Proiecte Europene

buton proiecte europene

Iaz Batal

banner iazbatal fazare

Calendarul evenimentelor

<<  Aprilie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Urmatoarele evenimente:

No current events.

Bilete online

buton teatrul national

Salvați copiii

salvati-copiii-logo

Autoritatea Națională Turism

banner aut nat.fw

SIS II

sis2 

Wikipedia:

wikipedia


Întrebare: Cine trebuie să plătească taxa specială de salubrizare la Direcția Impozite și Taxe Locale Târgu Mureș?

Răspuns: Taxa specială de salubrizare care se  plătește la Direcția Impozite și Taxe Locale Târgu Mureș se datorează de către utilizatorii casnici – persoane fizice. (art.2 din regulament).
Persoanele care desfășoară profesii liberale sunt asimilate utilizatorilor casnici, datorând taxa specială de salubrizare în cuantumul stabilit pentru persoanele fizice în funcție de numărul de membri sau angajați care desfășoară profesia respectivă. (art.3 alin.3)

Întrebare: În funcție de ce se calculează cuantumul taxei datorate?

Răspuns: Taxa specială de salubrizare pentru utilizatorii casnici se exprimă în lei/persoana/lună. Taxa este de 11,87 lei/persoană/lună. (art.5)
La calculul taxei se va avea în vedere numărul de persoane care locuiesc la respectiva adresă.

Întrebare: Unde s-a calculat taxa de salubrizare pentru 3 persoane, dar locuiesc numai două, cum trebuie sa procedăm?

Răspuns: Pe baza unui algoritm folosit de mai multe municipii și localități din țară, s-a hotărât ca la debitarea inițială a taxei speciale de salubrizare să se aibă în vedere un număr de 3 persoane/locuință, aceasta fiind o cifră medie raportată la numărul de persoane care domiciliază într-o locuință în Târgu Mureș.
Art. 3 alin. 1 din HCL nr. 249/17.12.2020, prevede că: ” În vederea calculării sumelor de plată pentru activitatea de salubrizare, utilizatorii casnici care sunt proprietari de clădiri cu destinație de locuință, de pe teritoriul administrativ al Municipiului Târgu Mureș, au obligația depunerii declarației pentru stabilirea cuantumului taxei speciale de salubrizare (Anexa 1). Declarația se depune pentru fiecare unitate locativă deținută, fie că este locuită de proprietar, fie că este închiriată altor persoane fizice”.
Declarațiile mai sus menționate se găsesc pe site-ul Primăriei Municipiului Târgu Mureș și se pot depune și on-line la adresa de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ; prin poștă sau la ghișeele existente în cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.
După depunerea declarației se va modifica numărul de persoane.

Întrebare: Un apartament locuință de domiciliu a unei persoane care este topograf (profesie liberală asimilată casnicilor în generarea deșeurilor) și are sediul la ea acasă, trebuie să se declare 1 persoană sau 2 persoane (una ca locatar permanent cu domiciliu și una pentru că are sediu ca topograf?

Răspuns: Fiind vorba de un imobil și o singură persoană, chiar dacă desfășoară și o activitate liberală în  locuința de domiciliu, se declară o singură persoană.

Întrebare: Cine nu face declarațiile până la 01.03.2021, rămâne cu 3 persoane puse din oficiu sau va fi amendat?

Răspuns: Art. 4 din HCL nr. 249/17.12.2020 prevede că:” În cazul nedepunerii declarației pentru stabilirea cuantumului taxei speciale de salubrizare, obligația de plată va fi stabilită din oficiu, pentru fiecare imobil deținut, după cum urmează:
- conform numărului de persoane care locuiesc la respectiva adresă, conform informațiilor deținute;
- pe baza estimării unui număr de 3 persoane, în situațiile în care nu se cunoaște numărul
exact de persoane care locuiesc la o anumită adresă.
(2) Stabilirea din oficiu a taxei speciale de salubrizare se face în baza deciziilor de impunere
emise în condițiile Codului de Procedura Fiscala.
(3) Pentru anul 2021 declarația fiscală se depune până la data de 01 martie 2021, dată după care taxa specială de salubrizare se va impune din oficiu de către Direcția Impozite și Taxe.”
Pentru nedepunerea sau depunerea cu întârziere a declarațiilor se vor aplica sancțiunile prevăzute de Codul de Procedură Fiscală.

