kérdés: Hogyan kell eljárni abban az esetben, ha 3 személyre számították ki a köztisztasági illetéket, de csak ketten laknak az adott címen?

Válasz: Egy, az ország több településén, megyei jogú városában használt algoritmus alapján elhatározták, hogy a köztisztasági különdíj előzetes számlamegterhelésekor 3 személyt vegyenek figyelembe lakásonként, ez lévén a marosvásárhelyi lakásokban lakó személyek átlagszáma. A 2020. december 17-i 249-es számú helyi tanácsi határozat 3-as cikkelye 1. bekezdése előírja: „A köztisztasági szolgáltatás díja kiszámítása érdekében, a háztartási fogyasztók, akik a Marosvásárhely megyei jogú város közigazgatási területén lakás rendeltetésű épületek tulajdonosai, kötelesek benyújtani egy nyilatkozatot a köztisztasági különdíj megállapítására (1-es számú Melléklet). A nyilatkozatot minden egyes birtokolt lakásra kell benyújtani, függetlenül attól, hogy a tulajdonos által lakott, vagy más természetes személyeknek van bérbeadva.”
A fenti nyilatkozatok Marosvásárhely Megyei Jogú Város honlapján érhetők el, s azokat a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. " data-mce-href="mailto: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. "> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail-címen, postán vagy a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal keretében működő ügyfélablakoknál lehet benyújtani. A nyilatkozat benyújtása után módosítják a személyek számát.

Kérdés: A topográfus (a hulladéktermelést illetően háztartási fogyasztónak minősülő szabadfoglalkozás), ha a lakhelyként használt lakása egyúttal a cég székhelye is, 1 vagy 2 személyt kell bejelentsen (egyet mint állandó ottlakó, és egyet mint topográfus székhellyel rendelkező?)

Válasz: Mivel egy ingatlanról és egyetlen személyről van szó, annak ellenére, hogy szabadfoglalkozású tevékenységet folytat a lakcím szerinti lakásban, egy személyt kell bejelenteni.

Kérdés: Az a személy, aki 2021. március elsejéig nem nyújtja be a szükséges nyilatkozatot, a hivatalból kiszámlázott 3 személlyel marad, vagy megbírságolják?

Válasz: A 2020. december 17-i 249-es számú helyi tanácsi határozat 4-es cikkelye előírja: „A köztisztasági szolgáltatás díja kiszámítására a nyilatkozat be nem nyújtása esetén a fizetési kötelezettséget hivatalból állapítják meg, minden egyes birtokolt ingatlanra, az alábbiak szerint:
- az adott címen lakó személyek számának függvényében, a birtokolt információk alapján;
- 3 személyre számított becsléssel, ha nem ismert az adott címen lakó személyek pontos száma.
(2) A köztisztasági szolgáltatás díjának hivatalból történő meghatározása az adóeljárási törvénykönyv feltételei szerint kibocsátott adókivetés alapján történik. 
(3) A 2021-es évre az adóügyi nyilatkozatot 2021. március elsejéig kell benyújtani, amely dátum után a Helyi Adó- és Illetékügyi Igazgatóság hivatalból számítja ki a köztisztasági különdíjat.
A nyilatkozatok be nem nyújtása vagy határidőn kívüli benyújtása esetén az adóügyi eljárási törvénykönyv előírásai alapján bírságolnak.

Kérdés: A tulajdonra kivetett adókat a köztisztasági különdíj kifizetésétől függetlenül is lehet egyenlíteni, illetve ebben az esetben is jár a kedvezmény?

Válasz: A szemétdíj nincs semmilyen kapcsolatban az adókkal, egyik befizetése nem a másik függvénye. A szemétdíjra NINCS kedvezmény. A 228/2020 számú helyi tanácsi határozat értelmében, abban az esetben, ha az adófizető polgár nevére kivetett évi épületadó/-illetéket, területadó/-illetéket és járműilletéket a folyó év március 31-éig teljes mértékben kifizetik, 10 százalékos kedvezményben részesülnek.

Kérdés: Miért fizessek szemétdíjat egy olyan lakás esetében, ahol nem lakom, a rezsiköltségeknél sem vagyok feltüntetve, mindössze a lakás társtulajdonosa vagyok. A másik társtulajdonos viszont ott lakik, s neki is kell fizetnie ugyanazon díjat. Következésképpen, kétszeres díjat fizetünk?

