|
Serviciile sociale reprezintă totalitatea serviciilor oferite de către o comunitate, asigurate total sau parțial, pentru toți membrii ei sau pentru segmente particulare care manifestă o nevoie sporită de astfel de servicii, cu scopul creșterii calității vieții și a bunăstării sociale.
La nivel local, mecanismele legislative care permit Municipiului Târgu Mureș prin Direcția de Asistență Socială, să aloce fonduri organizațiilor neguvernamentale pentru serviciile sociale pe care acestea le furnizează comunității sunt: Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială și Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice.
Astfel, Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș acordă finanțări nerambursabile conform hotărârilor de consiliu local, organizațiilor neguvernamentale care implementează activități non-profit de asistență socială de interes local, în temeiul prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități non-profit de interes general, cu modificările și completările ulterioare. Finanțarea nerambursabilă se face exclusiv pe baza selecției publice de proiecte, în vederea acoperirii parțiale a unui proiect de asistență socială de interes local în baza unui contract încheiat între părți.
Beneficiarii finanțării nerambursabile pot fi organizații neguvernamentale care derulează activități, evenimente, campanii și/sau acțiuni cu impact social de interes local, respectiv administrează unități de asistență socială în Municipiul Târgu Mureș, ale căror servicii se adresează beneficiarilor din municipiu.
Categoriile de proiecte pentru care se acordă finanțare nerambursabilă:
• Proiecte sociale tip 1 – înființarea prin licențiere a unui nou serviciu social conform legii (organizația care aplică pentru acest tip de proiect social necesită să fie acreditată în baza Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale);
• Proiecte sociale tip 2 – realizarea de activități sau campanii de informare și sensibilizare a publicului larg;
• Proiecte sociale tip 3 – derularea de activități de asistență socială, evenimente, campanii și/sau acțiuni cu impact social de interes local;
• Proiecte sociale tip 4 – efectuarea de studii, cercetări, prognoze, respectiv organizarea de webinarii, seminarii, conferințe, workshop-uri pe teme din domeniul social.
Subvenţiile se acordă de către DAS Târgu Mureș, asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială de interes local conform prevederilor Legii nr. 34/1998 și se caracterizează prin următoarele elemente esențiale:
• Finanțarea are la bază costul serviciului social pentru un beneficiar. Nivelul subvențiilor acordate nu poate depăși costul lunar de întreținere, pe persoană asistată, din unitățile de asistență socială de stat, cu profil similar, organizate ca instituții publice;
• Subvențiile se acordă în completarea resurselor financiare destinate de către asociație sau fundație pentru a fi cheltuite în scopul acordării serviciilor de asistență socială și vor fi utilizate în exclusivitate pentru aceste servicii.
Data-limită de depunere a documentaţiei de solicitare a subvenţiei va fi ultima zi lucrătoare a lunii septembrie conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 34/1998.
Pot primi subvenții de la bugetul local asociaţiile şi fundaţiile care administrează unități de asistență socială care se adresează beneficiarilor din Municipiul Târgu Mureș, prestează servicii de asistență socială care se încadrează în Nomenclatorul serviciilor sociale precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale și deţin licenţă de funcţionare pentru serviciile sociale pentru care solicită subvenţie.
Normele de aplicare a Legii nr. 34/1998 prevăd o procedură bine stabilită prin care, la finalul fiecărui an, se încheie contractele de subvenții pentru anul următor, finanțate prin transfer lunar către organizația neguvernamentală pe baza unei cereri de plată, începând cu luna ianuarie, însoțită de un raport financiar și tehnic a lunii anterioare. Nivelul lunar al subvenției se stabilește pe baza numărului de persoane asistate, fără a depăși media lunară stabilită prin convenție.
DAS Târgu Mureș folosește și instrumentul contractării sociale prin intermediul Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, proces de externalizare a serviciilor sociale către contractori privați, pe baza unei proceduri deschise tuturor furnizorilor de servicii sociale acreditați și în conformitate cu Programul anual de contractare al serviciilor sociale aprobat prin Planul anual de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul Consiliului Local Târgu Mureș. Astfel, la nivelul Direcției, s-au achiziționat:
• Servicii de adăpost pentru victimele violenței în familie, acordate în centre rezidențiale, licențiate în baza Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, pentru un număr de 6 persoane lunar, victime ale violenței domestice – adulți și cuplu părinte-copil;
• Servicii de prevenire și combatere a violenței în familie, acordate în centre de zi licențiate în baza Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, pentru un număr de 10 persoane lunar, victime ale violenței domestice – adulți și cuplu părinte-copil;
• Servicii de îngrijire și recuperare – reabilitare a copiilor cu nevoie speciale, acordate în centre de zi licențiate în baza Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, pentru un număr de 18 persoane lunar, copii cu dizabilități, cu vârsta între 3-18 ani;
• Servicii de cantină socială – numărul de beneficiari este fluctuant în funcție de reglementările legale.
Pe piața serviciilor sociale din România, organizațiile neguvernamentale sunt, în acest moment, cei mai importanți actori privați, atât prin numărul lor, cât și prin diversitatea serviciilor sociale oferite celor aflați în nevoie.
Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș
Inapoi