Întrebare: Impozitele pe proprietate pot fi achitate și primești bonificație și fără să fie plătită taxa de salubrizare?

Răspuns: Taxa de salubrizare nu e condiționată în niciun fel de plata impozitelor. 
Bonificația NU se acordă pentru taxa de salubrizare.
Conform HCL nr.228/2020, pentru plata cu anticipație, până la data de 31 martie a anului respectiv, a impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren și taxei auto, datorate pentru întregul an de către contribuabili, se acordă o bonificație de 10%.

Întrebare: Trebuie să plătesc taxa de salubrizare la un apartament unde nu locuiesc fizic, nu apar nici la întreținere, am doar o cotă din acel apartament? Cel care deține cealaltă cotă și locuiește acolo are de achitat aceeași taxă. Prin urmare, plătim dublu?

Răspuns: În situația în care proprietarului unei cote/părți dintr-un imobil, înregistrată ca atare în evidențele fiscale ale Municipiului Târgu Mureș nu locuiește fizic în acel imobil, are obligația depunerii declarației fiscale, arătând care este situația de fapt – Anexa 1 din HCL nr. 249/17.12.2020, fiind scutit de plata taxei de salubrizare.
Proprietarul celeilalte/celorlalte cote părți, care locuiește efectiv la respectiva adresă, are obligația de a depune declarația fiscală arătând numărul de persoane care locuiesc în acel imobil, urmând să se stabilească taxa de salubrizare în funcție de aceasta, taxa fiind încărcată pe rolul respectivului proprietar.
În situația în care imobilul este închiriat sau coproprietarii locuiesc la respectiva adresă, taxa se va plăti proporțional cu cota de proprietate.
Această regulă se aplică în situațiile în care există roluri separate pentru fiecare coproprietar.

Întrebare: De ce e nevoie de declarații pe proprie răspundere? Nu se pot lua datele privind nr. de persoane / apartament de la președinții de asociații?

Răspuns: Dacă s-ar fi acceptat ca președinții Asociațiilor de proprietari să furnizeze Municipiului Târgu Mureș numărul de persoane/locuință, ar fi însemnat ca aceștia să-și asume responsabilitatea exactității datelor furnizate.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în HCL nr. 249/17.12.2020 privind instituirea taxei speciale de salubrizare, la art. 3 alin. 12, este prevăzută și posibilitatea ca Declarațiile fiscale și Declarațiile rectificative să poată fi depuse și la Asociațiile de proprietari de care aparțin utilizatorii casnici. În baza contractului/protocolului de colaborare încheiat cu Primăria Municipiului Târgu Mureș, Asociația de proprietari va înainta aceste declarații la Primărie în maxim 3 zile.

Întrebare: De ce nu se poate plăti taxa la Asociația de locatari / proprietari?

Răspuns: Prin HCL nr.109/09.06.2020 privind delegarea de gestiune prin contract de achiziție publică – Acord Cadru al serviciilor de salubrizare – colectare și transport deșeuri municipale și salubrizare stradală  s-a hotărât ca tarifarea în ceea ce privește colectarea și transportul deșeurilor menajere, salubrizarea stradală să fie făcută către Municipiul Tg Mureș care va incasa taxele de salubrizare de la populație. (Cap.3 pct.2- Facturarea și decontarea serviciilor din Caietul de sarcini).

Întrebare: De ce se plătește în 4 tranșe și nu lunar?

Răspuns: Pentru a se evita deplasarea lunară a cetățenilor la casieriile primăriei, s-a considerat plata în patru tranșe ca fiind oportună:
• până la 31 martie pentru lunile ianuarie-martie,
• până la 30 iunie pentru lunile aprilie-iunie,
• până la 30 septembrie pentru lunile iulie-septembrie,
• până la data de 15 decembrie a anului respectiv pentru lunile octombrie-decembrie.

Întrebare: De ce nu se poate completa un fișier editabil pe site?

Răspuns: Se poate completa atât în pdf cât și în word.

Întrebare: De ce trebuie să se plătească pentru o persoană dacă nu locuiește nimeni în imobil?