Válasz: Amennyiben az ingatlan egy részének a tulajdonosa, aki ezáltal be van jegyezve Marosvásárhely Megyei Jogú Város adónyilvántartásába, fizikailag viszont nem lakik az illető ingatlanban, köteles benyújtani az adóügyi nyilatkozatot, ismertetve  a valódi tényállást – 2020. dec. 17-i 249-es HTH 1-es Melléklete –, ezáltal mentesülve a köztisztasági illeték kifizetése alól.
A lakás másik részének/részeinek tulajdonosa, aki ténylegesen az adott lakásban lakik, köteles benyújtani az adóügyi nyilatkozatot, feltüntetve az ingatlanban lakó személyek számát, amelynek alapján megállapítják a köztisztasági illetéket, amelyet az illető tulajdonos adókönyvébe töltenek fel.
Amennyiben az ingatlant bérbe adták, vagy a társtulajdonosok az illető lakcímen laknak, a díjat a résztulajdon arányában kell fizessék.
Ez a szabály azokra az esetekre vonatkozik, amikor minden egyes társtulajdonos rendelkezik külön adókönyvvel. 

Kérdés: Miért szükséges a saját felelősségre írt nyilatkozat? Miért nem kérhetők le a társulások elnökeitől a lakásokban lakó személyszámmal kapcsolatos adatok?

Válasz: Annak jóváhagyásával, hogy a tulajdonosi társulások elnökei továbbítsák Marosvásárhely Megyei Jogú Város felé a lakásokban lakó személyek számát, tulajdonképpen nekik kellene felelősséget vállalni a szolgáltatott adatok valódiságáért.
A köztisztasági különdíj bevezetésére vonatkozó 2020. december 17-i 249-es számú helyi tanácsi határozat 3. cikkelye 12. bekezdése lehetővé teszi az Adóügyi nyilatkozatnak és a Kiigazító nyilatkozatnak a tulajdonosi társulásnál történő benyújtását, ahova a háztartási fogyasztó tartozik. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatallal megkötött együttműködési szerződés/protokoll alapján a tulajdonosi társulás legtöbb 3 napon belül továbbítja a nyilatkozatokat a polgármesteri hivatalhoz.

Kérdés: Miért nem fizethető az illeték a lakó-/tulajdonosi társulásnál?

Válasz: A városi hulladék gyűjtésének és elszállításának és az utcatakarításnak közbeszerzési szerződés alapján történő kiszervezésére vonatkozó 2020. június 9-i 109-es számú helyi tanácsi határozat révén jóváhagyták, hogy a háztartásihulladék-gyűjtés és –elszállítás, illetve az utcatakarítás díját Marosvásárhely Megyei Jogú Város határozza meg, amely a lakosságtól begyűjti a köztisztasági illetéket. (3. fejezet 2. pontja – a Feladatfüzetben feltüntetett szolgáltatások leszámlázása és elszámolása).

Kérdés: Miért kell négy részletben fizetni, nem pedig havi rendszerességgel?

Válasz: Annak érdekében, hogy a polgár ne kelljen havonta megtegye az utat a polgármesteri hivatal pénztárához, döntöttek a négy részletben történő kifizetés mellett.
• Március 31-ig a január-március időszakra,
• Június 30-ig az április-június időszakra,
• Szeptember 30-ig a július-szeptember időszakra,
• December 15-ig az október-december időszakra.

Kérdés: Miért nem tölthető ki a honlapon szerkeszthető mappa?

Válasz: Kitölthető, mind pdf-, mind word-formátumban.

Kérdés: Miért kell egy személyre fizetni akkor is, ha az ingatlanban senki sem lakik?

