|
"Ne bucurăm pentru cele aproximativ 300 de familii care vor beneficia, gratuit, de condițiile oferite în urma reabilitării termice a blocurilor în care locuiesc, și anume: reducerea costurilor de întreţinere cu încălzirea, diminuarea efectelor schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea independenţei energetice, prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic pentru încălzire. Cu alte cuvinte, va crește confortul apartamentelor din aceste blocuri și se va schimba aspectului imobilelor", a declarat Soós Zoltán, primarul Municipiului Târgu Mureș.
Primele 5 blocuri de locuințe, din totalul de 15, care vor fi reabilitate termic cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, au primit ordin de începere a lucrărilor!
Imobilele vor avea montate pe terasa blocului panouri fotovoltaice pentru reducerea facturilor la întreținerea spațiilor comune (casa scării).
Vor fi înlocuite corpurile de iluminat fluorescent și incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață. Tot în spațiile comune vor fi instalate corpuri de iluminat cu senzori de mișcare.
Primele 5 blocuri de locuințe care vor fi reabilitate termic sunt:
✔ str. Nicolae Bălcescu nr.50-54
✔ Piața Armatei nr.38AB
✔ str. Libertății nr.103 AB
✔ str. Ialomiței nr.8AB
✔ str. Nicolae Bălcescu nr.48
Lucrările de reabilitare termică constau în:
• Izolarea termică a fațadei - parte vitrată prin înlocuirea tâmplăriei clasice exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată.
• Izolarea termică a faţadei - parte opacă (termoizolarea pereților exteriori);
• Termoizolarea planșeului peste ultimul nivel, cu sisteme termoizolante, a acoperișului tip șarpantă;
• Închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor;
• Repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe;
• Repararea acoperișului tip șarpantă (unde este cazul), inclusiv a sistemului de colectare si evacuare a apelor meteorice de la nivelul învelitoarei tip șarpantă;
• Demontarea instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa blocului de locuinţe, precum şi montarea/remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie;
• Repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe;
• Refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenție.
Termenul de execuție al acestor lucrări de reabilitare termică este de 12 luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor.
În prezent, sunt în curs de finalizare procedurile de contractare a lucrărilor pentru celelalte 10 blocuri (2 loturi) la care lucrările vor începe în primăvara anului 2025.
Finanțarea lucrărilor este asigurată prin PNRR, în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/1/A.1/1, componenta 5 — Valul renovării, axa 1 — Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale, operațiunea A.3.1 — Renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale.
Serviciul Relații Interne și Internaționale
Inapoi