Răspuns: Prin Hotărârea nr. 249/17.12.2020 a Consiliului Local s-a aprobat Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii casnici pentru anul 2021, în Municipiul Târgu Mureș. Acesta prevede, la art. 3 alin. 5 și 6, următoarele:
”(5) Pentru imobilele care sunt locuite temporar (case de vacanță, apartamente sau imobile locuite temporar), spații cu destinația de locuință care nu sunt locuite etc., obligația de a declara revine proprietarului, taxa fiind calculată luându-se în considerare o singură persoană. Declarația fiscală se depune pentru fiecare unitate locativă deținută (Anexa 1).”
Taxa pentru o singură persoană se va datora începând cu data de întâi a lunii următoare depunerii declarației și se va actualiza la șase luni, în caz contrar se va impune cuantumul taxei de salubrizare pentru 3 persoane, începând cu luna următoare datei până la care este necesară actualizarea.
În această situație, potrivit aliniatului (6), se vor anexa în mod obligatoriu documente justificative, cum ar fi:
 a) – adeverință de la Asociația de proprietari din care să rezulte nelocuirea/locuirea temporară a imobilului;
b) - facturile de utilități (ex. energie electrică, gaze naturale, apă – canal etc.) pentru luna curentă/anterioară;
 c) – alte documente care justifică nelocuirea/locuirea temporară a imobilului”.

Întrebare: Ce se întâmplă cu cei care nu pot completa online (persoane in vârstă)?

Răspuns: Se pot transmite declarațiile către asociațiile de proprietari și vor fi ajutați sau se pot comunica prin poștă.

Întrebare: Ce se întâmplă dacă nu plătesc taxa?

Răspuns: Fiind o creanță fiscală, taxa de salubrizare va putea fi recuperată prin procedura de executare silită prevăzută de Codul de Procedură Fiscală.

Întrebare: Ce se întâmplă cu banii plătiți la asociații?

Răspuns: Până în luna iunie 2020, sumele achitate la Asociațiile de locatari de către consumatori, pentru serviciile de salubrizare, au fost virate societății care până la acea dată a prestat acest serviciu. Din luna iunie, nu a mai fost percepută nicio taxă pentru salubrizare de la utilizatori. În baza HCL nr. 249/17.12.2020 a Consiliului Local Târgu Mureș, începând cu data de 01.01.2021, taxa de salubrizare se achită la Direcția de Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

Întrebare: De ce trebuie sa plătească Primăria serviciul de salubrizare pe un an întreg și cine garantează seriozitatea firmei?

Răspuns: Primăria Târgu Mureș a încheiat un contract de prestări servicii cu societatea care asigură salubrizarea orașului, iar plățile pentru serviciile prestate de către operator se efectuează în condițiile stabilite prin contractul încheiat.
În cazul în care actualul operator nu își îndeplinește obligațiile contractuale, se vor face demersurile necesare pentru încheierea unui contract cu un alt operator, iar plățile se vor face către noul operator.

Întrebare: Unde se mai poate plăti această taxă?

Răspuns: În afară de sediul central al Primăriei Municipiului Târgu Mureș, taxa respectivă se mai poate plăti și la punctele de lucru din strada Cutezanței nr. 19, strada Bolyai nr. 3, la sediul Administrației Domeniului Public – Strada Kós Károly nr. 1/B și la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor - strada Călărașilor nr. 26-28, parter, ghișeul nr. 5.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com


Inapoi
buton MOL
buton masuri covid19
buton QA COVID19

Noutăți

buton ghiseu online impozite taxe
buton birou unic
buton parcare
buton taxe impozite3
buton prog sitpf
buton prog acte identitate online
buton prog casatorii online2
buton prog transc online2
buton mobilepay
buton plateste taxe online
buton cinema arta
buton harta targu mures
buton program transport local

Posturi vacante

buton posturi vacante

Proiecte. Strategii

Banner planificare strategica
Banner SIPOCA
Banner POCA
BannerMyCity - RO3
buton plan mobilitate urbana
buton sidu
buton calea verde
buton paed
buton gal
buton orasul eco
buton plan urbanistic general
buton atelier urban peisagistica
buton proiectele orasului
buton digital mures
buton cetatea medievala

S N A 2016 - 2020

banner anticor.fw 

Rețele sociale

FacebookTwitterYoutube

Vizitatori

Azi:403
Ieri:1459
Săptămânal:6524
Lunar:28526
Toate3552639