Válasz: A 2020. december 17-i 249-es számú helyi tanácsi határozat 3. cikkelye 5. bekezdése előírja:
„(5) Azon ingatlanok esetében, amelyekben csak átmenetileg laknak (hétvégi házak, átmenetileg használt lakások vagy ingatlanok {lakás rendeltetésű helyiségek, amelyekben nem laknak} stb.), a nyilatkozat benyújtása a tulajdonos kötelessége, a díj kiszámolásánál itt egy személyt vesznek számításba. Az adóügyi nyilatkozatot minden birtokolt lakhatási egységre be kell nyújtani (1-es Melléklet).”  
Az egy személyre szabott díjat a nyilatkozat benyújtása utáni hónap első napjától kell fizetni, ezt 6 hónap után frissítik, ellenkező esetben a köztisztasági díjat 3 személyre vetik ki, azon időpontot követő hónaptól, amikortól időszerűvé válik a frissítés.  
(6) A természetes vagy jogi személyek tulajdonában levő lakás rendeltetésű ingatlanok esetében, amelyek esetében az egy személyre számolt díjat igénylik, kötelező mellékelni az alábbi igazoló iratokat:
a) – igazolás a tulajdonosi társulástól, amelyből kitűnik, hogy az ingatlan átmenetileg lakott/nem lakott;
b) – közműszolgáltatási számlák (villamos energia, földgáz, víz–csatorna stb.) az aktuális/előző hónapra;
c) – más iratok, amelyek igazolják, hogy az ingatlan átmenetileg lakott/nem lakott.”

Kérdés: Mit tegyenek azok, akik nem tudják online kitölteni a nyilatkozatot (idős személyek)?

Válasz: Ezek a személyek a nyilatkozatokat eljuttathatják a tulajdonosi társulásokhoz, ahol segítséget kapnak, illetve a nyilatkozatok postázhatók is.

Kérdés: Mi történik az illeték ki nem fizetése esetén?

Válasz: Adóügyi kinnlevőség lévén, a köztisztasági illetéket az adóügyi eljárási törvénykönyv előírta kényszervégrehajtás útján hajtják be.

Kérdés: Mi történik a társulásokhoz befizetett összegekkel?

Válasz: 2020 júniusáig a köztisztasági szolgáltatásért a lakótársulásoknak fizetett összegeket az addig az időpontig ezt a szolgáltatást végző cégnek továbbították.  Június óta nem számoltak fel semmiféle köztisztasági illetéket a fogyasztóknak.
A 2020. december 17-i 249-es számú helyi tanácsi határozat értelmében, 2021. január elsejétől a köztisztasági illetéket a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal keretében működő Helyi Adó- és Illetékügyi Igazgatóságon kell fizetni.

Kérdés: Miért kell egy teljes évre fizesse a polgármesteri hivatal a köztisztasági szolgáltatást, s ki kezeskedik a cég megbízhatóságáért?

Válasz: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala szolgáltatói szerződést kötött a város köztisztaságát biztosító céggel, az elvégzett szolgáltatásokért a szerződésben meghatározott feltételek között történik a kifizetés.
Abban az esetben, ha a jelenlegi szolgáltató nem tesz eleget szerződésbeli kötelezettségeinek, megteszik a szükséges lépéseket egy másik operátorral való szerződés megkötése érdekében, a kifizetések pedig az új szolgáltató felé történnek.

Kérdés: Még hol lehet befizetni a szemétdíjat?

Válasz: A polgármesteri hivatal székhelyén kívül a szemétdíj befizethető a következő munkapontokon is: Merészség (Cutezanței) utca 19. szám, Bolyai utca 3. szám, a Közterületfelügyelőség székhelyén – Kós Károly utca 1/B és a Lakosságnyilvántartó hivatal székhelyén – volt Kossuth (Călărașilor) utca 26-28. szám, földszint, 5-ös ügyfélfogadó ablak.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Vissza
buton MOL hu
buton masuri covid19 hu
buton QA COVID19 hu

Újdonságok

buton ghiseu online impozite taxe hu
buton birou unic hu
buton parcare hu
buton taxe impozite3 hu
buton prog sitpf hu
buton prog acte identitate online hu
buton prog casatorii online2 hu
buton prog transc online2 hu
buton studiu parcari2 hu
buton mobilepay hu
buton plateste taxe online hu
buton cinema arta hu
buton harta targu mures hu
buton program transport local hu

Betöltendő állások

buton posturi vacante hu

Projektek. Stratégiák

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - HU3
buton plan mobilitate urbana hu
buton sidu hu
buton calea verde hu
buton paed hu
buton gal hu
buton orasul eco hu
buton plan urbanistic general hu
buton atelier urban peisagistica hu
banner_proiecte1
Digital Mures
buton cetatea medievala hu

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

Társadalmi hálózatok

FacebookTwitterYoutube

Látogatók

Ma:445
Tegnap:1459
A héten:6566
A hónapban:28568
Összesen3552681